Wednesday, April 30, 2014

SEGMEN : 1st Simple Giveaway by CIKNA136

Assalamualaikum..

Hadiah : Screen Protector, Naturgo mask, Penanda buku, Keychain, Pin Tudung
Pemilihan : Cabutan bertuah

1/5/2014 : Pemilihan pemenang
2-9/5/2014 : Pencarian&penghantaran GA

Wednesday, April 23, 2014

Anakku Nur Amani & Nur Imani

Alhamdulillah... Nur Amani dah pun 4 tahun.. Manakala adiknya dah 1 tahun lebih... Walaupun dua-dua perempuan namun kelasakannya boleh bikin peluh... Yang kecik sangat suka mengacau kakak dia.. hehehe.. Kakak pula, ada masa sangat garang.. Ada masa sangat beralah dengan adiknya.. Memula ada adik dia sangat cemburu.. Tapi makin lama dia semaki ok cuma bila dengan ayah rasa cemburu tu masih ada.. hehehe..




Tuesday, April 22, 2014

Bila Emak Berniaga Lagi

Cerita 28 Feb 2014 aritu..

Percubaan kali kedua.. Yang ini aku joint Puspanita punya event.. Masa ini yang laku kek dan dessert.. Alhamdulillah.. Rezeki anak-anak.. Baju budle aku x jalan.. hehehe...

Masa ini aku jual coklat moist, coklat cheese, tiramisu ngn melty choco..



Sedih teramat sangat..

Ya Allah...

Sesungguhnya berat dugaan yang kau beri.. Rasa x tertanggung di dada... Aku berserah padamu Ya Allah.. Hanya Kau yang mampu membela nasib hambamu yang teraniaya.. Ya Allah, sekiranya ini adalah ujian dariMu aku redhakan diriku.. Biar sakit sehingga rasa mahu berhenti namun aku gagahkan juga untuk melaluinya.. Mungkin akan ada sinar di kemudian hari... Terima kasih pada kamu manusia yg kejam.. Janji Allah itu lagi pasti dari perbuatan seorang or beratus-ratus manusia.. Sila pergi j******...

Monday, April 21, 2014

Bila Emak Berniaga

Ini cerita 17 November 2013

First time aku joint carboot sale.. Sebelum2 ni bukan lah x pernah berniaga, cuma tidak secara serius macam ini.. Ini lah pertama dan terakhir.. Mencari pengalaman.. Masa ini Nur Imani baru 8 bulan.. Terpaksa letak dia dalam bonet.. hehehe.. bukanlah aku kurung dia.. aku jadikan bonet kereta tu tempat untuk dia bermain. Nasib baik ada adik perempuan aku tolong. Carboot ini sampai petang tapi aku stay sampai kul 12 tgh ari jer.. itu pun penat ya rabbi.. InsyaAllah kalau ada peluang nak joint lagi, tambahan pula produk jualan dah banyak.. Aku boleh letak kek sekali.. hehehe.. Tapi memang best r.. Aku jual baju bundle kanak-kanak dari USA dan Jepun..



Boleh je kalo nak beli online... gi kat sini Shadz Bundle

Wednesday, April 16, 2014

3 Days

Korean lagi..

Kali ini nak citer pasal 3 days.. Cite yang sangat menarik dan mendebarkan.. Perjalanan cerita yang penuh dengan debaran.. Setiap episod pasti jantung ko berdetak laju.. Ada sahaja aksinya.. Memang sangat mengujakan.. Watak yang ko sangka baik rupanya jahat.. Walupun jahatnya dia hanyalah sebab dipergunakan.. Watak utamanya penuh dengan emosi.. Aku sangat suka cerita-cerita seperti ini.. Penuh suspen dan rasa cemas.. 

Sipnosis : - The South Korean President travels to a villa to enjoy his vacation. After three gunshots are fired, he disappears. His bodyguard Han Tae-Kyung (Park Yoo-Chun) attempts to find the President.

Pelakon-pelakonnya..



3 Days-Park Yoo-Chun.jpg3 Days-Son Hyun-Joo.jpg
Park Yoo-ChunSon Hyun-Joo
Han Tae-KyungLee Dong-Whi
3 Days-Park Ha-Sun.jpg3 Days-So E-Hyun.jpg3 Days-Choi Won-Young.jpg3 Days-Yoon Je-Moon.jpg3 Days-Jang Hyun-Sung.jpg
Park Ha-SunSo E-HyunChoi Won-YoungYoon Je-MoonJang Hyun-Sung
Yoon Bo-WonLee Cha-YoungKim Do-JinShin Kyu-JinHam Bong-Soo

Tuesday, April 15, 2014

Tauhu Telur

Alhamdulillah..
Percubaan pertama.. memula dgr pasal makanan nie aku dah cam pelik dah... cuba jugak buat sebab kalo cari kat kedai rasanya x pernah lagi jumpa.. kalo patenkan jd hak cipta aku ni.. hehehe... Rasanya walaweh.. serious sedap.. bahan tambahan tu kita boleh pelbagaikan ikut citarasa kita dan juga apa yang ada di dapur... kalau buat minum petang nie mmg maveles.. seriously... Selamat Mencuba

Versi lempeng...

Tauhu telur yg dipotong dan digoreng..


Resepinya seperti dibawah
Tauhu Telur
3ketul tauhu empat segi
3batang tauhu teluq
2bj teluq..
Blendkan sume bahan..
Lepas blend..parut lobk merah,cincang isi aym,daun sup n daun bwg,perasa,cukup rasa maggi,garam,lada sulah..
Gaul sebati..
Masukkan dlm acuan lompang atau apa2 acuan yg anda suka
Kukus 10-15 minit..
Setelah siap dikukus,sejukkan kemudian keluarkan dr acuan..
Potong-potong kalau anda buh dalam satu acuan besar..Celup dlm telur,kemudian grg..

SELAMAT MeNCUBA!!!

Monday, April 14, 2014

Carbonara In The House

Lama sudah tidak berkongsi resepi dekat sini.. Hari ini nak share resepi sos carbonara mudah dan ringkas.
Yang penting rajin nak cuba..

Bahan-bahannya
1) Daging kisar Ramly
2) Hotdog 2 batang (cincang ikut suka)
3) Cili bulat (capsicum - potong lah ikut suka)
4) Susu full cream Dutch lady 1 kotak (yg kecik je)
5) Cendawan butang
6) Bawang Holland sebiji (hiris nipis)
7) Spaghetti or spiral or apa je yg best..
8) 1 tin prego jenama Campbell ye (Keju & herba @pun Carbonara Mushrooms)

Cara Membuatnya
1) Memula rebus spaghettibg lembut, toskan dan ketepikan
2) Tumis bawang holland bersama cili capsicum sampai naik bau.
3) masukkan daging kisar dan hotdog.. tumis lagi bagi masak. Kemudian masukkan cendawan butang, kacau sekejap.
4) Masukkan sos prego tadi bersama susu.. Kacau sehingga sebati.. biarkan mereneh. Setelah pekat bolehlah matikan api dan hidangkan... Memang mantoppp...

Meh jamu mata dulu.. hehehe..

 Bahan-bahannya.. Boleh ditambah atau dikurangkan.. ikut suka.. (yg axion tu bukan ye)



Setelah siap..

Sunday, April 13, 2014

Arjuna Beta - Fynn Jamal

Ada apa dengan lagu ini.. Entahlah, sukar dan tidak mampu digambarkan.. Namun saat pertama kali mendengar lagu ini terus jatuh cinta.. Memang sangat meruntun jiwa.. Lagu dodoi versi terbaru.. Lirik yang sangat power.. Kalau tidak percaya cubalah dengar.. Mesti sangat terkesan.. Walaupun sudah lama berkumandang, namu baru hari ini berkesempatan nak mencoret sesuatu mengenai lagu ini. Bukan saya sahaja, suami malah kawan sepejabat juga menggemari lagu ini..

Lirik Lagu Arjuna Beta - Fynn Jamal

Verse 1

Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular–
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

verse 2

kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda,
tak jelas mata–
ambil yang sarat duri

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

chorus

ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

video

video

Saturday, April 12, 2014

Berniaga

Lama dah x update aktiviti harian.. Sekarang nie tgh aktif meniaga kek.. Alhamdulillah, walaupun sampingan tapi pulangannya membantu mana yang kurang..
Seronok sebenarnya berniaga ni.. Saya buat jualan Coklat cheese kek, Tiramisu, Melty Choco's, Cheezy Merry, Cheesekuts ngn produk utama Coklat Moist Kek.. Idea nak buat nie datang masa hujung-hujung Nak abis cuti tanpa gaji.. Masa ni memang tgh popular kek keju leleh.. Nasib baiklah ada encik Google nie.. Cari punya cari terjumpalah camne nak buat cheese lelehnye.. Kek saya pakai kek coklat jer.. Itu jer pun yg reti.. hehehe.. Cuba jual dekat pentadbiran dan kewangan tempat keje.. Alhamdulillah laku... 
Bila letak dekat kantin pun alhamdulillah mendapat sambutan..
Zaman skrg nie mmg kena ada keje sampingan, kalau x mmg x cukup.. tambah2 kalau duduk kawasan yg taraf hidupnya tinggi.. semuanya nak duit..
 Antara kek yang saya jual..
Kalau duduk Area Tanjung Malim, Behrang dan Slim River bolehlah order ngn saya..
wassup/weechat/sms : 0192673703 (Sha)

Friday, April 11, 2014

Imani & Demam

Alhamdulillah...

Nur Imani dah 1 Tahun 1 Bulan.. Anakku yang no dua nie kerap diserang demam.. baru baik demam, x lama lepas tu dia demam lagi... Yang letih sebab bila dia demam dia akan sangat manja.. Dia juga pandai merajuk..
Hari sabtu (05.04.2014) Imani demam lagi tapi demam dia kejap ada kejap xde.. Bila malam jer suhu naik sampai 39.. Bagi ubat dia kebah, abis ubat dia demam balik..
Sudahnya hari selasa aku bawak dia pergi Klinik Ibu&Anak, Tanjung Malim. Alhamdulillah orang x ramai dan kami pun x lama menunggu.. Disebabkan dia demam dah agak lama, maka nurse amik darah dia.. Yang klakanya dia x nangis pun.. hehehe.. cuma merengek jer.. Lepas dapat keputusan ujian darah kami ke bilik doktor.. Alhamdulillah walaupun pada mulanya au x brape confident dengan doktor tu (Sebab dia nmpk sgt fresh, maksud aku baru lepas abis blaja) tapi aku suka cara dia menerangkan apa saja mengenai penyakit, ubatan dan juga keputusan darah.. Dari situ baru aku tau yg Imani kena jangkitan kuman yg agak tinggi..
Doktor tu bagi antibiotik untuk tempoh 5 hari.. Dia nak tgk reaksi anak aku terhadap ubat tu.. Kalau masih tinggi suhunya bila malam aku kena dtg blk untuk amik darah dan tindakan susulan, tapi kalau dia ok next week still kena amik darah nak tgk jangkitan tu kurang ataupun tidak..

Imani.. masa baby, kuningnya x tinggi tapi turun dengan kadar yg sgt perlahan so kena amik darah setiap hari.. Kemudian demam.. kerap juga..

Usia 6 bulan dah kena demam campak.. Abis demam campak dia kena eczema pula.. Belum reda eczema kena jangkitan kudis buta.. Alhamdulillah dgn usaha dan tawakal pada Allah kudis buta dah makin ok..

Sekarang nie kena cari alternatif lain untuk kuatkan antibodi badan dia dr diserang penyakit..
Nur Imani ku sayang...

Pasti Pra Tahfiz Al-Mawaddah

Alhamdulillah,

Amani dah 3 bulan lebih bersekolah di Pasti.. Seronok sangat dia ke sekolah.. Sesekali bila dengar dia baca doa makan sejuk rasa hati.. Walaupun belum betul lg tapi Alhamdulillah.. Sekurang-kurangnya dah ada bunyi.. Solat pun dia bersungguh nak buat.. wuduk pun dia da boleh amik.. Alhamdulillah, sekurang-kurangnya yg asas dia dah ada..

Hantar dia dekat PASTI sebab nak dia ada asas agama yg kukuh. Selain tu dekat PASTI nie pada sebelah petang diorang ajar bebudak mengaji muqaddam dah memudahkan saya sebagai parents.. Kalau x nak kena cari pula guru mengaji kat area kuarters.. Yang kedua hantar pagi amik petang.. sama cam waktu kerja saya.. xyah nak transit2 dah.. Biar jauh sikit yang penting akademik, sahsiah dan rohaninya cukup..

Baju dan tudung seragam Sekolah PASTI

Beg sekolah keluaran PASTI

Yang ini Amani punya

Produk yang dibekalkan disekolah PASTI.. Selain ini, jus mangga ngn delima pun ada..

Antara lagu yang Amani belajar kat sekolah PASTI

Kompilasi 15 Lagu-lagu PASTI

01 - Pasti Cemerlang Islam Gemilang
02 - Pusat Asuhan Tunas Islam
03 - Mendirikan Solat
04 - Rukun Iman
05 - Rukun Islam
06 - Mari Gerakkan Badan
07 - Mari Belajar Vokal
08 - a, e, i, o, u
09 - Mari Kenal Abjad
10 - Kenal Angka
11 - Menjumlah Angka
12 - Operasi Tambah
13 - Alif, Ba, Ta
14 - Eja Jawi
15 - Wahid Ithnin Thalatha

Thursday, April 10, 2014

God's Gift 14 Days

 
Korean drama..

Memang best kalau layan drama korea nie.. Sebab apa?? yang tu susah nak cakap sebab lain orang lain pandangannya.. Macam saya variety cite yg disampaikan memainkan peranan.. Contohnya cite nie.. Jalan cerita yg suspen.. Bermula dengan watak seorang ibu yg terlalu stirct dan tegas.. berubah kepada seorang ibu yg mula cuba memahami anak kecilnya hanya kerana satu peristiwa..

Peluang kedua diberi.. Si ibu berusaha melakukan segala-galanya demi menyelamatkan nyawa si anak.. Walaupun dia dikatakan gila hanya kerana peristiwa belum terjadi.. Kemudia plot cite semakin kritikal.. Pembongkaran rahsia demi rahsia yang sungguh mengejutkan.. Sekarang nie dah episod 12.. Saya download jer kat internet.. Rumah xde astro kan.. hehehe.. Memang worth it la kalau tengok.. Pelakon-pelakon dia walaupun xde yg handsome ataupun jambu tapi memang sangat best.. Kamu akan terpaku kerana jalan ceritanya bukan pelakonnya..

Sipnosis dia : - Kim Soo-hyun is a mother whose young daughter gets kidnapped and killed. She gets a chance to go back in time two weeks before the incident, and has to race to save her before she dies all over again

 Pelakon-Pelakonnya..
God's Gift - 14 Days-Lee Bo-Young.jpg God's Gift - 14 Days-Cho Seung-Woo.jpg God's Gift - 14 Days-Kim Tae-Woo.jpg God's Gift - 14 Days-Jung Gyu-Woon.jpg God's Gift - 14 Days-Kim Yoo-Bin.jpg
Lee Bo-Young Cho Seung-Woo Kim Tae-Woo Jung Gyu-Woon Kim Yoo-Bin
Kim Soo-Hyun Ki Dong-Chan Han Ji-Hoon Hyun Woo-Jin Han Saet-Byeol

Wednesday, April 9, 2014

Asam Pedas & Kari Kepala Ikan Kuala Kubu Bharu

Kuala Kubu Bharu

Sudah ramai yang bercerita mengenai asam pedas dekat Kuala Kubu nie.. Cuma hari tu baru berkesempatan nak singgah.. X sangka pula selain dari asam pedas ada juga kari kepala ikan..  Asam pedas dia aritu terlebih garam.. hehehe.. Tapi kari kepala ikan dia mmg tip top.. Sangat sangat mengancam.. harga pun ok..  Sebab sekali dgn nasi kan.. Dekat nasi tu ada sayur kobis ngn telur masin.. Sayur kureng sikit.. Yang lenlain mmg best.. Asam pedas dia ada ikan kembung dgn pari..  Jangan lupa sekiranya lalu or pergi Kuala Kubu Bharu singgahlah merasa ye.. Kedai nie betul2 berdepan dgn trafiq light nak ke kuala kubu.. tepi jalan jer.. Kalau x silap waktu operasinya dari pukul 11 pagi sampai tengah malam.. (Maaflah kalo silap..)

Selain daripada ini, ada satu gerai kat deretan kedai berdepan bus stand kuala kubu menjual tempe goreng cicah sambal kicap.. memang marvellous.. Rugi kalo x rase pada pengemar tempe..

Kari Kepala Ikan yang sangat best (RM15)

Asam Pedas Ikan Kembong

















Captain America: The Winter Soldier

Alhamdulillah...

Hari tu punya cerita.. Keluar dating dengan my hubby.. Berdua jer.. kami tgk cite nie..
Best dan menarik.. Bermula dengan aksi dan habis dengan penuh emosi.. Pergh... mmg thumbs up r.. Cuma ada sedikit kekurangan.. bukan pada jalan cerita or anything just rambut si Black Widow tu jer... Bila dia buat rambut camtu dia nmpk sgt tua dan sangat x cantik.. Yang lain mmg ok r.. Pada yang belum tgk jgn lupa tgk ye..

Sipnosis :
After the cataclysmic events in New York with The Avengers, Steve Rogers, aka Captain America, living quietly in Washington, D.C. and trying to adjust to the modern world. But when a S.H.I.E.L.D. colleague comes under attack, Steve becomes embroiled in a web of intrigue that threatens to put the world at risk. Joining forces with the Black Widow, Captain America struggles to expose the ever-widening conspiracy while fighting off professional assassins sent to silence him at every turn. When the full scope of the villainous plot is revealed, Captain America and the Black Widow enlist the help of a new ally, the Falcon. However, they soon find themselves up against an unexpected and formidable enemy-the Winter Soldier.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI