Assalamualaikum..
Hye semua..
Hye semua..
Petua untuk simpan cili padi/cili merah/cili hijau supaya tetap kekal segar dan tahan lama.. Sha dapat petua ini dekat group WhatsApp kalau tak silap.. Caranya sangat mudah.. Cuma perlu basuh cili, toskan air dan simpan bersama bawang putih yang dah dikopek kulitnya di dalam bekas yang bertutup dan simpan dalam peti ais.. Insya Allah cili tahan lama.. Kadang sampai sebulan kalau Sha terlebih beli cili..
Sha buat ini pada 18.08.2018..
Cili yang dah dibasuh dan ditiskan airnya..
Bawang putih yang dah dikupas kulit..
Ini gambar terkini.. Sha ambil pada 27.08.2018.. Cili masih dalam keadaan segar lagi..
wah boleh la guna petua ni, sha punya cili asyk buruk dalam peti ais je huhu
ReplyDeletecuba tau Sha.. :)
Deleteterbaek. baru tau. hehe
ReplyDeleteSemoga membantu..
Deletepetua yg bagus ni kak sha. nanti boleh cuba buat lak
ReplyDeleteSelamat mencuba CR
Deletepetua yg bagus...pernah dengar jugak tapi x pernah cuba..nanti nak cuba jugak..
ReplyDeleteSelamat mencuba sis..
DeleteWahh boleh cuba ni sha. Tq for sharing.
ReplyDeleteYour welcome Ana
Deletewah.... senang petua ni... leh balk cuba... hehehe
ReplyDeleteboleh cuba ni terima kasih kak sha
ReplyDeleteharitu ada juga baca. wahhh berkesan rupanya! thankyou share result kak sha :D
ReplyDelete.pernah baca jugak sebelum ni....ibu pun pernah buat jugk...
ReplyDeletea great tips ni, sha.
ReplyDeletetq so much!
sgt berguna utk aida.
memang selalu buat macamni, tahan sebulan
ReplyDeleteboleh cuba jg ni
ReplyDelete