Tuesday, July 14, 2015

Hijab Style Raya 2015

Raya 2015 bakal menyerlahkan lagi kepelbagaian Hijab Style yang semakin menjadi trend masa kini. Hijab Style bukan sekadar bawal ataupun shawl biasa. Sebaliknya tudung-tudung instant mula mendapat tempat dihati hijabista. Jika sebelum ini, hijab style yang menjadi kegemaran ramai wanita adalah seperti satin shawl, halfmoon shawl, tudung bawal dan glitter shawl.
Namun, untuk tahun 2015 ini, rata-rata berpendapat bahawa Raya Hijab Style yang paling praktikal dan paling trending dipakai ketika raya adalah seperti berikut;

 Trend hijab no 1 yang paling digemari di Malaysia buat masa ini adalah instant shawl ala Neelofa. Paling sesuai dipakai untuk mereka yang mempunyai bentuk muka yang bulat.

 Untuk mereka yang tidak mempunyai bentuk muka yang bulat pula, boleh cuba untuk bergaya dengan rekaan tudung yang kedua iaitu instant shawl dengan inner dimana bahagian shawl tersebut dicantumkan sekali dengan inner. Jenis instant shawl ini memberikan pemakaian yang lebih kemas dan menarik.

 Hijab style yang ketiga pula adalah dengan pemakaian basic shawl seperti berikut. Tutorial pemakaian shawl yang kreatif ini boleh di tonton di youtube.

Jenis hijab style yang terakhir menjadi pilihan ramai hijabista adalah pemakaian tudung hood seperti berikut. Tidak dinafikan, pemakaian tudung hood adalah amat mudah dan memberikan keselesaan yang ideal kepada si pemakai dan juga mampu menyerlahkan personaliti pemakai.

11 comments:

  1. Biasa pakai stail no.3 je..hehe..xpandai sgt nk guna stail lain :)

    ReplyDelete
  2. Dalam semua lambakan tudung yg bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan, tudung Naelofar paling laku & famous! Sebabnye marketing power even tudung masuk dalam kategori biasa2 aje. Congrats Neelofa! :)

    P/s: Selamat Hari Raya buat tuan blog :)

    ReplyDelete
  3. tahun ini cik en pakai tudung instant 2 muka.. ringaks dan kemas je.. ehhehe

    ReplyDelete
  4. Kalau Firah pakai instant shawl, lagi bulat muka...'

    Ohh tidak!

    ReplyDelete
  5. Sekrg ni nak senang semua paakt sarung je akak. Senang , nak iron pun takyah. hehe

    ReplyDelete
  6. Sekrg ni nak senang semua paakt sarung je akak. Senang , nak iron pun takyah. hehe

    ReplyDelete
  7. ayu pakai bawal xpon tudung sarung je
    heheh senang sbb anak kecik kan

    ReplyDelete
  8. Instant shawl yg kain xpayah gosok pilihan terbaik khas utk mak2 yg xde masa hihihi

    ReplyDelete
  9. Semakin banyak pilihan untuk wanita muslimah ^-^

    ReplyDelete
  10. pernah pakai yang ketiga tuh.. lama tak pakai shawl apa bagai nih.. jadi dah tak minat.. masih setia dengan tudung bawal..

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »