Monday, August 31, 2015

Krrish 3

Assalamualaikum...
Hari ini mari kita bergoyang bollywood.. hehehe..Jom bergoyang..

Sinopsisnya : The film stars Hrithik Roshan, Vivek Oberoi, Priyanka Chopra, and Kangna Ranaut in the lead roles. The story follows the life of Rohit Mehra, a scientist, and Krishna Mehra a.k.a. Krrish, his superhero son, who face an elaborate conspiracy orchestrated by the evil genius Kaal and his female henchman Kaya. In the process, Krishna's pregnant wife Priya is kidnapped by Kaal and the form-changing Kaya takes her place at the Mehra home and eventually falls in love with Krishna.

Menarik juga filem ini..xtau pun kata ada sambungan lagi ingatkan 2 je siri dia..
Kepada yang xtau.. Filem first adalah Koi... Mil Gaya pada tahun 2003 dan Krrish pada tahun 2006.. Krrish 3 nie lak kua pada tahun 2013.. Tapi mungkin x famous sangat kat sini.. Ataupun sha yang dah lama x amik tau pasal filem hindustan.. hehehe.. Bukan xnk amik tau tapi kebanyakkan filem hindi nie terlalu seksi pada pemakaian pelakon wanitanya.. Seram pula nengoknya.. hehehe..

Berceloteh lak.. hehehe.. Oklah kesinambungan yang agak menarik pada sha sebab masih ada pelakon utama iaitu Rohit Mehra.. Watak asal citer nie.. Kemudian grafik yag digunakan pun agak menarik walaupun kadang-kadang nampak cam kartun.. hehehe dan The Matriks.. Penggunaan watak hibrid sebagai orang jahat memang awesome.. Sha suka watak Kaya.. dari jahat jadi baik..Hanya kerana cinta, manusia mampu berubah..Satu lagi filem nie x banyak lagu..kira ok lah.. hehehe..Pastukan, watak jahat dia cam kelaka.. hehehe.. kira filem nie ada semuanyalah..aksi, tarian, lagu, lawak, sedia...memang menariklah..

Advertorial - Dzas Soft Ice Cream

MENGANCAM
MENYELERAKAN..

HANYA RM1.00
DZAS  SOFT ICE CREAM
DIA DIYAKINI
DIA FRESH
DAN
DIA SEDAP...

Kami menerima tempahan seperti majlis perkahwinan, hari guru, jamuan hari raya, rumah terbuka, hari keluarga, majlis hari lahir dan lain-lain.

Ice-cream buatan sendiri. Pilih saja perisa yang anda mahukan. Insyallah akan kami tunaikan.

Kami ada perisa:-
Vanilla
Coklat
Cappucino
Mocha
Yam
Strawbery
Jagung
Durian
Blueberry

Majlis dimana Dzas Soft Ice Cream telah diundang:-
Majlis di Pulau Serai,
Dungun, Terengganu

Majlis di Taska Permata
Batu 48, Dungun, Terengganu.

Rumah Terbuka
Rumah Dato Hj Zakaria, Kuala Terengganu.

Majlis Perkahwinan 
Kg. Batu 6, Kuala Terengganu.

Majlis Hari Raya Jabatan Haiwan
Daerah Dungun, Terengganu.

Testimoni mereka yang telah mencuba Dzas Soft Ice Cream:-



Hanya RM1.00 sahaja.


Kami berada di
Terengganu
Selangor
Sarawak
Perak
Hubungi 017 234 0169

Ingin menjadi rakan niaga kami? WhatsApp kami di no 017 234 0169.

Advertorial - RAHSIA BORONG CHINA

DAPATKAN hasil penulisan Tuan BloggerArea yang terbaru iaitu RAHSIA BORONG CHINA..
HARGA ASAL ADALAH RM150
Tapi sekarang anda boleh mendapatkan E-Book ini dengan
HARGA PROMOSI (RM 40)
Harga ini akan naik pada bila bila masa mengikut permintaan pelanggan..
JANGAN TUNGGU LAGI..
DAPATKANNYA SEKARANG..
LEBIH MURAH DARI EBOOK TAOBAO (RM60)
LEBIH MURAH DARI EBOOK LUBUK BARANG MURAH (RM50)
PASTI ADA YANG TERTANYA KENAPA LEBIH MURAH?
SEBAB IA PERKONGSIAN PENGALAMAN Tuan BloggerArea.
SEBAB Tuan BloggerArea JUGA INGIN BERSEDEKAH ILMU
SEBAB Tuan BloggerArea RASA Tuan BloggerArea PATUT JUAL PADA HARGA YANG LEBIH MURAH UNTUK MEMBANTU BANGSA SAYA DALAM PERNIAGAAN ONLINE
SAYA SERTAKAN 2 BONUS RAHSIA...
IA TENTANG WEBSITE CHINA YANG MENAWARKAN HARGA JAUH LEBIH MURAH BERBANDING TAOBAO...
Jangan Tunggu-tunggu...
Cepat-cepat hubungi saya..
Tel : 019-2673703 (SMS, WhatsApp & Weechat)
Email : coklat.funky@gmail.com

BERTINDAK SEKARANG KERANA ILMU RAHSIA INI SANGAT BAGUS INTIPATINYA DAN HANYA RM40 SAHAJA PADA HARI INI


Sunday, August 30, 2015

Hadiah Misteri

Assalamualaikum..
#throwback entry..
Selamat petang semua..(masa saya taip nie waktu petang)..
Hadiah Misteri tiba di tangan saya..
Tarikh yang sangat istimewa..
21.08.2015 (khamis)..
Teruja sangat..
Makin teruja bila nampak apa yang ada dalam sampul..
Porch Hello Kitty yang sangat comel..
So apa yang misteri???
Misterinya adalah hadiah nie muncul tanpa nama pengirim..
Misterikan???
Agaknya..siapalah yang baik hati bagi Sha hadiah comel nie ye...

Nak tau siapa???? Orang itu adalah Blogger Sofu Hashim.. Jom terjah Blog Sofu Hashim..
Blog yang sangat comel..dan best untuk dikunjungi.. Terima kasih ye Sofu..

Terima kasih untuk hadiah yang comel nie ye.

PROMOTE GA 1st Year Blog Anniversary | aryshafayyadh.blogspot.com

Assalamualaikum..
Jom joint GA best..
Klik SINI..
Nak tau x GA apa..
GA nie special tau.. GA dari salah seorang geng #bloggerutara..Blog Sha turut menaja hadiah untuk GA special ini..Jadi tunggu apa lagi.. Jomlah beramai-ramai menyertai GA ini.. Jom..


Detail GA 1st Year Blog Anniversary| aryshafayyadh.blogspot.com
* Tarikh Tutup : 10 September 2015, jam          12.00am
* 30 pemenang dicari..Hadiah Menarik            Menanti anda
* Pemenang akan dipilih melalui cabutan        bertuah tangan anak kak sha (Boboboy).

Jomlah..Mari ramai-ramai joint..
Hadiah menarik dan mengancam..

Saturday, August 29, 2015

My Beautiful Bride

Assalamualaikum..
Sha nak share drama korea yang menarik..
Drama nie ada 16 episod yg sangat mendebarkan hati dan jantung...
Cerita pasal dunia pinjaman lintah darat..
Memang dasyat r..Kena bagi rakyat Malaysia tengok citer nie..
Akibat meminjam dengan lintah darat memang sangat menakutkan..
Keluarga yang jadi mangsa..
Start je episod 1 jantung dah berdetak laju..
What u seem may not be what u think..
Start satu persatu episod, maka sedikit demi sedikit terbongkar kebenaran..
Penerangan demi penerangan diberikan..
Pergh!!! Dianya debaran boleh buat kita rasa cam nai train ets tiket emas..hehehe

Ending dia pun menarik..walaupun ada a few perkara yang dia x ceritakan tapi usaha watak lelaki untuk membahagiakan watak perempuan memang sangat menywntuh perasaan..

Synopsis
“My soon-to-be bride all of sudden disappeared. And I turned into a monster to find her”. The drama depicts the heartbreaking, pure hearted love by a man, who drives himself to the extreme situation in order to find his only love, his bride.



Pelakon Utama..

Friday, August 28, 2015

Coklat Beryl's

Assalamualaikum..
Saja ne share pasal Coklat Beryl's..
Coklat yang sedap..
Cerita pasal Coklat Beryl's nie sebab En.Suami dapat kupon RM10.
En.Suami kita keje Pilot Darat (Pemandu) kenderaan Politeknik.
19.08.2015 (Rabu) En.Suami bawa student g lawatan ke Kilang Coklat Beryl's. Kilang Coklat Beryl's akan bagi kupon RM10 kepada pemandu yang bawa student ataupun pelawat.
Bila En.Suami bagi tau dia dapat kupon dan tanya nak coklat apa, sha pun requestlah Dark Coklat. My Feveret.

Voucher RM10 untuk pemandu

Coklat2 yang dibeli oleh En.Suami..
Yang super milk tu ada pensyarah bagi..
Alhamdulillah..rezeki jangan di tolak..

PETUA MENINGKATKAN PERHUBUNGAN

Assalamualaikum..
Hari ini sha saja nak share info nie..
Kebetulan terjumpa dalam satu novel..
Benda baik haruslah dikongsi bersamakan..

PETUA MENINGKATKAN PERHUBUNGAN
Kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenarnya ialah dengan mendekatkan diri kepada ALLAH. Apabila seseorang insan mengabaikan tanggungjawabnya terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwanya yang kosong. Ini kerana, ketika kita jauh daripada ALLAH, iblis yang suka melihat umat manusia bercerai-berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggungjawab terhadap keluarga.

Untuk itu, seelok-eloknya setiap pasangan mengamalkan beberapa doa selepas solat bagi merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri. Antaranya ialah membaca surah al-Imran ayat ke 31 atau membaca ayat ke 200 surah yang sama bagi mengurangkan panas baran suami/isteri.

Penceramah bebas, Ustazah Siti Nor Bahyah bte Mahmood menyarankan agar setiap pasangan mempraktikkan ‘Petua 8P” bagi mengeratkan lagi perhubungan.

Petua 8P
1.       Puji – Setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan, contohnya perhatian, masakan, pakaian serta mengucapkan terima kasih apabila diberi pertolongan.
2.       Peluk – Pasangan suami isteri hendaklah sering peluk-memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian kasih sayang yang menyejukkan hati pasangan.
3.       Penghargaan – Amalan memberi hadiah juga boleh menambahkan kasih sayang.
4.       Perhatian – Mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian bolehmengakibatkan pasangan terasa diabaikan.
5.       Persefahaman – Memerlukan pasanagn lebih bertolak ansur dan memahami kerjaya masing-masing.
6.       Pergaulan – Pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan dengan orang lain bagi mengelakkan daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu dan seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.
7.       Percutian – Perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangannya di tempat yang jauh daripada kesibukkan dan kehidupan rutin.
8.       Permohonan – Berdoa  kepada ALLAH supaya merapatkan kasih sayang antara suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokkan dunia.

Perkahwinan ibarat satu pelayaran di lautan luas, yang menuntut kesabaran setiap pasangan. Usah biarkan mahligai yang dibina hancur berkecai. Pertahankan sehabis daya agar kebahagiaan dapat dikekalkan.

Sebagai umat-Nya, setelah berikhtiar, sewajarnyalah kita berdoa ke hadrat Ilahi, memohon yang terbaik untuk kebahagiaan keluarga di dunia dan akhirat. Mudah-mudahan...

Artikel dipetik dari Novel Buatmu Kekasih karya Aisya Sofea.

Thursday, August 27, 2015

Tebus points WOOP #2

Assalamualaikum..
Cerita kali ini ialah penebusan points.
Sha dah kumpul-kumpul points melalui Daily Mission dan Big Mission.
Walaupun Daily Mission kadang2 xde tapi kita rajin buka WOOP. Buka juga hari2 tau.. Walaupun point sikit tp kena ingat ye, sikit2 nanti dia jadi bukit..

Pada 04.08.2015 sha tebus satu Hi5 Back Pack.
Pada 11.08.2015, sekali lagi sha tebus satu beg pack Hi5..
Yang nie untuk pujuk Amani supaya ikut cakap doktor masa dia kena tahan wad.

Back Pack untuk Amani dan Imani. 

 Baki point yang tinggal ialah 25points.
Xpe.. Nanti kita kumpul lagi..

Yeah!!Beg da sampai..
Sampai pada 18.08.2015

Wednesday, August 26, 2015

Tebus points WOOP #1

Assalamualaikum...

Kumpul point dan tebus hadiah..
Bukannya susah pun..
Sha dah berjaya kumpul point.

First tarikh tebus point ialah 27.07.2015.
Sha tebus Heart Flush Toy..

300 points je untuk Heart Flush Toy nie
Toy nie sampai pada 18.08.2015.


Yeah!! Toy da sampai..

Wordless Wednesday #16


Tuesday, August 25, 2015

#1 Rewards For Myself

Assalamualaikum..
Sesekali kita mestilah menghargai diri kita dengan memberi rewards untuk diri sendiri..
Biasanya rewards untuk Sha adalah aiskrim jenama Magnum perisa Almond..
Aiskrim nie memang feveret.. Biasanya kalau stress pun Sha akan makan aiskrim nie..



Selain dari aiskrim, Sha juga suka makan coklat. Sha sangat suka coklat gelap sebab rasa coklat yang mewah..Coklat dan Badam atau apa jenis kekacang juga menjadi kegemaran sha.. Stress or geram je mseti nak makan coklat.. Happy pun nak makan coklat..

Dark coklat by Beryl's

Monday, August 24, 2015

Karya Seni - Pabila Romeo VS Juliet by E-Man Sufi

Assalamualaikum..
Lama x sembang pasal novel..
Novel kali nie karya E-Man Sufi..
Novel yang menarik dan informatif..
Informatif untuk mereka yang bakal berkahwin dan dah kawin..
Walaupun haya penceritaannya agak ringkas dan sempoi tapi masih ada mesej yang baik..
Antaranya ialah walau setinggi mana kita belajar dan berjawatan, mendengar kata ibu dan ayah pasti menjamin kebahagiaan..
Jodoh yang direstui ibu dan ayah itu pasti menjanjikan kebahagiaan.
Nasihat dan teguran untuk suami mahupun isteri kenalah dengan cara yang berhemah supaya rimah tangga aman..

Senang cite, kena baca baruleh faham.. hehehe..


Sinopsis Belakang Buku :- Awatif, pengawas sekolah merangkap anak pengetua itu tidak pernah tahu bahawa seorang pelajar tingkatan enam yang sering datang lewat ke sekolah, pernah ditangkap merokok olehnya rupa-rupanya tunangannya sejak kecil.

Ayyad, si romeo yang sudah lama tahu akan hakikat itu pelik dengan Awatif yang tidak pernah tertarik dengan ketampanannya sebagaimana pelajar-pelajar perempuan lain.

“Awatif... Kau kalau syok kat aku cakap ajalah... Tak payah buat-buat cerita aku campak kucing pula... Cakap ajalah terus terang... Abang Ayyad... Sudikah jadi Romeo dalam hati saya… Please! Please! Hari-hari saya terkenangkan Abang Ayyad tau... Makan tak kenyang, mandi tak basah... Dah macam Juliet yang rindukan Romeonya, tolonglah bercinta dengan saya.”-Ayyad Zahari

“Lelaki perasan! Tak kuasa saya nak jadi Juliet awak!” –Awatif Sulaiman

Masa berlalu, mendewasakan kedua-duanya. Ayyad ke Australia, Awatif di Malaysia. Ayyad pulang ke Malaysia, Awatif pula terbang ke Jordan. Namun tidak pernah watak pembulinya itu dilupakan. Balik sahaja ke tanah air...

“Atif sebenarnya dah lama jadi tunang orang...” - Khadijah, umi Awatif.

“Errr… Atif kenal ke? Siapa tunang Atif tu?” – Awatif

“Abang Ayyad kaulah.” – Khadijah, umi Awatif.

“Oh My Allah! Dia ke tunang aku? Tidak!” -Awatif

Ayyad yang pancitkan tayar basikalnya... Ayyad yang pernah baling kucing kepadanya waktu keluar tandas... Ayyad yang letak gam dalam kasut sekolahnya... ialah tunangannya!

Macam mana mereka nak hidup bersama kalau seorang takut kucing, seorang suka kucing? Macam mana nak jadi Romeo dan Juliet kalau seorang pencinta mi kari dan seorang lagi benci mi kari?

Dapatkah serasi dipupuk pabila Romeo VS dengan Juliet?

Temujanji Amani

Assalamualaikum..
#throwback entry
Susulan Amani operate gigi hari itu..
Amani kena wat check up semula pada 18.08.2015 jam 3.00ptg..
Alhamdulillah, bos amat memahami..
Sha amik half day, lepas amik Amani terus shoot g Teluk Intan. Gerak kul 1.50petang..
Pergh!!da macam fast n furious..
Heheheh..jgn tiru tau..Sha sampai Klinik Pakar Pergigian tuh tepat jam 3..Gila laju..

Alhamdulillah..doktor kata dianya gusi yg ada nanah tu da ok..gusi yang berjahit tuh nanti benang dia pitus sendiri..so xyah usik.
Doktor tuh just pesan, xle makan makanan keras2 cam keropok, kacang, ikan bilis, gula2..Nasi, ikan, ayam da boleh makan da..
Yang penting kena rajin gosok gigi dan everytime lepas makan, kena kumur2..
Lagi sebulan datang check-up lagi..

Terbaiklah doktor2 dekat Klinik Pakar Pergigian, Hospital Teluk Intan, Perak.


Amani yang kebosanan..

Sunday, August 23, 2015

Sample Drypers Drypantz XL

Assalamualaikum..
Meh nak share mende menarik dan free..
16.08.2015 (ahad) sha request sample pampers drypers.
Sajalah nak tgk yang jenis drypantz nie camne..
Kebetulan je terjumpa..
Bosan..pastu godek2..
Kita nie kalau free, suka je.. hehehe..

Caranya mudah sahaja..
Memula daftar dekat Drypers Baby Club..

Pendaftaran tu percuma je..Klik sini.
Yang penting kita guna drypers untuk anak kita..

Keistimewaan yang pertama kumpul point cam artikel kat sini. Pastu le tebus kat Point Shop nie.

Keistimewaan kedua, le dapat free sample pampers.. Tapi kena pilih satu je la.

Ini sha nya email pengesahan untuk dapat sample Pampers Drypers Drypantz size XL.

So, sekarang kita tunggu sample datang.

Saturday, August 22, 2015

Terminator Genisys

Assalamualaikum..
Sekadar my 2 cents..
Xsetuju pun xpe..
Sebab ini pandangan saya setelah menonton filem ini..
Saya suka siri Terminator ini sebab ada Arnold (susahnakeja) Schwarzenegger..
Tapi installment yg ini agak sedikit menghampakan..aksi yang diberikan macam kurang umphh..
Xpastilah kenapa tapi rasa cam menonton citer sedih.. bukan cite aksi..
Arnold masih tidak menghampakan..
Pelakon yg lain agak hambar.. aksi yg diberikan pun agak kurang best..
Kalau kena bg bintang saya bg 2/5 je..
Masih oklah untuk ditonton tp pada saya cukup sekali sahaja..
Jangan marah ye.. just my 2 cents..


Plot : In 2029, Human Resistance leader John Connor (Jason Clarke) launches a massive final offensive against Skynet, an artificial general intelligence system seeking to eliminate the human race. Before the Resistance wins the offensive, Skynet activates a time machine and sends back a T-800 Terminator to 1984 to kill John's mother,Sarah Connor (Emilia Clarke). John's right-hand man, Kyle Reese (Jai Courtney), volunteers to travel back in time to protect her. As Kyle floats in the machine's magnetic field, he witnesses John being attacked by another Resistance soldier. He then has visions from his childhood about events in 2017.
Upon arrival in 1984, Skynet's T-800 is disabled by Sarah and the Guardian (Arnold Schwarzenegger), a reprogrammed T-800 sent to protect her when she was nine years old. Kyle arrives a short time later and is immediately attacked by a T-1000 (Lee Byung-hun). Sarah and the Guardian join Kyle and destroy the T-1000 using acid. Sarah and the Guardian reveal they have constructed a makeshift time machine similar to Skynet's, and that Sarah plans to travel to 1997 – the year Skynet becomes self-aware. Realizing the timeline has been altered, Kyle is convinced that the future has changed due to the warning he received in his childhood vision. He persuades Sarah to travel to 2017 instead to stop Skynet.
In 2017, Kyle and Sarah materialize in the middle of a busy San Francisco highway and are apprehended by city police. While being treated for injuries, Sarah and Kyle learn that Skynet is called "Genisys", a soon-to-be-unveiled global operating system that is being embraced by the public. John Connor appears and rescues Sarah and Kyle, but the Guardian appears and immediately shoots John, revealing that John is an advanced T-3000 Terminator. While Kyle was being sent back through time, Skynet was in the form of a T-5000 (Matt Smith) disguised as a member of the Resistance. It attacked John and transformed him into a Terminator. John was tasked with ensuring Cyberdyne Systems' survival and traveled back in time to assist them with the development of Genisys.
Able to escape to a safe house, Sarah, Kyle, and the Guardian make final preparations to destroy Cyberdyne's Genisys mainframe. They head toward Cyberdyne's headquarters with the T-3000 in close pursuit. During an airborne chase, the Guardian divebombs into the T-3000's helicopter, causing it to crash. The T-3000 survives the crash and enters the Cyberdyne complex, where it advances the countdown from 13 hours to 15 minutes. Kyle, Sarah and the Guardian plant bombs at key points in the facility while holding off the T-3000.
In a final encounter, the Guardian traps the T-3000 in the magnetic field of a prototype time machine. Both are destroyed, but just prior to the explosion, the T-3000 throws the remains of the Guardian into an experimental vat ofmimetic polyalloy liquid located nearby. Kyle and Sarah reach a bunker beneath the facility, and the explosion sets off the bombs successfully preventing Genisys from coming online. The Guardian appears, upgraded with mimetic polyalloy components, and helps them find a way out of the debris.
The trio travels to Kyle's childhood home, where Kyle tells his younger self about Genisys and instructs him to repeat the warning in a mirror – critical insurance that the events lead to their arrival in 2017. Sarah, Kyle and the Guardian drive off into the country. A mid-credits scene reveals that the system core of Genisys was located in a protected subterranean chamber and has survived the explosion.
Kredit : En.Google.

Friday, August 21, 2015

Renungan

Sama-sama kita amalkan ye..
Perkongsian bersama..

Banyaknya Komen

Assalamualaikum..
Selamat tengahari..
Maaflah lama x buat BW ataupun joint GA dan Segmen yang dianjurkan oleh rakan2 blogger.. Kesibukkan melanda..
Kebetulan pula komputer sudah tidak boleh digunakan untuk membuka blog..
Jadinya sekarang nie sha just guna hp untuk update blog dan juga BW..
Kelajuan internet yang kadang-kadang menyakitkan hati juga menjadi punca kehilangan sebentar dari dunia blog..
Kebanyakkan entry adalah autopublish..
Ini bagi memastikan blog sha x sunyi dari entry.. Serta memenuhi tanggungjawab untuk sentiasa ada entry walaupun hanya satu untuk sehari..
Keseronokkan berblog membuatkan sha terus setia mencari cerita, info dan juga tempat makan menarik untuk dikongsikan kepada pembaca blog sha..
Cuma kekanggan masa membuatkan sha lebih suka membuat entry autopublish..
Namun begitu, sekali sekala sha akan cuba buat juga entry on the spot.
Terima kasih kepada semua yang rajin melawat blog sha dan meninggalkan komen di blog sha yang x seberape nie..
Terima kasih yang tidak terhingga..

Komen yang masih belum dipublish..
Maaf ye kengkawan..
Sha akan publish dan reply komen kengkawan malam ini ataupun weekend nie.. Terima kasih tinggalkan jejak disini..

Menu Amani

Assalamualaikum semua..
#throwback entry ye..
Menu Amani nie sempena dia kena berpantang dari makan makanan yang keras2 untuk 5 hari..
Sha pelbagaikan bubur nasi dan lauk..
First day aritu buat bubur nasi campur ayam, carrot dan bawang.
Second day bubur nasi campur kentang, carrot dan bawang..
Hari ketiga, Amani makan roti dengan kuah durian..
Hari keempat, sha buatkan bubur nasi campur kentang dan bawang. Goreng ikan dan amik isi je.. Pastu wat tumis brokoli ngn carrot.
Hari Kelima Sha buatkan bubur nasi campur bawang, kentang dan sotong.

Selain dari bubur, sha juga masakkan dia cekodok bilis, cekodok udang dan gorengkan kentang.. Semua makanan nie dimasak dlm keadaan hasilnya lembut..Ce fikirkan camne.. hehehe...

Jenuh fikir menu untuk dia.. hehehe..kena suruh dia minum air masak banyak dan sentiasa berkumur lepas dia makan..
Pergi sekolah pun sha bekalkan dia air masak. Pesan lagi jgn makan makanan yang keras2..

Lauk-lauknya..

Bubur nasi ringkas dan mudah.

Thursday, August 20, 2015

Sensory Couple / The Girl Who Sees Smells

Assalamualaikum...
Meh sembang pasal drama korea..
Kali ini kita sembang pasal drama Sensory Couple / The Girl Who Sees Smells ini.
Drama ini ada 16 episod. Fokus pada pembunuh yang meninggalkan tanda barkod pada mayat.
sambil diselang-seli dengan penyiasatan lain.
Citer yang menarik sangat..Sebab apa??
Watak utama yg tidak mempunyai deria rasa. tidak merasa sakit. Tidak merasa kenyang. Tidak mempunyai rasa. Hanya fokus pada pencarian pembunuh adiknya. berusaha dengan sangat gigih untuk menempatkan diri dalam pasukan penyiasatan.
Watak utama perempuan yang boleh melihat bauan akibat trauma hampir dibunuh pembunuh dan dilanggar kereta kemudian koma. Sedar dari koma beliau hilang ingatan dan boleh melihat bau-bauan. sangat optimis walaupun tidak mempunyai ingatan.
Watak penjahat yang tidak dapat mengecam wajah akibat trauma masa kecil. Mengenal manusia lain melalui suara mereka. Sangat kejam dan sadis.
Menariknya drama nie ialah pada cara mereka memvisualkan bau2an yang boleh dilihat oleh pelakon wanita..sangat2 menarik...

Plot : Choi Eun-seol (Shin Se-kyung) arrives home to find her parents murdered. When the murderer is distracted, she escapes but is hit by a car. Eun-seol's parents are later found with a barcode carved into their skin, the work of the "Barcode" serial killer. The lead detective on the case, Oh Jae-pyo (Jung In-gi) realizes that the now-comatose daughter Eun-seol is the sole surviving witness.
On that same night, Choi Mu-gak (Park Yoo-chun) is at the hospital visiting his younger sister, also named Choi Eun-seol (Kim So-hyun), who's being treated for mild injuries after a bus accident. But when he returns to her bed, he finds her dead with her throat slit.
Six months later, Eun-seol comes out of her coma. But she has no memories at all of her life before waking up at the hospital, and her left eye has turned green with no scientific explanation. She has also gained the unique ability to "see" smells as visible colors and shapes, and can even trace where people have been because their lingering scents are like a trail. To protect her, Jae-pyo adopts her and invents a new life for her, telling her that he's her real father and that her name is Oh Cho-rim. Another six months pass, and Cho-rim is a cheerful girl who's adjusted to her ability. She dreams of a becoming a comedienne, and works as a gopher for a small, struggling theater company called Frog Troupe.
On the other hand, Mu-gak had been so traumatized by his sister's death that after two months of no sleep and constant pain, he'd fainted and was clinically dead for ten days. When he woke up, he'd lost the sense of smell and taste, and is unable to feel pain. And unlike his previous warm personality, Mu-gak is now stoic, emotionless, and speaks in a monotone. He leaves his job at the aquarium to become a police officer, vowing to reopen the case and catch the killer. But to do so, he must first get promoted to detective, and has to prove himself to the head of the homicide unit Detective Kang Hyuk (Lee Won-jong) in ten days or else never ask for a promotion again. Cho-rim also needs a skit partner for her upcoming audition in ten days, and when she offers to help him with his cases in exchange, they decide to team up. After a model (Park Han-byul) turns up dead, seemingly another victim of the Barcode serial killer, Mu-gak joins the investigation headed by Lieutenant Yeom Mi (Yoon Jin-seo), and he hones in on two possible suspects: the model's boyfriend, chef Kwon Jae-hee (Namgung Min) and her doctor (Song Jong-ho).

The girl who sees smell.jpg 
 
  Park Yoo-Chun as Choi Mu-gak / Shin Se-Kyung as Choi Eun-seol

Image result for sensory couple murderer 
 Namgung Min as Kwon Jae-hee

Wednesday, August 19, 2015

Wordless Wednesday Special #1

#BloggerUtara

Part 2 - Bila Amani Sakit Gigi

Assalamualaikum..
#throwback entry, Sambungan yang INI.

a) Isnin 10.08.2015 - Bawa Amani g Klinik Gigi Tanjung Malim, tapi x berhasil juga untuk cabut. Doktor dari Tanjung Malim refer pakar di Teluk Intan. Mulanya doktor dekat Tanjung Malim cakap dia akan buat surat dan dapatkan appointment dengan Pakar di Hospital Teluk Intan tapi xlama lepas Sha masuk kerja Sha dapat call dari Klinik Tanjung Malim mengatakan Sha kena datang sana untuk ambil surat dan terus pergi ke Hospital Teluk Intan. Sha pun apply lah cuti dari bos. Ambil surat dan terus gerak gi Teluk Intan. Sampai lebih kurang pukul satu, Klinik tutup jadi kami pergi makan dan solat dulu. Pukul 2.30ptg jumpa doktor gigi, di Klinik Pakar Pergigian Teluk Intan. Di Klinik Pakar Pergigian Teluk Intan, Amani diperiksa oleh Doktor Gigi dan Doktor Pakar Gigi sebelum kami di consult apa yg patut kami lakukan. 

Setelah diperiksa maka kami diterangkan apa yang akan dilakukan dan pilihan yg kami ada ialah seperti berikut:-
1. Cabut petang nie dgn cara paksa dan pegang.
2. Diberi satu tarikh lain, dan datang untuk proses cabut dimana Amani akan dibius separuh sedar untuk dicabut giginya.
3. Pilihan yang terakhir ialah, check in ward malam nie dan esoknya operate. Amani akan dibius sepenuhnya, semua gigi yang rosak akan dicabut dan gusi tu dijahit (benang mahal akan digunakan, dimana benang tu akan mereput sendiri. Jahitan ini bagi mengelakkan pendarahan) Gigi yang boleh ditampal akan di tampal. Sekiranya perlu, gigi garham yang tinggal akan dipasangkan dengan besi pelindung.

Maka kami sebagai ibu bapa sepakat nemilih pilihan no3. Kebetulan esok (11.08.2015) ada satu slot kosong. Kalau x, kena tunggu bulan 4 tahun 2016. Operation tidak dijalankan pada setiap hari tetapi dijalankan 2 kali sebulan dan slot yang ada hanya 5:operation perday. Rezeki kami dapat dimasukkan untuk slot hari selasa(11.08.2015).

10.08.2015 jam 10mlm, sha dan Amani check in di Katil No28, Wad 1D, Hospital Teluk Intan. Weolls dapat bilik. Penuh patient dalam wad nie. Bila tanya nurse, nurse tu kata patient2 dalam wad nie kebanyakkannya akan operate esok (11.08.2015).

Jenuh pegang Amani untuk bubuh jarum masukkan air. Alhamdulillah, doktor dan nurse kat sini memang ok dan sangat baik. Pukul 4 pagi nurse cucuk antibiotik dan mulakan drip. Malam sebelum tido sha suapkan Amani bubur nasi dan kul 5.30pg bagi dia nyusu sebab start kul 6pg dah kena puasa.

11.08.2015 - Amani start berpuasa jam 6 pagi.. Jam 8 lebih, Doktor Faridah Hanim yang merawat Amani datang untuk memeriksa dan memaklumkan tentang operation Amani.. Kami ingatkan lambat lagi baru Amani dipanggil untuk ke dewan bedah tapi jam 1.30ptg Amani disuruh bersiap.. Jenuhlah dia meronta dan mengamuk2.. Oleh kerana itu, sha diminta untuk masuk bersama.. Seriously, Amani memang takut sangat.. Amani peluk sha dengan kuat. 1.50ptg Amani dipanggil masuk dalam dewan bedah, Sha ikut sekali. Setelah diterangkan mengenai prosuder yang akan dilakukan, Pakar bius datang untuk bius Amani tapi disebabkan Amani meronta2 maka Amani terpaksa dibaringkan. Sha pegang dia dgn kuat sementara doktor pakaikan dia topeng gas untuk pengsangkan dia.. Lepas Amani pengsan, Sha diminta keluar dan menunggu berhampiran dgn dewan bedah.
Operation bermula jam 2.00ptg dan berakhir jam 3.30ptg. Lama gila.. Sha yang menunggu ini memang gelisah dan tak senang duduklah. Mujur en.suami datang tengahari tuh. En. suami menunggu di luar.
Sementara nak tunggu nurse datang amik bawa pergi wad, kami kena duduk di ruang menunggu. dekat sini mereka pantau bacaan Jantung dan Oksigen Amani. Amani yang masih dalam mamai2 terus peluk Sha.. xnak duduk atas katil.. Jenuhlah dukung dia.. Habis baju sha dan baju amani berlumuran darah. Darah dari mulut Amani sebab dia xnak kemam gouze. Mujurlah ada seorang nurse nie pandai pujuk Amani, baru dia mau kemam gouze tuh. Pengalaman sungguh.. Amani betul-betul fobia.. Langsung xnak baring atas stretcher. Keluar jer dari bilik menunggu tuh sha pas Amani pada En.Suami.

Amani tido je lepas balik ke wad. Petang dalam pukul 6 baru dia betol2 sedar.. Kumur2 mulut dia bagi buang darah, pastu bagi dia minum milo ngn air 100..Tapi memang dia tidor  jer sebelah petang tu. Malamnya pun kami tido awal.

12.08.2015 - Amani dah cergas semula seperti biasa.. Alhamdulillah.. Jam 10.00pg Amani di periksa oleh doktor yang melakukan operation atas gigi Amani. Doktor tu pesan supaya Amani sentiasa kumur-kumur selepas makan. Kena makan makanan yang lembut2 sahaja untuk 5 hari mendatang. Berus gigi dengan berus gigi yang lembut supaya gusi amani tidak tercedera. Amani juga diminta datang semula ke Klinik Pakar Pergigian pada 18.08.2015 untuk pemeriksaan susulan. Pukul 12.00tgh Amani dibenarkan keluar dari Hospital. Gi amik ubat dekat farmasi dan balik.

 Sebelum gi Dewan bedah. Happy je.

Selepas keluar dari dewan bedah.

 Masih lagi ada kesan bius.

Budak sakit dah sihat dan kebosanan.

Wordless Wednesday #15


Tuesday, August 18, 2015

Part 1 - Bila Amani Sakit Gigi

Assalamualaikum..
Ini adalah #throwback entry.

Kronologi Bila Amani Sakit Gigi..
a) Rabu 29.07.2015 - pergi check up Klinik Gigi.. Amani mengadu sakit gigi. Doktor bagi ubat demam untuk tahan sakit dan antibiotik 2 botol. (antibiotik nie sha x bagi habis pun)
b) Isnin 03.08.2015 - sepatutnya cabut Gigi tapi menangis-nangis xnak.. Nak ayah.. (ayah outstation).. Jenuhlah tepon ayah suh pujuk dia.. X jalan.. Sudahnya doktor suh datang next week..
d) Rabu 05.08.2015 - Gigi mula sakit... menangis-nangis.. Memang sakit la..
e) Khamis 06.08.2015 - Pergi sekolah tapi tengahari cikgu call, Amani nangis-nangis sakit gigi. Amik dia dari sekolah dan bawa g opis. Elok je dia main. Malam tuh pipi dia start bengkak dan merah. Malam khamis nie sha start bagi semula baki antibiotik pada amani.
f) Jumaat 07.08.2015 - Amani x sekolah, sebab pipi dah bengkak dan merah.. Makin besar bengkaknya. Jadi Amanipun ikut mak pergi kerja sebelah petang. (Mujurlah ayah ada sebelah pagi untuk jaga Amani). Masa nie Amani dah mula takut nak makan, hanya minum susu sahaja. 

Pipi Amani yang membengkak mula surut bengkaknya dan merah pada pipi Amani mulai hilang.


Boring duk opis mak
 
 Nampak x pipi dia yg membengkak tuh..

Nasib baiklah ada HP lama ayah.. Kalau x memang boring dia..

Monday, August 17, 2015

Big Mission For WOOP

Throwback entry..
Assalamualaikum..
Sebelum nie sha pernah cerita pasal WOOP - A Community of Women with Opinion di Entry INI.
Meh nak sambung cerita lagi..
Dalam pada sebok buat Daily Mission, WOOP juga ada Big Mission..
Bawah ini antara Big Mission WOOP yang sha buat.
Just click dekat Big Mission nanti dia akan list apa yang perlu kita buat.
Sha pilih yang nie. Dia kita suruh kita request sample susu Mamil.
lepas tu share dekat FB.
Arahan untuk kita ikut amatlah mudah.

21.07.2015
Hantar request untuk sample mamil..

 10.08.2015
Yeah!!!Sample sampai..
Nie untuk Big Mission WOOP..
 
Lepas sample sampai, ambil gambar dan Upload dekat sini. Lepas WOOP verify dapatlah 100points.
Senang je kan.. Siap dapat free sample susu lagi.
Susu Mamil tu untuk umur 4-9 tahun. Berat 600gm. Sample nie je harga dekat RM40 lebih tau.
Sha ambil sample untuk anak dara yang besar.

Bukannya susah pun just ambil gambar dan hantar dah dapat 100 points.
Jadi apa tunggu lagi.. Jom joint WOOP - A Community of Women with Opinion
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI