Assalamualaikum.. lama rasernye x update Blog nie.. hehehe.. walaupun skrg berstatus surirumah sepenuh masa namun kesibukkan menjaga anak membataskan mood nak mengupdate blog... hehehe... baby baru 2 bulan.. siang xmoh tido sangat.. dia nak maen.. hehehe.. naseb abek la malam lena..
Niepun dah petang baru dapat nak update... Seronok jugak melakukan rutin harian seorang suri rumah sepenuh masa.. hehehe... pepagi dah bangun, walaupun tdo lambat...
Pagi ini aku kena gi pasar, barang dapur untuk masak dah habis... Seronok pegi shopping kat Pasar Tanjung Malim, banyak pilihan sayur... makanan laut pun segar2... kalo nak beli ayam boleh nak pilih bahagian yg kita nak je contoh cam nak peha jer... beli peha jelah.. hehehe... kalo x tuh kena beli separuh atau pun seekor... dahlah kat umah nie bahagian yg banyak isi xde sape nak makan..
Lama x gi pasar, sampai jer umah kepenatan... lepas breakfast terus siang apa yg patut.. nasib baik lah en.hubby membantu.. kalo x memang lmbt r... hehehe
Menu hari ini Sup ayam ringkas untuk amani... Sayur pucuk manis tumis, ikan cencaru goreng dan masak lemak cili padi ketam... pergh...
Sayur pucuk manis tumis tuh baru first time try... terjumpa kat blog INI, x sangka lak sayur tuh boleh ditumis.. sebab selalu jumpa owg buat masak lemak x pun masak air.. tapi i ubah sikit resepinya ikut bahan yg ada kat umah.. hehehe...
Resepi Pucuk Manis Dengan Telur
Bahan bahanya :
Pucuk manis
1 biji telur
1 sudu sos ikan
1 biji bawang besar (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 - 5 biji cili padi / lada besar sebagai hiasan
sedikit ikan bilis
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Cara Penyediannya :
Seperti biasa, panaskan minyak dan tumis semua bahan yang telah ditumbuk. Setelah bewarna kekuningan masukkan telur dan kacau. Biarkan telur masak dan masukkan sayur pucuk manis dan sos ikan. kacau sehingga sayur layu / masak.
* Saya x guna ikan bilis ngn sos ikan.. sebaliknya saya tambah sos tiram.. naseb baek my hubby cakap sedap..
Resepi Sup Ayam Ringkas
Bahan - Bahan :-
2 ketul potongan ayam
Lobak Merah
Kentang
1 Biji Bawang Besar (dipotong empat)
Sedikit Halia (dihiris)
1 Kiub Ayam Knorr
Air 2 cawan
Cara Penyediaan :-
Tuang air dalam periuk dan didihkan. Masukkan kentang, lobak merah dan bawang. Setelah mendidih masukkan ayam dan kiub knorr. Setelah lobak merah dan kentang empuk bolehlah matikan api dan hidangkan bersama nasi putih.
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment
Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..