Monday, February 17, 2020

Resepi | Spaghetti Meatball

Assalamualaikum..
Hye semua..

Semalam rasa macam nak makan western, terus masak spaghetti seperiuk.. Tulah breakfast, lunch dan makan malam.. hehehe.. Malas sangat gayanya.. Cuma bahan tak banyaklah.. Kali ini Sha ubah suai sikit resepi bagi kena dengan selera Melayu yang sukakan pedas.. hehehe..

Bahan-bahannya:-
Cendawan coklat dihiris..
Setin sos prego
20 biji bebola daging
2pcs sosej cheese dihiris
1/2 biji bawang holand dipotong dadu
2 biji bawang merah dan 3 biji cili padi ditumbuk..
Setengah pekat sphagetti direbus..

Didihkan air, masukkan minyak dan garam.. Kemudian bila dah menggelegak baru masukkan sphagetti..

Panadkan periuk dan masukkan minyak..
Tumis bawang dan cili padi sampai naik bau..

Masukkan bebola daging dan sosej.. Tumis sekejap..

Masukkan bawang holland dan cendawan.. Tumis sehingga cendawan layu..

Masukkan air rebusan spaghetti dan biar mendidih hingga bebola daging masak..

Masukkan sos prego dan kacau rata.. Biar mendidih..

Yeah!! Dah siap.. Sebelum tutup api, pecahkan telur untuk pekatkan kuah.. Telur tu boleh gantikan dengan cheese kalau ada..

Tapis sphagetti yang dah kembang..

Alhamdulillah.. Dah boleh makan.. Sos ini boleh diolah ikut kesesuaian.. Sha tambah telur tu last minute.. Nak bagi kuah pekat sedikit sebab tak ada cheese.. hehehe..

10 comments:

  1. oh sos prego cendawan mmg color merah juga ye..biasa akak guna sos prego traditional...bdk2 mmg suka menu ni kan..oh ganti telur..menarik tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. yang cendawan tu pun warna merah sis..

      Delete
  2. My favorite menu ni Sha..
    Simple dan sedap, LZ suka letak chili flakes supaya pedas so tak cepat muak ;)

    ReplyDelete
  3. bila tengok ni lama dah dana tak masak spageti, rasanya ada beberapa paket pasta kt rumah tapi sos nya pulak tkde... teringin la buat spageti bolognise nanti

    ReplyDelete
  4. waahhh..mebeles...bahan2 dah berlambak tu...

    ReplyDelete
  5. Dah lama x masak spagetti bolognese mcm ni.. sbb kat rumah anak2 & husband lagi suka spagetti cabonara.. hihi.. kalau dilah terasa nak makan mcm ni, kena makan kat luar la..

    ReplyDelete
  6. kat umah tak pernah masak spagetti...sebab parent tk suka sangat...hopefully nnti bole la masak sendiri

    ReplyDelete
  7. sedap nyer, sha.
    lama x buat. tabur cheese kat atas spgeti tu.
    wow. ohsem!

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »