Friday, July 31, 2015

Ziarah Menziarahi Amalan Mulia

Assalamualaikum..
Hari ini saja nak berkongsi perkara nie dengan kengkawan..
Kita masih lagi dalam bulan syawal kan...
Kalau bukan musim perayaan pun masih boleh diguna pakai..
Lagipun Ziarah Menziarahi Amalan Mulia kan..
Nie semua gara-gara apa yang dibaca di FB..
Masa scroll2 FB terjumpa dengan status nie..

Part yang paling WIN sangat dah tentulah yang ini..
8. Tuan rumah masak ape, ko telan je. Jangan orang bagi mee goreng, ko mintak nasik bukhara bagai. Dia hidang semprit, ko mintak almond london. Nanti Dia salam pakai kaki ke dahi ko jgn marah tau.

Orang dah hidang.. makan jellah kan.. Saya masa kecik pernah kena marah dengan ibu dan ayah sebab minta air kosong dengan tuan rumah (Masa ini x minum kopi ngn nescafe lagi.. hehehe.. ngada2..).. Sejak tuh saya biasakan diri minum dan makan apa sahaja yang dihidang tuan rumah..
Sebab tu kita kena renung balik tujuan kita berziarah..

Yang no 1 tu biasanya saya bagi tau bila nak gerak. Bukan apa takut tuan rumah xde.. Sia2 je datang.. hehehe.. No 2 selalu jer buat.. Cukup 3 kali bagi salam, xde orang jawab terus blah..
Yang lenlain tuh panduan kita bersama.. Ziarah menziarahi Amalan mulia, untuk mengeratkan silaturrahim.. Tambah-tambah bila yang dikunjungi tuh hanya berlaku di musim2 tertentu macam musim perayaan.. Sekurang-kurangnya kita masih mengenali saudara mara dan sepupu2 kita..

ADAB BERZIARAH
1. Menziarahi sahabat handai dan saudara-mara merupakan amalan yang mulia.
2. Kita mestilah sentiasa mengamalkan adab menziarah agar kita tidak dianggap biadap.
3. Ziarah Menziarahi ini mengukuhkan ikatan persaudaraan dan silaturrahim..

Antara adab menziarah yang perlu kita amalkan termasuklah :
a) Memakai pakaian yang sesuai
b) Membawa buah tangan (yang nie ikut kesesuaianlah.. Biasa bawa masa ziarah orang sakit)
c) Membuka kasut sebelum masuk ke dalam rumah
d) Jangan duduk atau makan sehingga kita dipelawa
e) Menjamah makanan yang dihidangkan dengan bersopan
f) Menziarahi tetangga pada waktu yang sesuai

Thursday, July 30, 2015

Buku Prima - I Love You Cikgu by Imanisa Riana

Boleh Baca online di Blog Novel Imanisa Riana

Menariknya novel ini sebab bercerita mengenai hubungan seorang guru dan pelajarnya..
Pengajarannya bila berkahwin, sikap tolak ansur, menerima kekurangan dan kelebihan pasangan, hormat hubungan yg dah terjalin sebelum kedatangan kita..Jangan mudah marah tapi dengar dan hakimi dgn hati dan fikiran yang waras..
Cerita ini juga mengetengahkan pasangan yg berbeza usia dimana lelakinya lebih muda tapi sudah berkerjaya semasa berkahwin.
Isteri tetap kena menghormati suami biarpun suami itu lebih muda usianya..


Sinopsis Belakang Buku :- Kehadiran Sara Raihana, seorang guru baru di sebuah sekolah menarik minat Chan Chee Hong alias Muhamad Nur Iman untuk mendekati dan menawan hatinya. Kejadian malang yang menimpa Sara Raihana menambah rasa simpati dan kasih Iman terhadapnya. Pelbagai usaha dilakukan untuk memikat Sara Raihana. Bagi Sara Raihana, Iman hanyalah pelajar dan adik angkatnya sahaja. Cintanya telah berkubur bersama-sama jasad orang tersayang. Fitnah yang melanda hubungan mereka membuatkan Sara Raihana malu dan mulai menjauhkan diri daripada Iman. Iman terpaksa menyimpan hasratnya untuk memiliki gadis idaman sehinggalah dia telah berjaya bekerja. Kehadiran Farid telah membuka satu dimensi baru dalam hidup Sara Raihana. Adakah Sara Raihana akan menerima pinangan Farid dan melukakan hati Iman? Adakah Iman berjaya memiliki gadis idaman hatinya? Berbaloikah sebuah penantian?

Wednesday, July 29, 2015

Shoping di Zalora

Assalamualaikum...
Just nak share.. Bukan nak riak atau bangga yer..
21.07.2015 sha Shoping di Zalora..
Rezeki dapat Voucher RM100 untuk Job dengan Zalora.. Boleh klik Sini.
Xguna pun sampai RM100.. sebab belikan En. Suami hadiah..
Tapi free delivery sebab belanja lebih RM75.00 bila Shoping di Zalora...

Pesanan sampai pada 23.07.2015.. Cepatkan bila Shoping di Zalora..
Kira pantaslah juga.. Sape-sape yang nak shopping tuh bolehlah cuba yer..
Jom kita Shoping di Zalora..
http://www.zalora.com.my/

 21.07.2015 (10:27 AM) Pesanan diproses

21.07.2015 (3:16 PM) Pesanan telah dihantar


23.07.2015 (3.30pm) Barangnya pun sampai..

Cepat dan pantas.. betul2 3 hari waktu berkerja.. hehehe...
Excited lak nengok hadiah nie.. rasa cam nak shopping lagi..
 

Wordless Wednesday #12

Tuesday, July 28, 2015

Shopping di Pasaraya Ku

Assalamualaikum..
Perkara baik haruslah dikongsi..
Seronok berbelanja disini..
Pilihan pakaian yang pelbagai..
Harga yang sangat-sangat berpatutan..
Pakaian yang sangat berkualiti..
Boleh dipakai untuk berjalan..
boleh dipakai untuk harian di rumah..

Boleh melawat ke Website Pasaraya Ku.
Cawangan Pasaraya nie pun banyak...
Seriously, Sha pun baru tau...
X sangka pun.. ingatkan ada kat Bidor jer..
Taupun dari kawan opis..
Katanya baju kat sini ok dan harganya berpatutan..
Sempatlah shopping.. hehehe..

Dua cawangan nie yang paling dekat dengan tempat saya..

Shine or Go Crazy / Shine or Be Mad

Assalamualaikum..
Lama dah x share Drama Korea..
Kali ini nak citer pasal drama korea berkonsepkan sejarah..
Seronok bila tengok citer nie..
Saya suka hero dia.. Wataknya gila-gila..
Sesuailah dengan tajuk drama nie... Shine or Go Crazy..
Kenapa tajuk dia x menggambarkan yang drama nie drama sejarah??
Kenalah tengok.. Tajuk nie memang sesuai sangat dengan drama nie..
Shine or Go Crazy samalah seperti pemahaman saya..
Sama ada Wang So akan menyerlah ataupun menjadi gila dalam usaha meneruskan
wasiat ayahanda dia.. Sejauh mana Wang So akan pergi demi memenuhi wasiat tu..
Macam mana pula hubungan Wang So dengan Isteri pertama dia Shin Yool/Gaebong serta Isteri dia yang sah pada mata rakyat iaitu Hwangbo Yeo-Won...
Semua nie diolah dengan baik dan menarik..
Pergolakan antara tiga watak utama nie..


Info Mengenai Drama : Shine or Go Crazy (Hangul: 빛나거나 미치거나; RR: Bitnageona Michigeona) is a 2015 South Korean television series based on the novel of the same name by Hyun Go-woon about the romance between a Goryeo prince and a Balhae princess. Starring Jang Hyuk, Oh Yeon-seo, Lee Ha-nui and Lim Ju-hwan, it aired on MBC from January 19 to April 7, 2015 on Mondays and Tuesdays at 22:00 for 24 episodes.

Plot : Wang So was born a prince of Goryeo, but because a prophecy foretells that he will turn the country into a river of blood, he is exiled from the palace and shunned by the royal family. Having lost his place as the rightful heir to the throne, he lives an isolated life, and in Wang So's absence, his illegitimate half-brother Wang Uk makes an ambitious play for power.
Shin Yool is the last princess of Balhae, and she narrowly escaped death as a child at the hands of her own people because of a prophecy that she is fated to become "the light of another nation". She and Wang So have a whirlwind marriage, and as husband and wife, begin to grow closer and fall in love.


Watak Utama
  • Jang Hyuk as Wang So (later King Gwangjong)
  • Oh Yeon-seo as Shin Yool / Gaebong
  • Lee Ha-nui as Hwangbo Yeo-won (later Queen Daemok)
  • Lim Ju-hwan as Wang Uk
  • Lee Deok-hwa as Wang Sik-ryeom
  • Ryu Seung-soo as King Jeongjong
  • Na Jong-chan as Se-won
 

Petition Pembukaan Mydin di Tanjung Malim

Assalamualaikum..
Info bersama.. Mana yang duduk sekitar Tanjung Malim, Slim River dan Behrang mehla beramai-ramai kita menurunkan tandatangan untuk Petition Pembukaan Mydin di Tanjung Malim di SINI.




