Shoplinks.Asia

Tuesday, July 26, 2011

*Bercuti & Bersantai di Ulu Slim bersama Keluarga Mertua*

    Assalamualaikum... ari Sabtu & Ahad yang lepas aku ngn family gi kg Ayah mertua aku di Ulu Slim... berehat dan berkumpul.. bersantai dan makan2... yang paling sewonok sekali si kecik Amani tu r.. 2 ari tu mood die baek agaknye... kemain rapat lagi die ngn atoknye... aku marah je die gi kat atok die.. manja kemain... sabo jelah aku nengoknye.. pastu die tunjuk r aksi die mengamin tgn.. abis sume tgn pak sedare, mak sedare ngn atok n opah die amin.. cume gmbr je x sempat tangkap.. mak wah nye sewonok mengcandid gambar Amani.. nak wat camne cucu sulong, pompuan lak tu... manja kemain la dgn sume owg... Alhamdulillah die dah nak ngn sedare2 yg dekat.. tp die memilih gak.. kalo rasi die nak la dekat.. kalo x, mmg xde r... amik je nangis.. amik je nangis.. geram gak aku nengokkan.. hahaha... anak pertama.. sume perkara baru belajar.. seronok...















Monday, July 18, 2011

~Kecelaruan hati dan kebengangan Perasaan~

  Aduhai... xtau macam mane nak cite.. ade ke patut pokok2 bunga yang x bersalah tu dirosak2kan.. Patut ke??? x patut kan.. huhuhu.. sebelum2 nie pokok2 tu elok je kat situ, xde sape pun kaco.. aku bengang betol r bile mak bapak wat x kisah je dengan perbuatan anak2 mereka.. bukan lah aku nak hamok tp agak2 r.. perati2 kan lah anak2 kome tu bile bermain, jgn la sampey merosakkan harta owg laen.. nie pokok kunyit aku dah nak mati di kerjakan anak ko.. tu belum lg pokok kari yang baru nak hidup tgl batang je... aku benci... tolong r.. pokok tu x kacau owg pun.. jangan lah lepaskan anak tanpa pengawasan.. owg laen pun ade anak gak.. huhuhu... aku tension... tension...
   Wahai pelajar2 politeknik yg konon2nye educated sesgt... silalah bersikap seperti mereka2 yg educated.. boleh x amek buku tu dengan elok dan letak semula dengan elok.. nie x perangai cam hampeh je.. konon educated tp perangai langsung x educated.. amek buku pastu campak2 je.. biar buku2 tu tungang langgang kat rak.. memang x educated langsung perangai korang tu... bila owg tegur kemain lagi kate kami nie x educated.. perangai korang tu lg cam hampeh.. 
   Luahan perasaan tahap Goku rambut kembang nie... warrrrrrrrgggggggggggghhhhhhhhhhhhhh....


          Inilah rupa pokok2 kesayanganku yang telah dirosakkan

Nie pokok kari sebenarnye.. baru nak tumbuh  semula.. dah tinggal tangkai je..
Daun-daun pokok kari yang telah di kirai2..

Pokok Kunyit kesayanganku yang telah habis dihancur lumatkan.. huhuhu..


Beginilah keadaan rak yang dulunya cantek tp telah menjadi hancur dek kerana educatednye pelajar2 poli PSAS nie..


Sunday, July 17, 2011

Jom Masak - Ayam Masak Lada Hitam

   Assalamualaikum... hai kengkawan, lame dah x bersembang dan bercerita.. hehehe.. bz seket la.. minggu nie adalah minggu yang paling seronok untukku.. bukan ape, betul ape owg kate kalo kite buang perasaan marah dan geram kita pada sesiape je yg kita marah n geram dgn secara automatik kiter akan merase bahgia n tenang-setenang tenangnye.. minggu nie itulah ape yg aku raser.. aku x peduli dah pade owg sekeliling.. aku layan raser hati ku yg begitu tenang dan bahgia sekali kebetulan aku turut wat puase ganti.. bertambah tenang rasernye.. yg paling sewonok biler xde sape kaco maser kite wat keje.. best sgt-sgt r.. tenang siot...
  Dua hari lepas aku masak "Ayam Masak Black Peper' utk berbuka pose.. aku amek resepi nie kat My Resepi... tp aku ubah seket ikot selera aku.. hahaha.. kite nie kalo nak masak kena ubah suai jugak ikut ape yg kite raser betol.. hahaha.. try n error.. kalo jd, jadilah.. kalo x jadi pun belasah je.. janji bole makan.. n Halal... tp Alhamdulillah r, jd gak masakan aku tu.. Hubby pun suke.. syukur.. hehehe.. kat bawah nie teman bg kengkome nengok gmbrnye n resepinye sekali... try2 r.. hahaha...




Resepi Ayam Masak Lada Hitam
Bahan-Bahan A
  • 3,4 ketul ayam
  • 2 sudu besar sos black pepper
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 biji kentang
  • sedikit kicap untuk warna hitam
Bahan-bahan kisar
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 sudu kecil lada hitam
Cara memasak
  • Ayam diperasakan dengan kunyit dan sedikit garam. gorengkan separuh masak dan ketepikan.
  • Goreng kentang sehingga 3/4 masak dan ketepikan.
  • Gunakan minyak goreng ayam td untuk menumis semua bahan kisar tadi sehingga garing.
  • Setelah garing, masukkan sos black pepper dan sos tiram. Kacau rata dan masukkan ayam berserta kentang.
  • untuk menghitamkan lauk, masukkan sedikit kicap dan air.
  • Masukkan garam dan sedikit gula untuk menambah raser.
  • Sekiranya inginkan kelainan perahkan sedikit limau nipis.
  • Hidang panas-panas bersama nasi putih.
Selamat memasak..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI