Shoplinks.Asia

Shoplinks.Asia


Simple Hijab

Sunday, March 5, 2017

Tutorial Goodreads - Tambah Buku

Assalamualaikum..
hye semua..

Sha sambung cerita pasal Goodreads lagi ye..
Kali ini Sha nak citer macam mana nak add buku yang tak ada ke dalam Goodreads..
Perkara paling utama yang kena ada ialah maklumat buku tu..

Maklumat seperti :-
Tajuk Buku
Penulis
Penerbit
Tarikh diterbitkan
Berapa muka surat
Sinopsis buku
Gambar buku
No ISBN

Sebelum kita tambah buku tu ke Goodreads, kita perlu search dulu..
Search menggunakan tajuk buku, penulis dan no ISBN..
Kena search pakai ketiga-tiga nie dulu.. Kalau memang tak ada baru boleh add buku tu ke Goodreads..

Jom Tengok Tutorial dibawah..

Search by ISBN buku

Search dengan tajuk buku

Last sekali search dengan nama penulis..
Kadang-kadang kalau penulis tu memang ada dalam Goodreads, dia akan keluar..
So kita boleh search tengok..
Kalau tak ada juga..
Boleh klik perkataan "manually add a book" yang ada di bahagian atas belah kanan..

 
 Bila dah sampai kat page ni lepas klik perkataan "Manually add a book" bolehlah masukkan detail buku.. Macam gambar dibawah..

 Lepas dah isi semua details yang diperlukan..
Tekan perkataan Create Book.

 
 Kalau buku tu memang kita tengah baca dah boleh bagi bintang dan review kita..
Kalau tak biar je..

Yeah!! Buku dah ada dekat Goodreads..
Bolehlah bagi review or bintang..

15 comments:

  1. Oooo begitu. Saya baru tahu cara tambah bilangan buku dalam challenge kita, tu pun kak siqah ajarkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.. Takpe Mai..
      Kalau ada apa nak tanya boleh je kat sini..
      Kalau akak tau, akak share sekali tutorial dia..

      Delete
  2. Saya tak sempat nak buka lagi goodreads ni... hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kalau berkesempatan, bolehlah joint Encik Azlan..

      Delete
  3. Terbaik kak. Saya tak pernah lagi tambah manual. Biasa baca buku yg memang dah ada kat dlm Goodreads tuu. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenkadang buku yang akak baca takde dalam goodreads, tu yg akak tambah..

      Delete
  4. good entry sha...nice share....MV berjaya baca 2 buku dari 15 buah yang MV tetapkan hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah Mv.. Chayook.. Chayook.. tau..

      Delete
  5. Hebat sungguh Sha dalam bab buku ni. Tabik spring ana untuk sha 👍

    ReplyDelete
  6. terbaikkk tuto ni.. Lea dh lama x bukak bende alah ni.. hadoii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Lea.. jom buka balik mende alah nie.. hehehe

      Delete
  7. Tutorial yang berguna untuk newbie macam saya.. =)

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chit Chat

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI