Assalamualaikum...
Yeah... xtau lah kengkawan pernah makan ke x?
Tapi kasih baru first time raser..
Nama buah nie Ngaku @ Arrowhead @ Sengkuang Cina..
Bila musim tahun baru cina jer mesti banyak buah nie kat pasar2 ngn supermarket..
Biasanya buah nie owg wat kerepek..
Kasih tahu pun sebab ada joint group masak2 kat Facebook..
Jadi gilah beli n try buat..
Memang sedap..
Senang jer nak masaknya..
kupas kulit dia, pastu rendam dalam air ais..
Panaskan minyak. Bila dah panas sagat jer buah nie terus ke dalam minyak..
Hati-hati yer.. kadang-kadang dia meletup-letup..
Tapi bila dah jadi kerepek mmg sedap.. rasa dia lagi sedap dari kepek ubi..
Masa nak beli pilih buah yang besar dan cantik.. Pejal dan x lembik..
masa kupas kulit dia tangkai dia tu jgn buang. nanti le jd pemegang masa nak sagat..
Selain dari goreng, ade jer yg wat sup tp kasih xde lah try..
sebelum nih pernah baca kat blog Farrah MF pasal kerepek nih.. sekarang baca kat sini plak.. teringin nak cuba laa..
ReplyDeleteEyda try lah cari.. ada gak terjumpa buah nie walaupun bukan musim raya cina sedap eyda.. rasa dia lebih mengancam dari kepek ubi..
DeleteASSALAM... MANA NAK CARI ARROWHEAD INI JIKA BUKAN MUSIM TAHUN BARU CINA ?
ReplyDeleteEn. amirul, saya pun x pasti.. Sebab selalu jumpa time nak tahun baru cina je..
ReplyDelete