Monday, July 27, 2015

Jobs From Zalora

Assalamualaikum...
Mai nak share...
Bukan nak berlagak ye..
Just nak kongsi kegembiraan..
First time dapat job luar..
13.07.2015 first email dari Zalora...
Terkujat tau.. Yellah x pernah-pernah kan...
Nasib baiklah hp memang link ngn email..
Dapat email Zalora tuh sebelah petang...
So replylah cakap setuju.. diapun bagilah detail apa yang dia nak iklankan..
14.07.2015 sha pun upload entry Hijab Style Raya 2015 untuk Zalora..
15.07.2015 Zalora bagi Sha voucher shopping RM100..
alhamdulillah walaupun bukan cash tapi still dapat payment...
kalau nak tau.. Sha bukanlah terror sangat BI..
Reply email Zalora tu guna basic BI jer...
tapi kalau dah rezeki, pasti x lari kemana ye x..



Hari ini 21.07.2015 Sha shopping guna voucher Zalora tuh...
Belikan En. Suami bufday present...
Walaupun lambat lagi kan...
Dah alang-alang dapat voucher, kita shoppinglah...
Alhamdulillah.. sedikit demi sedikit Blog Kasihku Amani mula mendapat job..

Kepada sesiapa yang ingin untuk sha review mengenai produk atau perkhidmatan mereka bolehlah email Sha di coklat.funky@gmail.com ataupun shahida.library@gmail.com..
Murah-murah jer.. Jangan risau yer.. Entry akan dibiarkan kekal di Blog...

Sunday, July 26, 2015

WOOP - A Community of Women with Opinion

Assalamualaikum...
Meh nak share perkara yang menarik..
Sha tau pasal nie dari Sahabat #BloggerUtara  Cik Ash

Jawab soalan dapat points..
Points leh tukar dengan rewards...
WOOP - A Community of Women with Opinion

Boleh buat Daily Missions...
Boleh Buat Big Missions..
Rewards dia menarik tau...

Bawah nie sha share antara Big Missions yang sha dah buat..
Tunggu pengesahan WOOP untuk dapat points dan claim rewards..
Bukan susah pun missions dia..

Share pasal WOOP dekat FB.
 



Yang nie dapat 100points..

Jadi.. Tunggu apa lagi.. Mehla joint...
Bukan susahpun... Jawab soalan jer..

Saturday, July 25, 2015

Schedule Entry

Assalamualaikum..

Hari ini saya nak kongsikan macam mana saya update entry di blog saya..
Biasanya saya akan pastikan paling kurang satu entry di update di blog setiap hari..
Ini pun baru jer lagi saya buat..
Saya mahu meastikan yang blog saya punya entry baru setiap hari..
Supaya kunjungan ke blog saya berterusan..

Bagi memudahkan saya, saya akan buat entry lebih awal setiap kali saya ada idea..
Kemudian saya akan schedule kan bila tarikh untuk entry itu di publish di blog saya..
Ini memudahkan saya yang berkerja sepenuh masa..
Entry saya biasanya berkaitan dengan Novel yang saya baca (Kerja kat Perpustakaan lah katakan.. so banyaklah novel yang nak di update.. hehehe..), Drama Korea yang saya tengok, Wayang yang saya tonton, Tempat makan yang menarik dan murah yang telah saya kunjungi, Tempat rekreasi atau membeli belah yang best dan apa sahaja info yang menarik yang boleh dikongsi bersama..

Kadang-kadang peristiwa dah berlalu so saya akan mention dalam entry bila peristiwa sebenar berlaku..

Antara Entry yang telah di scheduled kan untuk publish..
Banyakkan.. hehehe..

Walaupun saya dah scheduledkan entry tapi kadang-kadang saya akan update on the spot juga..
Bergantung pada keperluan, kerajinan membuka blog melalui mobile dan masa senggang yang saya ada.. Biasanya waktu malam kalau anak-anak tido awal ataupun dalam kereta menemani suami memandu.. Hehehe..

Tips yang x seberapa dari saya..untuk kegunaan bersama..Untuk sentiasa ada entry hp yg tahan lasak dan punya bateri yg tahan lama amat penting..
Sebab kita perlu menggunakan hp untuk mengambil gambar dan mengupdatd blog kita..
Saya turut menginstall software Blogger di hp..Software nie bagus untuk membantu kita update on the spot ataupun membuat draf entry..

Majulah blogger untuk semua..
Salam mesra dari saya.. #tetiba


Kad Raya dari ramaramapendek






Assalamualaikum...
Alhamdulillah.. Hari ini dah Syawal yang ke enam...
Tetibe dapat kad raya.. Seronok sangat...
Nak tau dari siapa?? Dari Cik Itah owner Blog ramaramapendek..
Kalau pergi blog Cik Itah nie mesti tenang jer jiwa...
sebab latar dia warna biru...
Peminat warna biru lah agaknya..
Kad raya pun biru .. Business card Cik Itah pun warna biru..
Sejuk mata memandang..
Terima kasih Cik Itah atas ingatan..

Friday, July 24, 2015

Hadiah Giveaway

Alhamdulillah
Walaupun menang sekali sekala tapi bahgia sangat..

Sha dapat kad raya dari Ruqaiyah Amanina hasil dari penyertaan 1st Giveaway by Farah 'Adila .. Kad raya seperti di bawah..Kad raya nie sampai 07.07.2015.. Terima kasih pada yang memberi..


Alhamdulillah.. Hari ini (09.07.2015) Terima satu lagi kad raya Daripada Cik En..
Hadiah dia wang tunai dan Kad Raya..Senarai Pemenang boleh tengok Sini dan Sini
Cantikkan kad raya Cik En nie..Terima kasih Cik En..


Alhamdulillah.. Hari ini 13.07.2015 terima Kad Raya dan CD dari Kak Sheila Adziz sempena peraduan Giveaway SI Anak, Isteri, Suami dan Keluarga Cemerlang.. Saya menang Kategori Isteri Cemerlang.. Tapi saya rasa sangat teruja sebab dapat dua kad raya dan dua CD.. semangat giler.. hehehe.. sambil menaip entry ini saya turut mendengar CD pemberian kak Sheila Adziz.. Senarai Peserta boleh tengok SINI.. Senarai Pemenang boleh tengok SINI dan SINI.
 

Aidilfitri 2015

Assalamualaikum..
Syawal kali ini kurang kemeriahannya..
Ibu sha kurang sihat.. MIL pun xberapa sehat juga.. jadinya lepas Solat Aidilfitri kami suami isteri terpisah sekejap..
En. Suami di Kg. Gajah dgn MIL, dan Sha di Ayer Tawar umah ibu..
Mujurlah x jauh sangat..
Alhamdulillah walaupun x bersama kami tetap sedondon.. hehe..
Masih dapat bersua sanak saudara di pagi raya merupakan pengalaman yang sangat berharga pada Sha.. Kalau bukan Lebaran, kita jarang bersua muka.. Bila Lebaran yang jauh berkumpul dan berkenal-kenalan..Tradisi yang patut diteruskan.. Ziarah menziarahi walaupun Ibu x sihat supaya ikatan persaudaraan terus terjalin..
Sha tetap berkunjung ke rumah saudara mara bagi mengeratkan silaturrahim...
Walaupun macam segan-segan tapi gagahkan diri..
Kalau kita tidak meneruskan hubungan akan hilang begitu sahaja..

Meh layan gambar kami..

Tema kami... Coklat..

Kepenatan..

Baju Raya nie beli kat Sakan.. Murah jer..



 

Jurassic World 2015

Assalamualaikum..
Aktiviti di malam hari bersama anak-anak..Menonton Jurassic World 2015..
Seriously memang minat sangat dengan filem2 dari franchise Jurassic Park nie..
Yang paling best dah tentulah yang 1st..
Installment Jurasic Park yang terbaru nie ada kekuatan tersendiri..
Terutama sekali part Velociraptors yang jinak seolah-olah haiwan peliharaan..
Watak Owen yang berjaya mengawal Velociraptors tu memang sangat Awesome..
Bila part mereka beralih arah tu memang agak sayu sikit.. cewah..
Tapi bila mereka kembali semula pada Owen memang Awesome..
Walaupun banyak juga kritikan yang diterima filem Jurassic World 2015 ini, pada saya ia sebuah naskah yang menghiburkan... Tambah saya juga meminati haiwan-haiwan prasejarah ni..
Watak Claire pada saya biasa-biasa sahaja..
Saya sangat suka dengan watak Zach dan Gray... Dua beradik yang on and off hubungannya..
Pada saat mereka nyaris dimakan Indominus rex, memang mendebarkan..
Yang paling penting saya terhibur dengan filem Jurassic World 2015 ini..

Awesome Poster

Plot : Twenty-two years after the incident at Jurassic Park, a theme park populated with cloned dinosaurs, called Jurassic World, now operates on the same island. Brothers Zach and Gray Mitchell are sent there to visit their aunt, Claire Dearing, the park's operations manager. Claire's assistant is their guide, as Claire is too busy recruiting corporate sponsors with a new attraction, a genetically modified dinosaur called Indominus rex. The dinosaur has the DNA of several predatory dinosaurs and modern-day animals; chief geneticist Dr. Henry Wu keeps the exact genetic makeup classified.

Owen Grady trains the park's four Velociraptors who consider him as their alpha. Vic Hoskins, head of InGen's security, believes raptors can be trained for military use, but Owen disputes this. Jurassic World owner Simon Masrani has Owen evaluate the Indominus‍‍ '​ enclosure before the attraction opens. Owen warns Claire that the Indominus is particularly dangerous because it is not socialized to other animals.

Owen and Claire discover that the Indominus has seemingly escaped. Owen and two staff enter the enclosure, but the Indominus ambushes them, having faked its escape. Only Owen survives before the Indominus disappears into the island's interior. Masrani sends the Asset Containment Unit to capture the dinosaur alive, but when it kills most of the team, Claire orders an evacuation.

Zach and Gray, having sneaked away to explore, ignore the evacuation order and wander into a restricted area in a gyrosphere. The Indominus attacks the vehicle but they escape. They find the ruins of the original Jurassic Park Visitor Center, and after repairing an old Jeep, drive back to the park's resort area. Owen and Claire trail them after barely escaping the Indominus themselves. The Indominus continues its rampage, killing several Apatosaurus and breaking into the park's pterosaur aviary. Masrani and two troopers hunt the Indominus by helicopter, but a collision with the escaping pterosaurs causes them to crash, killing everyone aboard. Gray and Zach arrive at the resort as the pterosaurs begin attacking the visitors. They find Owen and Claire while armed troopers subdue the pterosaurs.

Hoskins assumes command and decides to use the raptors to track the Indominus; Owen reluctantly agrees. The raptors follow the Indominus‍ '​ scent into the jungle. However, the Indominus, having raptor DNA, communicates with the raptors and turns them against the humans. Hoskins, meanwhile, has Dr. Wu helicoptered off the island with the dinosaur embryos, protecting his research. Owen, Claire, and the boys find Hoskins in the lab packing up the remaining embryos. As Hoskins unveils his intention to create more genetically modified dinosaurs as weapons, a raptor breaks into the lab and kills him.

Outside, the raptors corner Owen, Claire, and the boys. Owen reestablishes his bond with them before the Indominus appears. The raptors attack the Indominus, which kills two of them. Realizing they are outmatched, Claire lures the park's veteran Tyrannosaurus rex into a fierce battle with the Indominus. The T. rex is overpowered until the lone surviving raptor attacks. The raptor and T. rex force the overwhelmed Indominus towards the lagoon, where it is dragged underwater by the park's resident Mosasaurus.

The survivors are evacuated to the mainland and the island is abandoned to the dinosaurs. Zach and Gray are reunited with their parents, while Owen and Claire decide to stay together "for survival".

Thursday, July 23, 2015

Tangkapan sempena Syawal

Assalamualaikum...
Tajuk x hagak-hagak.. hehehe...
Tangkapan apa ye???
Tangkapan sempena Syawal...
Walaupun dah 5 Syawal tapi cam masih belum lambat jer kalau nak citer pasal nie..
Kenapa.. kenapa... Sebab kalau citer sebelum Syawal cam x feel jer..
Hehehe... Jangan Marah ye...
Inilah antara tangkapan yang dibuat masa Ramadhan untuk Syawal..
Kuih Raya... Baju Raya...
Apa lagi yang Raya ye...
Kebetulan pula masa nie dia rosak so...
Dapatlah HP Raya... hehehe... Yang nie memang tangkap betul2 masa Syawal...

Meh nengok gambar-gambar Tangkapan..

 
Lenovo Golden Warrior Note 8/A936
Kuih Raya yang berjaya disambar...
Batang Buruk RM15
Kuih Kapit RM20(Inti Coklat) dan RM18(Biasa)
Macaroon comel RM28
Biskut Bakar tu My Bos belanja..

Baju Raya Anak-anak dara.. 

Wednesday, July 22, 2015

Tragedi Lenovo S930

 
Lenovo S930

 Tragedi di suatu hari...
Setelah hampir setahun, akhirnya punah...
Jatuh dari tingkat dua..
Peristiwa berlaku sebelum puasa.. Jun 2015
Dicampak oleh anak daraku yang kecik..
Nak buat macam mana, sel-sel otak tengah berhubunglah katakan...

Tapi hati x ralat sebab dah guna semaksimum mungkin..
Walaupun harganya x mahal tapi penggunaannya memang maksimum..
Akhirnya dia pun pergi...
Tolak kat kedai HP dapatlah RM100...
Beli RM700.. Jatuh teruk tau harganya.. hehehe...

Wordless Wednesday #11

Tuesday, July 21, 2015

Panggung Patuh Syariah

Assalamualaikum...
Sekadar nak berkongsi..
Kebetulan terbaca pasal nie dekat FB semalam..
Alhamdulillah kalau betul dah dibuat...
Ada seorang hamba Allah nie share dekat Group Movie Addict katanya dekat seri Iskandar..
Katanya kalau nak duduk couple seat kena pamerkan kad nikah atau surat nikah..
Pada saya perkara nie bagus..
Walaupun nampak kecil tapi impaknya besar..
Macam-macam perkara boleh berlaku dalam panggung wayang tuh...
Mungkin akan ada yang kata kalau nak buat maksiat bukan takat kat panggung jer,
kat mana-mana pun boleh tapi sekurang-kurangnya pengusaha panggung nie berusaha mencegah..
Pada saya ini satu permulaan yang baik..
Semoga menjadi amalan di panggung-panggung yang lain...
Sekurang-kurangya usaha ini mampu mengekang gejala sosial dari berleluasa di kalangan generasi muda.

Credit Gambar Encik Harith Baharudin

Hari ini, isu ini sudahpun menjadi trending...
Awani turut melaporkan perkara ini. Boleh baca di sini.
Kalau ikut laporan dari Awani, arahan untuk tidak membenarkan pasangan yang bukan mahram duduk di couple seat datangnya daripada pihak pengurusan pawagam atas nasihat daripada Majlis Daerah Perak Tengah dan telah mula berkuatkuasa sejak pawagam tersebut mula beroperasi sejak dua tahun lalu. Alhamdulillah satu perubahan yang baik..
Malaysian Digest juga turut mengeluarkan berita ini. Boleh baca di sini.

SEGMEN AKU NAK BLOGWALKING BY CIK YANA


 Tarikh tamat segmen 11:59 malam 26.07.2015

Gigitan Serangga

Assalamualaikum..
Hari itu my gurl Imani tetibe jer mengadu sakit perut..
Sambil garu-garu perut...
Sepanjang malam tuh dia meragam..
Risau kami dibuatnya...
Memula tuh ingatkan sebab dia makan durian belanda perut dia meragam..
Yellah dia mengadu sakit perut pastu nangis dan merengek..
Tapi minum susu ok jer..

Pagi esoknya masa dia mandi saya ternampak merah-merah dibadan dia..
Terus suh Hubby bawak gi klinik...
Memula tuh ingatkan elergic.. Panik kan..
Doktor tengok jer perut dia terus doktor tuh kata teruk nie..
Teruk sebab dia garu sampai luka..
Doktor kata gatal-gatal tuh bukan elergic tapi kena gigit serangga yang jenis terbang-terbang..
Serangga apa tidaklah pula doktor tu sebut namanya..
Kalau tau boleh juga kita elakkan dari terjadi di kemudian hari.. Ye dak..
Kalau elergic dia akan bengkak or merah seluruh badan..
Nie dia kat bahagian perut jer...
Tak taulah kena kat mana.. Macam-macam hal.. hehehe..
Saya pula ingatkan kena gigit semut ke..
Doktor bagi ubat sapu, dan ubat makan..
Alhamdulillah lepas bagi makan ubat dan sapu cream yang doktor bagi, Kesan garu tu semakin kering dan Imani xde lah menggaru dengan teruk..
Risau rasanya bila anak x sihat..

Maaflah yer xleh nak bubuh gambar..
Seksi dan seksa.. hehehe...

Kejadian berlaku Sabtu malam Ahad..
04.07.2015

Monday, July 20, 2015

Pendaftaran Darjah 1

Alhamdulillah..
Settle sudah pendaftaran sekolah untuk Amani..
Rupanya kalau 2017 anak kita darjah 1, sekarang pun dah boleh daftar..Untuk cop tempat..
Kami tau pun kebetulan sebab en.suami tgh confuse nak anta Amani pra-sekolah atau x..
Jadi en.suami tanyalah kat Pasti tmpt Amani sekolah ada x amik transit utk pra-sekolah..
Pasti tu x amik transit pra-sekolah, yang ada utk bdk darjah 1 ke darjah 6 je..
Kami perlukan transit nie sebab en.suami saya selalu kerja luar..
Manakala saya pula kerja di Perpustakaan yang waktu rehad terhad..
Terutama sekali bila bertugas di kaunter..
Saya perlu mencari sekolah yang boleh bermula pukul 8 dan berakhir pukul 5..

Pastu en.suami tanyalah pasal darjah 1..Cikgu Pasti tuh yang suruh kami pergi ke sekolah untuk pendaftaran terus..
So paginya (07.07.2015) kami pun pergilah ke Sekolah Rendah tersebut..Perkara yang perlu untuk pendaftaran darjah 1 ialah 2 keping salinan surat beranak anak, 2 keping salinan ic ayah, 2 keping salinan ic emak, sampul surat yg bersetem rm1 dan beralamat sendiri..pas2 amik borang pendaftaran di sekolah dan isi..Settle..
First time..x cuba kita x tahu..

Excitednya Amani dah nak masuk darjah 1..

Sunday, July 19, 2015

Bean & Beans - Bubur Kacang Segera

Assalamualaikum...
Meh nak citer pasal makanan Instant..
Kalau dulu x banyak pilihan tapi sekarang macam-macam ada..
Yang terbaru dessert nie..
Pergh!!!! Marvellous...
Bubur Kacang instant.. Xyah nak pening-pening cari santan lah.. kacang hijau lah..
Masukkan air panas dan biarkan 5 minit.. Dah boleh makan..
Harganya pun murah.. Sha beli dekat 99speedmart baru RM2.64 sen.. 
Bolehlahkan untuk makan seorang..

http://www.beans.my/index.php?lang=bm

PENYEDIAAN MUDAH

1. Tuangkan kandungan kacang daripada paket (kacang sebenar) ke dalam cawan
2. Tuangkan air masak yang baru didih ke dalam cawan,kacau hingga sebati
3. Tutup dengan penutup cawan untuk masa 5 minit
4. Tambah gula ikut citarasa dan bersedialah untuk menikmati

Penyediaan yang sebegitu mudah sekali. Sekarang anda boleh menikmati sajian pencuci mulut di rumah pada bila-bila masa.

Maklumat lanjut boleh pergi ke Website : Bean & Beans

The Rising by Kelley Armstrong

Assalamualaikum...
Novel BI pula..
Untuk pengetahuan kawan-kawan..
Sha kerja di Perpustakaan Politeknik..
3 bulan sekali kami akan ke Perpustakaan Negara Malaysia untuk buat Pinjaman Berkelompok..
Memula dulu PNM bagi 300 buah buku maksimum..
Sekarang dia tambah lagi 100 buah menjadikan jumlahnya 400 buah buku..
Pinjaman berkelompok ini bagi membantu Perpustakaan-perpustakaan luar yang x mampu untuk membeli bagi menambah koleksi bahan bacaan mereka..
Macam tempat Sha, keutamaan pembelian buku adalah untuk akademik..
Bahan bacaan ringan x banyak sebab tu kami meminjam dengan PNM..
So 3 bulan sekali bolehlah membuat penukaran..

Eh.. tetibe terbebel pasal lain pula.. hehehe...
Novel The Rising ini menceritakan kisah manusia yang dijadikan bahan eksperimen..
Mereka ini adalah manusia yang boleh bertukar.. (shapeshifting)..Dalam novel ini ada werewolves, cougar, manusia yg boleh lihat masa depan, berbual dengan spirit dan macam2 lagi..Hanya bacaan ringan untuk menambah perkataan bahasa inggeris..

Buku nie merupakan buku ketiga bagi siri Darkness Rising Trilogy karya Kelley Armstrong..
Sha x bacapun buku dia yg lagi dua tu..terus baca yang ini tapi oklah masih boleh difahami..
Dua lagi tajuk ialah The Gathering dan The Calling..
Menarik untuk dijadikan bacaan ringan..Sesuai dibaca oleh remaja..


Sipnosis :- Things are getting desperate for Maya and her friends. Hunted by the powerful St. Clouds and now a rival Cabal as well, they're quickly running out of places to hide. And with the whole world thinking they died in a helicopter crash, it's not like they can just go to the authorities for help.
All they have is the name and number of someone who might be able to give them a few answers. Answers to why they're so valuable, and why their supernatural powers are getting more and more out of control.
But Maya is unprepared for the truths that await her. And now, like it or not, she'll have to face down some demons from her past if she ever hopes to move on with her life. Because Maya can't keep running forever.
Old secrets are revealed and unexpected characters make a surprising return in this stunning conclusion to Kelley Armstrong's New York Timesbestselling Darkness Rising trilogy.

Saturday, July 18, 2015

Masak Lemang

Assalamualaikum..
Sehari sebelum raya..
Aktiviti kita di petang akhir Ramadhan..
Jom masak lemang..
Wajib ada setiap tahun..semoga tradisi dapat dikekalkan..
Untuk Raya 2015, en.suami dan MIL masak lemang dalam 9 batang..
Kali ini MIL x berape sehat..so guna pulut yg ada je..
Kalau x MIL ngn en.suami akan g setiawan untuk beli pulut..Rendang pun buat Rendang ayam jer..

Buluh dibasuh dan dikeringkan.

Proses memasukkan daung pisang hutan ke salam buluh lemang..


Tempat membakar sedang disiapkan..


Jon bakar lemang..

Kaki Novel - Status Hati : Dia Milikku by Ayumi Syafiqah

Assalamualaikum...
Novel lagi..
Novel yang menarik.. 
Novel ini menceritakan bagaimana seorang perempuan berusaha membuat tunangnya untuk jatuh cinta kepadanya..Banyak aksi2 yang lucu dan juga hati kering.. hehehe.. 

Boleh baca online di Penulisan2u


Sinopsis Belakang Buku:- Illsya Kirana, gadis cantik berkerjaya yang punya ramai peminat. Namun, masih tiada walau seorang lelaki pun yang mampu menawan sekeping hati miliknya. Bagi Kirana, selagi seorang lelaki yang kacak, kaya, berkerjaya, berpelajaran tinggi, romantik dan setia tidak muncul di depan mata, selagi itulah dia tidak akan berkahwin. Sikapnya yang pemilih itu nyata amat merisaukan emaknya, Kamariah.

Bagi Kamariah, usia dua puluh enam tahun telah melayakkan seorang gadis untuk mendirikan rumah tangga. Lantas atas persetujuan Kirana, dia bertindak mencarikan jodoh untuk anak gadisnya itu. Dengan bantuan adik perempuan Kirana, Kamariah menemui rakan lamanya, Dahlia di Facebook. Kebetulan ketika itu, Dahlia juga sedang mencari jodoh untuk anak lelakinya.

Saat bertentang mata dengan Edryzal, Kirana sedar ada satu perasaan halus menyentuh hatinya. Tetapi sayang, lelaki itu langsung tidak menunjukkan minat untuk menjalinkan hubungan dengannya. Sikap dingin lelaki itu seakan-akan melumpuhkan impian perkahwinan indah Kirana.

Kirana terkejut apabila Edryzal setuju untuk menyuntingnya sebagai isteri. Tetapi dia tahu, lelaki itu
menerimanya atas dasar permintaan orang tua mereka. Puas berbolak-balik dengan hati sendiri, Kirana akhirnya menerima tetapi dengan syarat, pertunangan mereka haruslah diikat untuk tempoh setahun. Dia tidak mahu lelaki itu menikahinya tanpa rasa cinta dan semata-mata kerana orang tua mereka.

Berjayakah Kirana menjadikan impiannya satu realiti? Mampukah dia membuat lelaki itu jatuh cinta padanya sebelum tarikh pernikahan mereka tiba? Dan, bisakah dia menerima seandainya dia tahu ada nama gadis lain yang sudah terukir indah di hati Edryzal?

“Mungkin dia dingin, mungkin dia kaku, mungkin juga dia kayu... tetapi apabila status hati hanya tertulis namanya, maka hanya dia milikku dan hanya aku yang berhak atas cintanya.”
 

Thursday, July 16, 2015

Juadah Hari Terakhir Ramadhan

Assalamualaikum..
Hari ini, 16.07.2015 (Khamis) da last kita puasa..
Sayu je perasaan.. x sangka panjang umur kita semua dapat melalui 29 hari puasa..
Kepada yg x penuh, jgn lupa ganti..
Kepada yg penuh, nanti bolehlah buat puasa enam..

Hari terakhir berbuka, rezeki dtg tanpa diduga..
Xyah g Bazaar Ramadhan pun, makanan yg diterima dari jiran berjaya memeriahkan suasana berbuka..
Semoga murah rezeki beliau sekeluarga..Aminn..

Hadiah Drypers Baby Club

Assalamualaikum..
Alhamdulillah..Terima hadiah dari Drypers Baby Club pada 13.07.2015..
Excited giler bila dapat beg LadyBird yang comel nie..
Beg nie hadiah sebab kita sign up dengan Drypers Baby Club..

Comelkan Bebg nie..

Kalau daftar sekarang dapat Hand Towel nie..

#Cabaran20Hari : Pengalaman Main Mercun Masa Raya

#Cabaran20Hari
Hari Keduapuluh..
Last entry untuk #Cabaran20Hari

Assalamualaikum dan selamat pagi...
Yeah!! hari ini last entry untuk #Cabaran20Hari... Berjaya juga menghabiskan cabaran #Cabaran20Hari..
Untuk entry last nie adalah Pengalaman Main Mercun Masa Raya..
Pengalaman saya kalau bab2 mercun nie memang xde.. hehehe.. yang ada main bunga api jer.. Nak wat cam maner, x brape nak berani.. hehehe..
Tapi saya nak citer perbezaan bebudak sekarang dengan bebudak seusia saya..
Bebudak zaman sekarang lebih asyik dengan gadget2 canggih mereka berbanding dengan bebudak zaman dulu..
Bebudak zaman dulu memang havoc.. Kalau balik kampung boleh dengar dentuman2 mercun..
Berlawan-lawan.. Setakat bunga api tuh untuk kekanak jer..
Lepas jer solat terawikh mesti akan dengar dentuman mercun..
kebanyakkannya mercun buatan sendiri.. hehehe.. 
Bebudak zaman sekarang mungkin kenal bunga api dan mercun sedia ada sahaja..
Yallah kalau balik kampung kat tangan mesti ada gadget.. x seronok..

Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri.. Semoga kegembiraan 1 syawal disambut bersama yang tersayang.. Jangan main mercun ya.. Bahaya.. hehehe

Tamat sudah cabaran #Cabaran20Hari...
Terima kasih pada yang membuat #Cabaran20Hari ini...blog ARZMOHA

Wednesday, July 15, 2015

Bazaar Ramadhan Kg. Gajah

Assalamualaikum..
Hari ini da hari ke 28 kita puasa..
Baru hari ini sempat nyinggah Bazaar Ramadhan Kg. Gajah.. Disebabkan hari ini da second last, maka banyaklah kedai yang tidak beroperasi..
Harga kuih lebih kurang je dengan tempat2 lain..
5 ketol RM2..
Yang best dekat Bazaar Ramadhan Kg. Gajah ini, air soya panas dia memang mengancam..
Ada soya dan soya cincau..kalau soya je RM2 untuk yg besar manakala soya cincau RM3..dapatlah 1 jag..

Wordless Wednesday #10

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI