Friday, July 19, 2013

Mee Kari untuk berbuka

Hari ini masak mee kari. Resepi di perolehi diSINI. terima kasih kepada tuan punya blog. Namun resepi beliau telah saya olah mengikut bahan yang saya ada. Resepi olahan saya seperti dibawah:-

MEE KARI
Bahan-Bahan:


8 biji bawang merah yang dikisar halus
3 biji bawang putih yang dikisar halus
1 peket serbuk kari daging/ayam
2 sudu besar cili giling@cili boh
1 bungkus mi kuning yang dicelur
Sawi, juga dicelur
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
1 keping tauhu yang dipotong kecil
1 keping kek ikan (fishcake) yang dipotong
4 biji bebola ikan (fishball) yang dibelah empat
Santan dari 1 biji kelapa
Sedikit air
200 gram isi kerang
300 gram ayam/daging yg dipotong kecil

Sekarang cara membuatnya:
1. Mula-mula tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan sedikit air bersama cili giling dan serbuk kari.
3. Setelah, kedua-duanya masak dan berwarna agak gelap sedikit, masukkan air asam jawa, daging/ayam dan 1/4 daripada santan kelapa.
4. Biar sehingga daging/ayam empuk.
5. Kemudian masukkan kerang, tauhu, kek ikan, bebola ikan dan baki santan tadi. Biarkan menggelegak sambil dikacau-kacau kuahnya supaya santan tidak pecah minyak.

6. Masukkan garam secukup rasa dan angkat untuk dihidangkan.



No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..