Monday, June 27, 2011

*Kemalangan yang tidak disengajakan*

   Malang sungguh nasib aku petang semalam.. maser tengah masak-masak n kemas-kemas dapur, ntah camne la pulak kepala den nie bole berlaga ngn pintu... Aduh raser cam nak pitam dibuatnye... cam hampeh je.. ade ke patut.. pintu tu punye la besar tapi boleh gak aku langgar... camne la agakne.. bile malam je, ape lagi die pun berdenyut-denyut r.. hubby suh sapu minyak tapi aku malas.. pagi tadi bangun cam dah ok je.. tetibe la pulak skrg nie die berdenyut2 kembali.. apakah yang harus aku lakukan... tolong2...... huhuhu.. tolong... (kalo suh makan ubat.. memang x r...)

Monday, June 20, 2011

Sambutan Bufday Anakku Nur Amani

Assalamualaikum... n salam sejahtera...
Yang sebenarnye bufday anakku itu hari ini tapi aku celebrate awal seket... aku wat Majlisnye ari Sabtu (18.06.2011) aritu.. aku wat kecik2 je.. 1st time kan wat makan2 kat umah.. so xde r panggil ramey owg.. kaum pompuan je yg di jemput..  nak test market.. esok2 le wat besar2 lak.. hahaha.. kalo mampu r.. nie pun penat x hingat... tapi seronok.. so aritu menu nye xde la banyak... aku wat mee hoon sup, agar2 peach n sirap, buah tembikai n belimbing (nie sumbangan ikhlas Idah rose) hehehe... dan kek coklat moist (resepi Mak atif).. yang aku tempah lak roti jala.. xbrape pandey nak watkan...

  Amani maser memule bukan maen lagi xnak berenggang ngn aku tapi lepas adik aku datang die dah seronok maen.. kebetulan maser tu owg pun dah x ramey... baru r aktif kalo x asyik menempek kat aku je.. hehehe.. penakot ngn owg die nie... kat bawah entry nie aku sertakan resepi kek coklat moist... memang best r sebab kek abis... Amani makan sepotong...

Layan r gambar kat bawah nie e...



Antara juadanye... 











  Bufday gurl : Nur Amani







Amani n auntie







Hadiah dari antie nani...







  Dah kepenatan nie...



Resepi Kek Coklat kukus
Bahan A
` 100gm serbuk koko
` 220gm gula kastor
` 1 tin susu cair
` 200gm minyak jagung or mazola
` 250gm susu pekat manis (FN)

Kesemua bahan A dicampur dan dikacau rata di dalam periuk. Kemudian jerang atas api dan dikacau sehingga gula kastor halus dan bahan sebati. setelah sebati tutup api.
Kemudian pukul telur 4 biji. Setelah kembang masukkan dalam adunan td dan kacau sebati.
Bahan B
` 150gm tepung halus (Superfine)
` 1 sudu kecik soda bikarbonat
` 1 sudu kecik baking powder
` 1 sudu makan coklat emalco @ serbuk koko

Bahan B digaul sebati kemudian campurkan ke dalam adunan bahan A tadi. Kacau hingga rata dan sebati. Setelah sebati masukkan adunan ke dalam loyang dan dikukus selama sejam. Setelah adunan masak ketepikan.

Bahan C
` 400gm Coklat masakkan
` 200ml Whipping cream
` 1 sudu besar butter / marjerin
` 2 sudu besar tepung jagung (campurkan sedikit air dan larutkan)
masak coklat dan whipping cream atas api. kemudian masukkan butter dan tepung jagung. kacau sehingga sebati. setelah semua bahan sebati dan coklat cair. curahkan di atas kek.
coklat ni masak guna kukus.. jgn direct terus atas api..


Gile Kentang rrr.....

  hahahaha... sebenarnye ape yg aku nak cite nie xde kena mengena pun ngn tajuk tu.. hehehe.. sebenarnye aku nak cite pasal makanan... ape yang aku telah makan pada 15.06.2011(Rabu)... ari rabu tu aku gi Lawatan (Rombongan Opis).. so sepanjang ari tu asyik makan je.. memang mantap r... kenyang rasernye sampey ke malam...


   Memula tu aku jumpa buah Nona nie.. memang dah lame sangat2 aku nak makan buah nie.. kebetulan maser singgah kat hentian Tapah tu terjumpa.. lepas tu makan nasi lemak ngn air milo.. boleh lah nak alas pewut kan...




Sampey kat PUO, kami dijamu makan tengahari.. memang best r.. ade nasi putih, ayam masak kari, sayur campur n ikan goreng... pergh.. makan x hingat r... hehehe....




   Tempat terakhir kami ialah Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Perak... kat sini kami dijamu ngn mee hoon goreng dan Kopi Kaw... serious r, aku memang x pernah raser kopi sekaw nie.. mantap doh... teraser-raser lagi nie.. hahahaha... kawan opis aku sampey sepanjang jalan dok sebut pasal kopi tu... memang melekat r...

Tuesday, June 14, 2011

ROGOL

Assalamualaikum...
Pepagi ini emosi sikit.. Kenapa??
Pagi nie aku nak cite pasal berita yang aku baca kat akhbar Berita Harian... kalo aku dapat r pompuan tu memang aku tampar-tamparkan.. ade ke patut seorang ibu yang sepatutnya mempunyai sifat pelindung dan penyayang boleh merelakan anak kandungnya dirogol oleh suami.. nie namanye taat membuta tuli... memang gila r.. kejam siot... xde langsung raser perikemanusiaan or kasih sayang... sanggup die rosakkan masa depan anak sendriri.. mak jenis ape la agaknye die nie... memang hancur r... dahlah sekarang nie cerita pasal budak or kanak-kanak kena rogol makin banyak n menjadi-jadi... patutnya die protect anak tu bukan nye bersubahat same.. pastu le pulak ngaku x bersalah.. memang betol-betol xde hati perut r...

kat bawah nie petikan berita tu...


Ustazah biar suami rogol anak didakwa 
(credit to Berita Harian 14/06/2011)
Oleh Suhana Roslan
suhanaroslan@bharian.com.my

Ibu tutup mulut mangsa ketika 'dikerjakan' bapa tiri

KUALA LUMPUR: Seorang ustazah dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Ampang di sini, semalam atas tiga tuduhan bersubahat dengan suaminya mencabul dan merogol anak perempuannya berusia 15 tahun di kediaman mereka, dua bulan lalu.
Wanita berusia 33 tahun itu, bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap semua pertuduhan di hadapan hakim, Roszianayati Ahmad.
Dia juga didakwa bersubahat bagi tuduhan ketiga memujuk mangsa sama dengan membenarkan suaminya mencabul kehormatan gadis itu di kediaman mereka sekitar Ampang, masa yang sama, pada Mac 2011.

Timbalan Pendakwa Raya, Zuraini Ab Hamid tidak menawarkan sebarang jaminan terhadap tertuduh dengan alasan kesalahan serius dengan mengambil kira usia mangsa yang masih di bawah umur ketika kejadian selain menjaga keselamatan saksi pendakwaan terdiri daripada mangsa dan anak-anak wanita itu.

Roszianayati memutuskan tiada jaminan dibenarkan terhadap tertuduh dan membenarkan permohonan pihak pendakwaan supaya perbicaraan kes itu dijalankan bersama dengan kes suaminya di hadapan hakim Manira Mohd Nor di Mahkamah Sesyen Ampang di sini.

Sementara itu, suami ustazah berusia 36 tahun yang bekerja sebagai pemandu lori mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Ampang di sini, semalam atas dua dakwaan merogol anak tirinya itu tanpa kerelaannya dan melakukan kekerasan jenayah dengan mencabul kehormatan mangsa, pada masa dan tempat yang sama.
Pendakwaan yang diwakili Zuraini tidak menawarkan jaminan terhadap tertuduh dengan alasan sama sebelum Manira memutuskan lelaki itu tidak dibenarkan diikat jamin walaupun beliau merayu supaya mahkamah membenarkan telefon bimbitnya dikembalikan untuk menelefon penjamin.

Mahkamah menetapkan 13 Julai depan untuk sebutan bagi pasangan suami isteri itu melantik peguam.

INFO: Pertuduhan

  • Bagi tuduhan pertama, wanita itu didakwa menyuruh anak perempuan kandungnya berusia 15 tahun dan 1 bulan membuka pakaian dan menutup mulut mangsa ketika dirogol suaminya yang dinikahi hampir setahun lalu di dalam bilik mangsa, antara jam 12 tengah malam hingga 1 pagi, pada April 2011.

  • Tuduhan kedua pula, dia dituduh bersubahat dengan suaminya menyuruh mangsa masuk bilik bapa tirinya itu, masa yang sama, pada 12 Mei 2011.

  • Bagi dua tuduhan merogol, pemandu lori itu didakwa mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara 30 tahun atau 10 sebatan.



  • Bagi cabul kehormatan, lelaki itu didakwa mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan. 
  • Monday, June 13, 2011

    ~ Cubaan membuat Agar-Agar Peach ~

      Secara jujurnya saya merasa sangat seronok kerana cubaan membuat agar-agar malam tadi berjaya... sebenarnya maser menunggu agar-agar tu keras tetiba raser cam agar-agar tu x jadi.. tapi alhamdulillah pagi tadi bila tgk, agar-agar tu dah pun keras.. hubby cakap nape agar-agar nie cam x raser ape... owh tidak.. tapi bila saya raser cam ok je... mungkin sebab x manis sangat kot.. memang x buat manis pun... dibawah nie saya sertakan resepinye... resepi nie saya olah mengikut selera saya.. hahahaha.... Alhamdulillah jadi.. (gambar saya sertakan kemudian ye...)

    AGAR-AGAR PEACH

    Bahan-bahannya:-
    1 tin peach (Jenama Ayam Brand)
    1 bungkus agar-agar (saya gunakan yang 20gm)
    1 cawan gula (nak manis boleh tambah lagi gula)
    5 cawan air
    daun pandan untuk mewangikan agar-agar.

    Cara-cara membuatnya:-
    Memula basuh agar-agar, toskan kemudian letak dalam periuk bersama 5 cawan air. Didihkan atas api bersama dengan 1 cawan gula. Sementara menunggu agar-agar dan gula sebati, keluarkan buah peach dari dalam tin dan asingkan airnya. Setelah aga-agar dan gula sebati masukkan air buah peach tadi. Setelah mendidih, tuang ke dalam acuan. Susun buah peach ke dalam acuan dan ratakan. sejukkan pada suhu bilik. kemudian masukkan ke dalam peti sejuk. setelah sejuk bolehlah dihidangkan.

    * Amaran : Kepada yang sakit anda tidak digalakkan memakan agar-agar. Kepada yang sihat, anda juga tidak digalakkan memakan agar-agar secara kerap.

    Thursday, June 9, 2011

    # keSayuAan... keSediHan... #

       Hari nie raser cam xbes sangat2... huhuhu... pepagi tadi bawak Amani gi spital.. wat rawatan susulan... punyalah lama menunggu, alih2 doktor cakap xde ape.. doktor pun x pasti Amani kenapa.. bole ke camtu??? tapi kalo nengokkan Amani mmg x macam owg sakit... dia aktif, sehat ceria.. nakal n lasak... mungkin die batok tu sebab cuaca sejuk ataupun die tersedak or tekak die gatal... Semoga Allah mengurniakan kesihatan yang baik untuk anakku...
       Masuk lak opis tgh ari nie, dapat pula berita sedih... kawan opis eksiden... huhuhu... terkujut le teman... lunch je teman terus la gi nengok die... masuk nie dah dua kemalangan dalam kawasan poli... kawan teman tu cedera di siku dan buku lali.. yg paling teman riso die kate kepala die bengkak dan berdenyut2.. teman pun suruh le die gi ke bahagian kecemasan.. minta diowang wat X-Ray.. sekarang nie kena tahan kejap kat kecemasan.. deme suh die rehat n diowang nak wat check up seket... harap2 nye xde ape r... 
       Berita ketiga... walaupun xde kena mengena ngn teman sekadar jiran tapi terasa la jugak... isteri jiran meninggal tengah hari tadi... Al-Fatihah untuk arwah... memang kepergiannya sungguh meninggalkan kesan kepada warga kuarters tempat teman tgl nie... teman pun teraser la jugak.. sebab teman baru je jumpe die dua, tiga ari yang lepas.. memang sungguh x disangka.. kematian itu pasti... itu janji Allah...
      Hari ini hari yang sungguh sayu.. dengan cuaca yang seolah-olah memahami... mendung dan redup je... betol2 seperti turut bersedih....

    Monday, June 6, 2011

    *Kebengangan yAnG MelanDa...*

       Tension betol r arini.. aku baru nak bersuka-suki n bersemangat giler nak wat kje... konon2 nak layan lagu r sambel wat kje.. ade lak makhluk asing nie yang sengaja nak mencabar aku... Ya Allah Ya Rahman, ampunkan lah hamba mu ini... dah terang2 aku yang pasang dulu radio... faham2 je la nie x sengaja jer die pasang gak radio die... kang aku sumpah komputer ko jadi KATAK kang baru ko tau... nyusahkan aku je.. saje jer nak cari gadoh.. nak kne pelangkong r nie... kalo ko pasang radio, ade aku pasang radio aku.??? xde kan so tolong r respect hak owg lain same.. ko ingat opis nie kaum kerabat ko punye ke?? atau ko ingat ko tu bos??? banyak hodoh ko punye muke... ko tu same je taraf ngn aku.. xyah r nak berlagak sangat... nak org hormat die tp x pernah nak blaja hormat owg di sekeliling... so disebabkan ko sengaja nak cari pasal ngn aku, aku xkan tutup radio aku nie.. lantak r ape nak jadi pun.. AKU XKAN TUTUP.. XKAN.. kalo boleh aku nak pasang lg kuat, bio ko hangin satu badan... kepada kengkawan yg laen maafkan lah aku... maaf kerana terpaksa membuatkan kome sume mendengar lagu2 yg bercampur aduk... ampunkanlah aku ye.. tapi hari nie memang aku xkan mengalah.. xkan same sekali.. pergi mamposs r same ko...

    Saturday, June 4, 2011

    +Nur Amani..+

    Assalamualaikum...
        Selamat berjumpa lagi dalam blog Kasih ku Amani... kali ni aku nak cite pasal nama blog nie.. Nape aku pilih "KasihkuAmani" sebagai nama blog aku?? nape ek?? nak tau ngape? sebabnye aku nak dedicated blog nie utk anakku Amani yg tomey n nakal.. hehehe.. Buah Hati Pengarang Jantung mak n ayah... dialah penyeri hidup kami... dari kelahirannya pada 20 Jun 2010 sehinggalah sekarang ade je keletah n aksinya yg membuatkan kami ketawa, menangis dan tersenyum... Nur Amani = Cahaya Kesejahteraanku... seperti mana maksud namanya seperti itulah dia padaku n hubby... Cahaya yang menerangi kebahgiaan kami... 20 Jun 2011 genap setahun usianya.. ade ketikanya aku yg melihat dulu kepandaiannya.. ada waktunya hubby ku melihatnya... walaupun kebanyakkan masanya bersamaku tapi hakikatnya dia adalah anak manja hubby ku... Ada waktu2 nya dia xnk bersamaku.. nak melekat je dengan ayahnya... kadang2 nak bersamaku xnk ayahnya... perkataan pertama yg keluar dari mulutnya adalah "mak".. alangkah indah saat itu... detik ketika Amani blaja menerap adalah saat yang xkan mampu aku lupakan.. saat manis kita bersama akan mak rakam untuk tatapan amani... masa mula2 dia dapat kaki... mabuk.. berpusing2 di ruang tamu.. bgn je, bangkit balik.. berjalan x berhenti2 sampey kan aku lak yg pening nengok die berpusing2 kat ruang tamu... pastu arini dah pandai memanjat beranda rumah.. nmpk gayanya grill kne sentiasa berkunci... langkah keselamatan... Pernah sekali tu, kami tertido, dia dah bgn... die main sorang2.. aku tersedar, bila aku cari die, die da xde kat ruang tamu.. terasa mcm nak gugur la jantung bila x jumpa die.. aku kejut hubby.. cari punye cari rupe2 nye die tgh dok kat beranda.. elok je bersandar kat sliding door.. maser nie die baru pandey merangkak ngn duduk... memang panik r maser tu...
        Jom layan dulu video kat bawah nie.. hehehe.. aksi anak kesayangan ku Nur Amani...


    video

                                                           Maser nie Amani baru blaja menerap...


    video

                                                                             Aksi2 Amani...

        Sesungguhnya bukan senang untuk membesarkan seorang anak... tambah2 bagi kaum ibu yang berkerjaya... Saat ini akan membuatkan kita terkenang betapa susahnya mak n abah membesarkan kita..

    Friday, June 3, 2011

    Fenomena K-Pop


      Sekarang nie kan tgh demam K-Pop.. memula dulu aku xde r minat sgt ngn K-Pop2 nie.. tapi adalah satu ketika tu, aku tertanye2 nape agaknye diowang2 nie suka sgt ngn lagu2 K-Pop nie.. so aku pun search r kumpulan Super Junior.. memula dengar cam x best tapi diowg mmg dasyat r bab2 menari nie.. memang cantik r nengokkan deme menari.. lelame dengar syok lak jadinya.. yg boleh aku layan Super Junior, Wonder Girls, pastu ade r a few.. yg lelame tu ade r gak... tp kebanyakan nye soundtrack drama korea.. memang boleh blah r.. pastu td maser tgh aku godek2 internet nie aku terjumpa r satu blog tgh cite baiknye pasal artis Malaysia marahkan penyanyi korea.. kalo baca mmg lawak r.. baik punye maki r.. yg aku faham r sikit2 dari ape yg aku baca.. artis Malaysia x puas ati nape kne jemput artis korea wat persembahan kat Malaysia untuk Hari Belia Malaysia.. raser cam klaka sangat2 bila dengar artis Malaysia kutuk artis korea.. aku x sokong la mane2 sebab pada aku rezeki masing2 la kan.. lgpun mesti ade sebab nape penganjur jemput artis korea.. hanye mereka dan keluarga mereka saje yg tau.. hehehe... kalo nak tau cite yg lebih detail pasal pergaduhan diowg nie le r gi kat blog nie... http://azachiaki89.blogspot.com/ 
      Seriously mmg dasyat r artis2 Malaysia kena kutuk ngn fanatik K-Pop.. klaka gile... sbg penutup layan r video kat bawah nie e... lagu Super Junior..


    video

    Coklat dan Aku

    Seronok sgt arini.. hehehe.. ade owg blanje coklat... makanan kesukaanku, hubby n amani jugak... me kacih cik aini... dari aku kecik smpey lah aku da kawin, coklat adalah satu2nya makanan yg aku mmg xle nak tolak.. maser ngandungkan amani dulupun aku kuat makan coklat.. terutama sekali Cadbury.. dalam beg tgn mesti ade.. kalo jalan mane2 pun hubby mesti prepare coklat takot aku lapa..
    Coklat yg Cik Aini bg nie da lame x makan.. best sgt r dapat coklat nie, tambah2 lak tgh cedih2 nie kan.. lagi r syok.. kat bawah nie gmbrnye.. memang terbaik..





    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Family Blogger

     

    ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI