Hari ini kita cite pasal juadah minum petang pula..
Senang, ringkas dan mudah..
Popia Ketam..
Ada banyak version Popia Ketam nie..
Ada yang bubuh banyak bahan, ada yang guna Fillet Ketam dan kulit Popia jer untuk buat Popia Ketam nie.. Semuanya bergantung pada kreativiti kita.. Popia Ketam ini boleh dipelbagaikan.. Sama ada nak guna Fillet Ketam seketul2 ataupun nak hancurkan dulu.. Olahannya bergantung pada kita..
Ok, x moh citer banyak.. meh nak tunjuk Popia Ketam versi saya pula.. Mudah, ringkas dan tidak menggunakan banyak bahan.. Seriously sedap..
Popia Ketam
Bahan-bahannya
Fillet Ketam
Kulit Popia
Sengkuang
Lobak Merah
Cendawan (yg ni pilihan ye..bubuh boleh, xbubuh pun xpe..)
Bawang merah
Lada Hitam
Bawang Merah
Minyak untuk menumis dan menggoreng
Cara Membuatnya
1. Sagat sengkuang dan lobak merah. Ketepikan. Bawang merah diricik . Panaskan minyak dan bubuh margerin sedikit. Tumis bawang, setelah agak kekuningan masukkan sengkuan dan lobak merah yang disagat. Perasakan dengan garam, lada sulah dan lada hitam.
2. Didihkan air, tutup api dan masukkan fillet ketam. Toskan.
3. Sediakan bancuhan tepung gandum (sedikit jer) untuk mematikan hujung kulit popia.
4. Setelah semua bahan sedia bolehlah mula membalut.
Bahan-bahan yang diperlukan.
Saya guna dua keping kulit popia untuk memastikan inti tidak terkeluar semasa menggoreng.
Dah siap.. Boleh disejuk bekukan.
Hasilnya..
baru je tadi p mydin beli ketam filet tp xbeli kulit popia
ReplyDeletemmg ada dok belit2 kulit popia tadi..tp x beli pun hehe
yg cendawan tu time bila nak masukkan..xde plak bg tau :)
Lupa pula nak tulis tepi tuh..cendawan tuh optional..nak bubuh boleh..x bubuh pun boleh.. hehehe..sory ye el. Lupa lak..
DeleteSedapnyer sis..
ReplyDeleteSedap dan mudah..trylah..
DeleteBuat sendiri ka kak sha best betul
ReplyDeleteYup arz..buat sendiri..baru berjaya.. hehehe..
DeleteAssalam sha,
ReplyDeleteiols bru ja beli kulit popia tu
hengatkan nak buat inti kentanmg sajork he3