2013 - Kasihku Amani Imani

GURU

APDM SAPS

Sunday, September 29, 2013

Sup Pak Choy bersama Cendawan Butang

September 29, 2013
Sup Pak Choy bersama Cendawan Butang
Assalamualaikum..

Lama x share resepi kat sini... Arini masak simple jer... masak apa yang ada dalam peti ais...

Sup Pak Choy bersama cendawan butang

Bahan-bahan
1) Sayur Pak Choy
2) 3 cendawan butang (dihiris)
3) Bawang merah (dihiris)
4) Cili merah (Dihiris)
5) Sos Tiram
6) Garam secukup rasa
7) Air

Cara Memasak
1) Panaskan air dalam periuk, setelah mendidih masukkan cili merah dan bawang merah yg dihiris halus..
2) Masukkan batang PakChoy dan cendawan butang, kemudian masukkan sos tiram.
3) Setelah mendidih, masukkan dauh pak choy serta garam secukup rasa dan biarkan mereneh selama seminit...

Siap.. bolehlah dihidangkan bersama nasi panas...



Read More

Tuesday, July 23, 2013

Kari Sardin

July 23, 2013
Kari Sardin
Assalamualaikum....

Selamat bersahur.. Hari ini menu sahur yg sangat simple.. tetibe en.hubby minta nak makan kari sardin lak.. 1st time buat naseb baek menjadi.. Bak kata chef Ammar "Masak dari hati Masak with Iman"...

Kari Sardin Simple

Bahan-bahan
1) 1 tin sardin
2) 1 biji bawang merah
3) 2 ulas bawang putih
4) 1 inci halia
5) Setangkai daun kari
6) 2 cawan santan
7) 1 cawan air
8) 1 sudu asam jawa adabi
9) 1 peket rempah kari ikan adabi
10) 1 biji kentang
11) Minyak untuk menumis

Cara Membuatnya
1) Hirisan bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari ditumis hingga naik bau.
2) Masukkan rempah kari ikan dan goreng garing. Setelah garing masukkan asam jawa dan air.
3) Masukkan kentang dan biarkan seketika. Setelah mendidih masukkan sardin.
4) Kacau sekejap, kemudian masukkan santan. Kacau sehingga mendidih dan kentang empuk.
5) Siap dihidangkan bersama nasi putih.
Read More

Monday, July 22, 2013

Kerabu Timun

July 22, 2013
Kerabu Timun
Alhamdulillah.. selesai sudah bersahur..

Pagi nie makan kerabu timun, telur masin dan sambal tempe.. Pergh ngancam jiwa dan raga walaupun lauknya simple.. Sahur jer mkn nasi.. Berbuka makan kuih muih dan mee or spaghetti..

Kerabu Timun

Bahan-bahan
1) Timun (dibuang kulit dan dihiris-hiris. Bahagian tgh yg berbiji tidak diambil.)
2) Cili merah (dihiris)
3) Bawang Besar (dihiris)
4) Udang kering sedikit untuk perasa
5) Pati santan ikut berapa byk timun kita guna.

Cara Membuat
Campurkan semua sekali dalam satu bekas dan digaul. Siap untuk dimakan.
Kalau nak lagi sedap, buh dalam peti ais...
Seeloknya makan selepas dibuat... Maksudnya kerabu nie x tahan lama.. Sebab gunakan santan ye..

Malangnya gambar lupa nak ambil.. hehehe... Nanti kalau kasih ada wat lagi kasih amik gambarnya ye... Selamat Mencuba..
Read More

Friday, July 19, 2013

Bubur Biji Nangka

July 19, 2013
Bubur Biji Nangka
Assalamualaikum.. hari ini teringin lak nak makan bubur biji nangka.. Memula dulu pelik gak dgr namanya tapi bila makan sedap la pulak..

Kat bawah nie resepinya..

Bubur Biji Nangka

Bahan-bahan
1) Secawan tepung pulut
2) Satu sudu besar tepung beras
3) 1 biji kelapa (Diasingkan patinya)
4) 2 helai daun panda
5) Setengah cawan gula
6) Secubit garam
7) Air dan pewarna hijau secukupnya

Cara memasak
Gaulkan tepung pulut bersama tepung beras. Kemudian titikkan pewarna hijau mengikut kesukaan. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung sehingga tepung tidak melekat ditangan dan boleh dibentuk. Setelah itu, bentukkan tepung mengikut kesukaan.. Nak buat bulat2 boleh.. Buat panjang2 pun boleh. Setelah tepung siap dibentuk, Panaskan santan atas dapur, masukkan gula dan daun pandan.. Kacau hingga menggelegak. Setelah menggelegak masukkan tepung yang telah dibentuk. Kacau sehingga adunan timbul, kemudian masukkan pati santan. Kacau sehingga adunan timbul kesemuanya. Boleh dihidang masa berbuka atau minum petang.



Read More

Mee Kari untuk berbuka

July 19, 2013
Mee Kari untuk berbuka
Hari ini masak mee kari. Resepi di perolehi diSINI. terima kasih kepada tuan punya blog. Namun resepi beliau telah saya olah mengikut bahan yang saya ada. Resepi olahan saya seperti dibawah:-

MEE KARI
Bahan-Bahan:


8 biji bawang merah yang dikisar halus
3 biji bawang putih yang dikisar halus
1 peket serbuk kari daging/ayam
2 sudu besar cili giling@cili boh
1 bungkus mi kuning yang dicelur
Sawi, juga dicelur
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
1 keping tauhu yang dipotong kecil
1 keping kek ikan (fishcake) yang dipotong
4 biji bebola ikan (fishball) yang dibelah empat
Santan dari 1 biji kelapa
Sedikit air
200 gram isi kerang
300 gram ayam/daging yg dipotong kecil

Sekarang cara membuatnya:
1. Mula-mula tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan sedikit air bersama cili giling dan serbuk kari.
3. Setelah, kedua-duanya masak dan berwarna agak gelap sedikit, masukkan air asam jawa, daging/ayam dan 1/4 daripada santan kelapa.
4. Biar sehingga daging/ayam empuk.
5. Kemudian masukkan kerang, tauhu, kek ikan, bebola ikan dan baki santan tadi. Biarkan menggelegak sambil dikacau-kacau kuahnya supaya santan tidak pecah minyak.

6. Masukkan garam secukup rasa dan angkat untuk dihidangkan.



Read More

Kek Batik Simple

July 19, 2013
Kek Batik Simple
Assalamualaikum... lama dah x update blog nie.. hehehe... Hari ini dah masuk Ramadhan ke-3.. Sejak jadi surirumah sepenuh masa nie, keinginan utk memasak pelbagai juadah membuak-buak tambahan pula suami x suka berbuka dgn nasi.. So semlm masak meehoon sup.. Resepi ringkas dan simple jer... Sempat gak wat kek batik semalam.. Resepi di perolehi dari SINI. Thanks pada tuan punya blog yg berkongsi resepi yg sgt mudah dan ringkas.. xsampai 1/2 jam pun untuk memasaknya...

Bawah nie hasilnya.. dapat dua bekas sebenarnya.. satu dah habis.. hehehe.. kat sini saya share resepinya..

 Yang nie pakai biskut cream cracker

yang nie guna biskut marie..


Resepi Kek Batik.
Dari Blog : http://koleksiresepiyus.blogspot.com

Bahan-bahan:
- 1 biji buttercup
- 1 tin susu pekat manis
- 1 cawan koko
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 2 peket biskut marie (patahkan 4 bahagian)


Cara Buat:
1. Masukkan koko, gula dan air panas dalam mangkuk. Kacau hingga sebati.
2. Cairkan butter dalam kuali.
3. Masukkan susu pekat manis serta bancuhan koko dan gula tadi.
4. Kacau sebati dengan api perlahan.
5. Setelah adunan menjadi pekat, masukkan biskut marie.
6. Biarkan seketika sehingga biskut menjadi lembut.
7. Padamkan api, masukkan adunan tadi ke dalam loyang dan mampatkan.
8. Biarkan sejuk dulu.
9. Simpan dalam peti ais selama 4 jam atau semalaman.
Read More

Sunday, June 9, 2013

Perniagaan Online

June 09, 2013
Perniagaan Online
Setelah sekian lama mengidamkan perniagaan sendiri akhirnya hajat saya tercapai.. Walaupun hanyalah secara kecil-kecilan dan part-timed saya rasa sangat seronok impian saya menjadi kenyataan. Jemputlah singgah jamu mata.. Kalau berkenan bolehlah beli. Murah-murah dan cantik-cantik..

Read More

Monday, June 3, 2013

Cuti Tanpa Gaji - Menjaga Anak

June 03, 2013
Cuti Tanpa Gaji - Menjaga Anak
Alhamdulillah... Syukur kepada Allah kerana mempermudahkan segala perancangan..

a) Cuti Tanpa Gaji telah diluluskan. Bermula 1 Jun 2013 aku akan bercuti sehinggalah 31 Disember 2013..  Lama kan.. Tujuan asal adalah rahsia.. hehehe.. Of kos lah nak jaga anak.. Tetibe nak rasa jadi suri rumah sepenuh masa lak.. Tambah2 bila ada anak kecik nie.. Baby Imani lak nyusu badan jer.. x campur formula.. Memang seronok..

b) Memulakan sesuatu yang dah lama dirancang tapi belum berkesempatan nak dilaksanakan. Kebetulan cuti dah lulus bolehlah nak laksanakan perancangan yang tertangguh...

c) Merehatkan fizikal dan mental dari bebanan kerja.. Merasa sendiri bagaimana menjadi surirumah sepenuh masa. Melalui pengalaman manis melihat anak membesar didepan mata. Melatih Amani untuk tidak menggunakan pampers..
Read More

Diskriminasi

June 03, 2013
Diskriminasi
Assalamualaikum...

Hari ini nak buat luahan perasaan yang dah lama terpendam..

Memula kita tgk dulu definisi Diskriminasi ini. Diskriminasi merupakan satu amalan yang biasa dijumpai dalam masyarakat dunia. Ia berpuncan daripada kecenderungan manusia untuk membeza-bezakan antara satu sama lain. Diskriminasi boleh berlaku dalam pelbagai konteks antaranya ia boleh dilakukan oleh orang perseorangan, institusi, firma malah oleh kerajaan. Selain daripada itu diskriminasi merupakan layanan tidak adil kepada seseorang atau kelompok berdasarkan prejudis (sangkaan buruk). Melayan orang secara buruk selalunya disebabkan oleh perbezaan antara kelas, bangsa, gender atau kategori lain bukannya berdasarkan siapa individu itu tersebut.

Sekarang berbalik pada peristiwa yang berkaitan, pagi tadi aku pergi ke 2 buah bank.

Bank pertama - Puan boleh buat pinjaman dengan rate faedah rendah untuk tempoh masa pendek. Kalau tempoh masanya panjang faedahnya tinggi. (Ok fine yang ini aku faham. Nak bunga rendah pinjam dalam tempoh yg pendek.).

Bank Kedua - Puan kena gaji RM2500.00 ke atas baru boleh dapat faedah rendah. Kalau gaji bawah RM2500.00 faedah tinggi.. (Yang ini aku x faham. kalau nak faedah rendah gaji ko kena tinggi, kalo gaji ko rendah faedahnya tinggi. Memang sangat2 menjengkelkan. Lepastu boleh pulak dia cakap ini pun kami baru je turunkan faedah dari 4.9% kepada 4.5%. Sepatutnya yang gaji keciklah diberi faedah rendah ini sebaliknya pulak.)

Sudahnya aku pergi balik ke bank yang pertama tadi. Senang pun senang. Cepat, layanan pekerjanya pun tiptop. Berbanding dengan bank yang kedua tu bila dia tahu aku kerja pembantu jer layanan ala2 jer.. Seriously sangat menyakitkan hati.

Peristiwa kedua, pergi beli nasi ayam. Makcik tu boleh pulak ala2 malas nak layan. Kalau boleh nak curah je sos cili, kicap ngn sup kat nasi. Apalah salahnya dia ikat siap2 sos cili, kicap ngn sup tu.. Bila orang order kan dah senang. Sup tumpah sebab x ikat ngn getah.. Aduhai lah makcik, kalau xnak berniaga jgn buka kedai.  Dugaan betul hari ini.

Mana-mana tempat pun ade je berlaku diskriminasi ini. Kalau ko pakai grand2 memang conform lah ko dapat layanan 1st class.. kalau ko pakai cikai2 jgn haraplah...
Read More

Thursday, May 9, 2013

Kailan & Sawi Bunga

May 09, 2013
Kailan & Sawi Bunga
Percubaan.. percubaan...

Hehehe... Dah lama sebenarnya teringin nak tanam sayur sendiri.. Sebelum nie my hubby ada beli benih untuk tanam tapi malangnya x menjadi..

Masa balik dari ngundi arituh, singgah Nursery Rozai depan PSAS.. Cari pokok gajus sebab my hubby nak mkn pucuk dia.. Kebetulan ternampak biji benih organik sayur-sayuran, tanya ngn owner nursery tuh ok ke kalo tanam sayur2 tuh dalam pasu plastik.. so dia pun explain r camne nak tanam agar sayur tuh menjadi.. Sepatutnya, lepas 4 minggu bolehlah tuai hasil.. Mula menanam 5.5.2013.. Lg 4 minggu InsyaAllah dah boleh petik..

So aku pun beli r pasu plastik panjang satu, 3 beg tanah campur, benih kailan, benih sawi bunga dan anak pokok gajus. Kita cuba dulu.. Kalau menjadi baru nak beli benih sawi Pak Choy ngn Bayam... Jimat sikit.. Sekarang kalau gi Pasar, seikat sawi RM1 boleh makan sowang jer.. itupun kebiasaannya sawi yg peniaga2 kat pasar tuh jual dah x brape cantik..

Selain tuh, aku ada beli sayur pucuk manis.. sedap la pulak bila digoreng dgn telur ala chinese style.. di sebabkan sedap, aku try tanam keratan batang Pucuk manis tuh.. Alhamdullillah, 9.5.2013 keratan tu dah mengeluarkan tunas...

Sekarang nie kalau ada peluang untuk menanam dan jimat perbelanjaan dapur, memang kena buat.. kalau bawa RM100 gi pasar cuma boleh beli lauk untuk seminggu jer.. mana cukup.. kalau 4 minggu dah RM400.. hohoho.. tuh baru utk 2 1/2 org makan... Yang 1/2 tuh Nur Amani.. hehehe...

Sebagai seorang suri rumah merangkap pompuan berkerjaya, kenalah cari jalan untuk menjimatkan perbelanjaan.. hehehe.. Harapannya ingin meringankan beban suami... Barang kan semakin mahal skrg... Keluarga pun dah makin bertambah...

Ish dah melalut lak... Apapun semoga percubaan pertama ini menjadi.. Kita berusaha... Berusaha.. dan berusaha.. Kemudian bertawakal kepada Allah...

Bawah nie gambar sayur2 yang dah mengeluarkan tunas dan pucuk pada 9.5.2013..



Pucuk Manis 2 pokok..

Sawi Bunga

Kailan

Read More

Sunday, May 5, 2013

KOSMO Ahad 5 Mei 2013

May 05, 2013
KOSMO Ahad 5 Mei 2013

(Jurnal m/s 46)
Betul ke kanak-kanak yg ketagih tab, ipad dan segala jenis gajet zaman sekarang cenderung menjadi ganas dan kuat memberontak?? ada yang melaluinya??
Tetapi katanya juga Gajet canggih ini ada kebaikannya dalam mengawal anak2 yg aktif drpd bertindak di luar kawaln. Kanak2 aktif ini juga akan menjadi leka dan fokus pada gajet canggih ini. Bagaimana pula dgn yg ini??

Ada baik dan juga buruknya..

(m/s 54 Jurnal) 
"Suami Pemalas Makan Hasil Isteri".. Lelaki tuh memang dah salahlah sebab malas, x nk keje dan dok makan hasil isteri jer.. Tapi yg pompuan pun salah gak, dah tau perangai lelaki tu sebelum berkahwin lagi yg dok teruskan juga perkahwinan tuh kenapa.. bila dah ada anak 2 baru nak ambil tindakan bercerai.. Tapi sekurang-kurangnya perempuan tuh berani bertindak tidak seperti kebanyakkan pompuan lain yg lebih rela menanggung suami pemalas dr bergelar janda.. 
Zaman skrg semuanya nk guna duit.. masuk bilik air pun nak kena bayar 30 sen inikan pula nak meneruskan kelansungan hidup.. Rumah, Kereta merupakan satu keperluan bukan lagi kehendak.. Jadi x salah cari suami yg berkerja dan mempunyai pendapatan tetap setiap bulan.. Letakkan ini sebagai salah satu syarat dalam mencari pasangan hidup... 

Sekadar pandangan dan pendapat peribadi.. hehehe... 
Read More

Thursday, May 2, 2013

Nur Amani Beraksi lagi...

May 02, 2013
Nur Amani Beraksi lagi...
Makin besar makin pandai bergaya.. Amani yang chomel semakin keletah bila berdepan dengan kamera.. Belum on kamera dia dah beraksi.. "Mak..mak.. Cepatlah.." hehehe.. x sabar-sabar nak beraksi..


Read More

Menu Hari Ini

May 02, 2013
Menu Hari Ini
Assalamualaikum.. lama rasernye x update Blog nie.. hehehe.. walaupun skrg berstatus surirumah sepenuh masa namun kesibukkan menjaga anak membataskan mood nak mengupdate blog... hehehe... baby baru 2 bulan.. siang xmoh tido sangat.. dia nak maen.. hehehe.. naseb abek la malam lena..

Niepun dah petang baru dapat nak update... Seronok jugak melakukan rutin harian seorang suri rumah sepenuh masa.. hehehe... pepagi dah bangun, walaupun tdo lambat...

Pagi ini aku kena gi pasar, barang dapur untuk masak dah habis... Seronok pegi shopping kat Pasar Tanjung Malim, banyak pilihan sayur... makanan laut pun segar2... kalo nak beli ayam boleh nak pilih bahagian yg kita nak je contoh cam nak peha jer... beli peha jelah.. hehehe... kalo x tuh kena beli separuh atau pun seekor... dahlah kat umah nie bahagian yg banyak isi xde sape nak makan..

Lama x gi pasar, sampai jer umah kepenatan... lepas breakfast terus siang apa yg patut.. nasib baik lah en.hubby membantu.. kalo x memang lmbt r... hehehe

Menu hari ini Sup ayam ringkas untuk amani... Sayur pucuk manis tumis, ikan cencaru goreng dan masak lemak cili padi ketam... pergh...

Sayur pucuk manis tumis tuh baru first time try... terjumpa kat blog INI, x sangka lak sayur tuh boleh ditumis.. sebab selalu jumpa owg buat masak lemak x pun masak air.. tapi i ubah sikit resepinya ikut bahan yg ada kat umah.. hehehe...

Resepi Pucuk Manis Dengan Telur


Bahan bahanya :

Pucuk manis
1 biji telur
1 sudu sos ikan
1 biji bawang besar (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 - 5 biji cili padi / lada besar sebagai hiasan
sedikit ikan bilis
minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Cara Penyediannya :

Seperti biasa, panaskan minyak dan tumis semua bahan yang telah ditumbuk. Setelah bewarna kekuningan masukkan telur dan kacau. Biarkan telur masak dan masukkan sayur pucuk manis dan sos ikan. kacau sehingga sayur layu / masak.


* Saya x guna ikan bilis ngn sos ikan.. sebaliknya saya tambah sos tiram.. naseb baek my hubby cakap sedap.. 

Resepi Sup Ayam Ringkas

Bahan - Bahan :-

2 ketul potongan ayam
Lobak Merah
Kentang
1 Biji Bawang Besar (dipotong empat)
Sedikit Halia (dihiris)
1 Kiub Ayam Knorr
Air 2 cawan

Cara Penyediaan :-
Tuang air dalam periuk dan didihkan. Masukkan kentang, lobak merah dan bawang. Setelah mendidih masukkan ayam dan kiub knorr. Setelah lobak merah dan kentang empuk bolehlah matikan api dan hidangkan bersama nasi putih.

Selamat mencuba..
Read More

Friday, April 26, 2013

Buah Hati Pengarang Jantungku...

April 26, 2013
Buah Hati Pengarang Jantungku...
Biarlah gambar berbicara....

kakak amani tdo sambil peluk adik imani


bila ayah dokong adik imani, kakak amani pun kena dokong sama...

Read More

KFC Korean Style

April 26, 2013
KFC Korean Style
Warghhhhh................

              Sekarang semuanya pasal K-Pop... Sampai KFC pun keluarkan ayam ala K-Pop... Kalau tengok gambar yg diowang buh dalam laman web KFC ngn kat iklan memang nampak sangat menarik.. Review yang diberikan oleh pelanggan pun sumenye cam suka n cam sangat2 best...


            Disebabkan itu aku pun suh r en.hubby beli.. Meh kita try sendiri best ke x.. hahaha...

            Ok.. realitinya x seindah iklan.. boleh x aku cakap camtuh.. Ke lain restoran KFC lain cara serve ayamnya.. My hubby beli ayam KFC tuh kat Bidor.. Sungguh mengecewakan dari segi persembahan.. Aku ingatkan dia salut ayam tuh ngn sos korean tuh.. Rupa2nya dia goreng ayam yang disalut ngn rempah ratus pastu dia simbah sos korean tuh kat atas ayam tu pun bukannya keseluruhan ayam tuh dia buh sikit jer.. huhuhu.. sangat x puas hati.. Namun Raser nye sangat mengancam.. Raser sos dia memang sedap.. pedas dan manis serentak.. pastuh ada bijan lak.. memang best r.. Aku rasa kalo dia salutkan sepenuhnya ayam tuh ngn sos korean yg mengancam tuh mesti lg sedap.. xpun bg sos tuh dlm bekas lain.. pergh mmg best sgt...

           Hidangan sampingan dia salad kentang ngn jagung, pastu wedges dan air gas.. kira oklah.. Bawah nie gambarnya ye kengkawan...


Read More

Wednesday, March 27, 2013

Aku Bercerita - Ramlee Awang Murshid

March 27, 2013
Aku Bercerita - Ramlee Awang Murshid
Akhirnya dapat juga memilik buku RAM yang terbaru nie... Beli by pos ok.. Tetibe jer raser cam nak beli yang ada tandatangan Encik RAM... hehehe.. teruja betul menanti ketibaan buku ini...

Komen Aku mengenai buku RAM yang terbaru nie : Buku nie memang superb sangat... marvalleous.. Sangat-sangat mencabar minda.. Pening gak memikirkan siapakah 'Aku' dalam citer nie..


Terdapat cerita dalam cerita.. Memang sangat best dapat baca buku En. RAM nie.. X rugi beli sebab x menghampakan.. Penuh dengan suspen, Fakta sejarah, pengajaran dan juga perasaan.. 

Dan yang paling best En.RAM kita dah bagi tahu apakah karya beliau yang seterusnya... di akhir Novel Aku Bercerita ini En.RAM dah bagi hint novel yang camne dia akan buat selepas ini... So kita nantikan sesame..

Siponosis dia seperti dibawah :

SEORANG pengarang novel cuba menulis naskhah terbaharu. Malangnya, gejala writers block melanda. Suatu masa... dalam keadaan separa sedar ketika terlena, dia terlihat seseorang menggunakan komputer ribanya. Namun kelibat orang itu samar-samar. Sebuah cerita yang siap ditaip terpamer pada skrin. Sebuah kisah yang mengujakan, tetapi bukan dia penulisnya. Teorinya – mungkin dia ada berkarya tanpa disedari, tetapi minda logiknya ragu-ragu.

Satu demi satu cerita baharu ditemui lagi dalam komputer ribanya. Dia semakin galak mencuri idea-idea tersebut. Gaya dan teknik penceritaan memang menyerupai cara dia berkarya. Dia semakin seronok mengakui semua cerita itu adalah miliknya. Kemudian... semakin banyak kejadian pelik yang mengitari kehidupannya. Dia diburu sesuatu yang meremangkan bulu roma. Ada bahana muncul bertubi-tubi. Siapa suspek yang bertanggungjawab menghuru-harakan kehidupannya?

RAMLEE AWANG MURSHID ada sebuah rahsia yang lama dipendamkan. Rahsia dirinya sendiri sejak bergelar seorang penulis novel. Lama-kelamaan... andai belenggu misteri yang menggelisahkan ini tidak dirungkaikan segera, maka berakhirlah kariernya...

Read More

Tempahan Langsir..

March 27, 2013
Tempahan Langsir..
Saya menerima tempahan langsir..
Tapi bukan saya yang jahit.. Suami saya yang jahit..
Berikut merupakan sample rekaan langsir yang boleh ditempah..

Harga adalah mengikut ukuran Sekaki RM12.00.











Read More

Kelahiran Kedua

March 27, 2013
Kelahiran Kedua
Alhamdulillah...

Pada 03.03.2013 aku selamat melahirkan baby gurl seberat 3.32kg secara normal di Hospital Slim River pada jam 1.06pm (Ahad).. Baby gurl yang diberi nama Nur Imani..

Pengalaman yang sangat mendebarkan.. Kelahiran kedua nie awal dari tarikh jangkaan doktor. Sepatutnya aku bersalin pada 11.03.2013, tapi nampaknya Nur Imani nak tengok dunia awal.. hehehe.. Pengalaman yang paling menarik adalah bila baby keluar jer, tangisan dia sangat kuat berbeza dengan Nur Amani.. hehehe.. nyaring sungguh.. Hubby kata sampai luar boleh dengar suara baby.. hehehe..

Hari Jumaat petang aku sempat balik kg jenguk Ibu dan juga bapak sedara ku yang kena serangan strok di Hospital Manjung. Tapi hati rasa sangat x sedap.. Aku dapat rasakan yang anak ku ini akan keluar dalam waktu yang terdekat.. Jadi lepas ziarah mak mertua ku di Sitiawan, kami gerak balik Slim. Dalam perjalanan tuh aku dah mula rasa sakit tapi masa tuh aku ingat sakit sebab lama sangat duduk dalam kereta dan hentakan.. Sampai jer rumah aku terus masukkan baju kotor dalam mesin basuh dan tido.. Penat kot.. Tapi pukul 3.30mlm aku terjaga sebab sakit perut yg amat sangat.. Sakit nak bersalin.. Tapi aku x kejutkan suamiku.. Aku just kemas2 rumah.. Sempatlah jemur baju yang aku basuh malam tadi dan lipat baju-baju yang berlonggok.. Pukul 4 aku try tido.. Tapi terjaga semula jam 6.30pg. Aku kejut hubby untuk Solat Subuh dan bagi tahu dia aku sakit nak bersalin. Hubby tanya nak pergi Hospital ke?? Aku cakap nanti dululah.. hehehe.. takot..

Sakit perut tuh makin lama makin kerap. Mulanya nak tunggu air ketuban pecah tapi hubby risau takot bila air ketuban pecah aku dah x larat nak jalan. So kul 10 pagi kami keluar pergi Slim shopping dulu pastuh baru gi Hospital.. Hehehe.. Samapi jer, nurse check dah buka 4 ke 5 cm.. so terus masuk labour room..

Sakit yang teramat sangat.. Kali ini pun hubby langsung x sempat nak masuk dan tengok baby keluar.. Xde rezeki.. hehehe... Alhamdulillah baby keluar dengan senang.. Cuma uri jer x kuar sekali.. Dekat setengah jam jugak nak keluarkan uri.. Syukur dengan bantuan nurse otai uri selamat dikeluarkan tanpa masalah.. Aku memang sangat2 berterima kasih dengan Nurse2 yang bertugas pada hari Ahad 03.03.2013 - 04.03.2013 di Hospital Slim River. Layanan mereka sangat baik. Sebab tuh lah camne pun aku nak bersalin di Hospital Slim jugak.. hehehe...

Hari ini hari ke 24 aku berpantang sendiri di rumah. Alhamdulillah walaupun tidak dijaga oleh orang tua, hubby sentiasa di sisi.. Imani pun x banyak masalah.. Walaupun ada kuning tapi tahap kunngnya tidak menaik cuma lambat turun je sampai terpaksa amik darah dan urine.. Tapi baby sehat x banyak ragam. Sesekali jer buat perangai. Syukur sangat baby no 2 nie senang nak jaga, senang nak urus. Badan pun kuat. Sekarang dah 4.1kg.. Ada kawan yang pegang bagi tahu cam pegang baby usia sebulan lebih.. badan nye keras.. hehehe.. Kuat nyusukan..

Third baby nanti camne lak ye.. InsyaAllah kalau ada rezeki, nak tambah baby lagi.. hehehe... pantang pun x abis lagi dah berangan anak no 3.. sabar jellah...
Read More

Friday, March 1, 2013

Jutaan dan Ribuan Terima Kasih

March 01, 2013
Jutaan dan Ribuan Terima Kasih
assalamualaikum... selamat Tengahari... Salam Sejahtera...

Terima kasih pada yang sudi singgah.. jenguk.. jalan-jalan di blog saya serta klik iklan2 saya... Saya sangat menghargai kunjungan anda semua... (cehh cam ramey jer jenguk blog ko.. <perasan glamer nie...>) hehehe... Maaflah atas kekurang yang terdapat di blog saya.. Saya juga minta maaf sebab xde update story baru serta jarang buka blog... Maaf juga kerana lambat membalas kunjungan rakan2 yang datang bertandang...

Dengan rendah dirinya saya mengucapkan berjuta-juta lemon terima kasih kepada semua yang sudi singgah dan meninggalkan jejak di Blog saya yang x seberapa ini....


Terima kasih daun keladi... Kalau sudi singgahlah lagi... :)

Read More

Thursday, February 21, 2013

PTPTN owh PTPTN

February 21, 2013
PTPTN owh PTPTN
Alhamdulillah... Berjaya jugak menyelesaikan hutang PTPTN walaupun ade sedikit sakit hati sebab dikenakan kos mahkamah tapi xpelah, masih dalam budget.. Sekurang-kurangnya dah x terbeban dgn PTPTN... Cuma perlu menunggu 6 bulan lagi untuk betul2 clear dari PTPTN.. Surat pelepasan hutang baru je terima tadi.. Bahgia2.. harap2 lepas ni no more Hutang PTPTN...


Update : Settle dah PTPTN... buhbye PTPTN..
Pesanan saya pada rakan2 yg meminjam dengan PTPTN, kalau memang ada duit lebih, baiklah settlekan hutang PTPTN..
Read More

Friday, February 15, 2013

Kandungan Besar??

February 15, 2013
Kandungan Besar??
8.2.2013 aku gi wat scan kat Klinik Iu dan Anak. Tetiba doktor tu tanya, baby first berapa kilo masa lahir? Aku cakaplah 3.05kg.. Owh besar.. Pastu dia scan lagi.. Doktor tuh macam x puas hati jer.. Aku nak usha jantina anak pun xdapat.. hehehe.. Alih-alih dia bagi tahu baby dah 2.7kg nie.. aku ingat xde apalah.. Pastu dia tanya dah minum air gula ke.. Aku cakaplah dah. Result ada dekat dalam buku merah.

Sudahnya doktor tu bagi tahu baby awk nie besar tau.. Baru 35 minggu tapi dah 2.7kg.. Minggu depan minum air gula ye. Pastu nanti kena jumpa pakar kat Hospital Slim.

Warghhhh.... Doktor siap cakap mungkin x leh bersalin normal, kena operate... Xnak wei.. xnak... huhuhu.. Ya Allah kau permudahkanlah segalanya untuk hambamu ini...


Update : Minum air gula 13.02.2013 tapi aku muntah balik.. hahaha... tp x ckp misi.. dah misi xtanya.. den diam jelah... hehehe

Tengah tgu masa jumpa pakar jer.. nak dgr pakar cakap apa pulak.. aku rasa mesin scan doktor tu yg problem.. hehehe...

Read More

Wednesday, January 23, 2013

Melaka Episod 2

January 23, 2013
Melaka Episod 2
09.01.2013

Kami kuar dari Chalet tuh gi jenjalan kat sekitar Melaka lebih kurang kul 11pg.. besalah namanya pun berjalan-jalan so xde lah tergesa-gesa or terkejar-kejar.. MIL pun berubat lepas Asar so dapat r jalan-jalan dulu...

Memula gi Makam Hang Tuah.. Saja nak tengok.. Kebetulan dah dekat sangat dengan chalet tuh, kalau x pergi cam rugi lak.. Yang tuwun just aku ngn Kakak Ipar.. Amani ngn Hubby tunggu dalam Keta... Bayangkan lah kalau kita baring sebelah kubur Hang Tuah tuh, kita nie suku jer dari ketinggian dia.. Pergh.. tinggi betul owg dulu-dulu...

Lepas tuh kami gi Perigi Hang Tuah.. hehehe.. tempatnya dekat jer tapi disebabkan salah jalan berpusing-pusing dibuatnya.. hehehe..

Dari Perigi Hang Tuah kami gi Masjid Selat kat pulau Melaka.. Pulau Melaka nie dah dirasmikan oleh Menteri Melaka pada 12.12.2012... Bangunan sume dah naek tapi belum berpenghuni sangat lagi... Kalau gi raser cam gi Pulau Hantu.. hehehe sebab sunyi jer.. Tapi kat kawasan Masjid tuh ade je owg datang...

Lepas tuh gi makan lak.. Kononnya nak makan asam pedas kaw tapi kedai makan tuh x buka lak.. so gi je lah try kedai lain... Cam hampeh jer.. Xsedap dan x kick.. Raser pun dah boleh tau tukang masak tuh bukan owg melaka.. siap boleh hirup lg kuah nye.. Xpedas langsung... Disebabkan makanannye besa2 jer xde lah aku amik gmbar kedai tuh or makanan yang kami makan.. hehehe...

Lepas tuh kami gi Chalet balik sebab nak pulangkan kunci Chalet.. Kul 2 nak check out kan..

Settle hal kunci kami gi balik Bandar Hilir coz Hubby nak naek Beca.. hehehe... Naseb baek lah Kakak Ipar ada, dia tolong pegangkan Amani sementara kami naek beca.. Amani takut ngn beca.. hehehe...
Raser cam tengah honeymoon lak, berdua-duaan sambil bersia-siar sekitar Bandar Hilir.. hehehe... Sweet sangat... Tapi aku kesian gak kat abg yg bawak beca tuh.. Yellah kowang  bayangkanlah aku yg ngandung nie ngn hubby ku yg agak besar dan tinggi.. hehehe.. Berpeluh-peluh gak lah dia mengayuh.. Memula gi kat area bangunan merah.. pastuh gi A Famosa kemudian patah balik kat kapal besar tuh.. RM25.00.. best r..

Sampai kat depan kapal tu MIL ngn FIL nak gi berubat, so kami stay jer kat area situ coz hubby ajak naek River Cruise.. Masa tuh awal lagi.. hehehe so kami kenalah menunggu coz River Cruise start kul 5petang.. So Hubby ngn Amani lepak makan Aiskrim dulu.. hehehe... Kul 5 tepat kami pun naik River Cruise dan menyusuri Sungai atau terusan di bandar Melaka.. 45 minit tempoh masanya.. Demi Allah xmoh dah naek lg pasnie.. pergh... xlalu airnye busuk dan memercik ke kite.. Amani memula excited r pastu die boring.. hehehe...

Lepas tuwun dari kapal kami terus gerak balik.. Maser tuh dah kul 6 petang.. Esok keje.. Melaka maser tuh dah gelap gulita, mendung.. Sampey Ayer Keroh hujan lebat... Masuk Highway pun hujan gak sampeylah Negeri Sembilan, barulah hujan reda.. Singgah sekejap kat Hentian Sebelah Ayer Keroh, Hubby mandi.. pastu singgah kat Pedas/Linggi isi minyak dan terus gerak balik... Jumpa jap MIL ngn FIL kat RnR Seremban..

Hantar kakak ipar kat Shah Alam lebih kurang kul 8.30 mlm.. pastuh singgah solat jap kat hentian rehat Sg. Buloh dan gerak balik.. Sampey umah lebih kurang kul 10.30mlm.. Pergh.. penat giler tapi best r..

Layan gambar lak...


Makam Hang Tuah dan Perigi Hang Tuah

Masjid Selat Melaka (Pulau Melaka)

Pemandangan Sekitar A Famosa

Sementara Menanti untuk menaiki River Cruise



Pemandangan Sepanjang Cruising..
Read More

Tuesday, January 22, 2013

Melaka Episod 1

January 22, 2013
Melaka Episod 1
08-09.01.2013

Aku gi melaka ngn Hubby, Amani dan Kakak Ipar.. Tujuannya nak tgk MIL coz dia berubat ka Melaka, my hubby wisau.. Kebetulan 9.1.2013 tuh pengasuh anak xde so kami decided amik cuti n gi jap Melaka..

Kami gerak dar PSAS je dah kul 6 suku... Sampey Shah Alam lebih kurang kul 7 lebih, amik Kakak Ipar terus gerak gi Dengkil makan.. Lepastuh baru gerak gi Melaka.. Dekat kul 10.30 mlm gak baru sampey Melaka.. Nasib baik dah pesan siap2 FIL amikkan chalet untk bermalam..

Not bad lah tempat yg FIL duduk tuh.. betul-betul tepi laut... Dekat Pantai klebang.. Nama tempat tuh Lereh River Resort Chalet, Pantai Klebang, Melaka... Dekat jalan masuk ke chalet tuh ade Restoran Ikan Bakar... Memang layan r.. Tapi kami x sempat try pun sebab Sampey pun dah lewat esoknye kul 2 dah check out... hehehe.. mane sempat nak cuba..

Kawasan persekitaran dia memang menarik r.. Sejuk jer sebab tepi laut kan dan tempat bot turunkan ikan.. pergh... ade lak pangkin utk lepak2 kena air laut... Ada taman permainan untuk bebudak main... Kawasan laman dia memang lapang r untuk parking keta dan juga untuk bebudak berlari-lari...

Kalau nak sarapan pagi, makan tengah hari or makan malam senang jer sebab kuar jer dari kawan chalet tuh banyak restoran dan gerai makan.. Semuanya dekat-dekat belaka.. X jauh dar Chalet tuh ade kedai makan jual sarapan pagi yg memang best.. Nasi Lemak Sambal Sotong.. memang layan...

Chalet tuh ade yg ada aircond dan ada yang berkipas..

Chalet Aircond - RM80.00 (Deposit RM20.00)
Chalet Kipas - RM55.00 (Deposit RM10.00)
Chalet Berkembar (Sebelah Aircond, Sebelah Kipas) - RM135.00 (Yang nie eden xtahu depositnya berape..)

Kalau dari Bandar Melaka or Bandar Hilir lebih kurang dalam 20 ke 30 minit jer.. tambah-tambah sekarang jalan dah rentas laut.. huhuhu... Melaka dah jadi cam Singapore... Bertambak-tambak..

Layan gambar kat bawah nie ye...

Lereh River Resort Chalet
06-3154702 / 0166637033

Suasana Dalam Bilik RM80.00

Ada Taman Permainan, Boleh lepak-lepak tengok owg tuwun ke laut...
Read More

Monday, January 21, 2013

Coconut Shake Pantai Klebang, Melaka

January 21, 2013
Coconut Shake Pantai Klebang, Melaka
9.1.2013

Aku gi Jenjalan di Melaka.. Puas r walaupun penat.. hehehe... maser jenjalan tuh aku terjumpa Gerai Coconut Shake pantai Klebang yang popular tuh... Popular ker?? Seriously popular... Kalo x caye ce search kat google.. mesti banyak blog yang review pasal Coconut Shake nie...

Kebetulan hari nie hari berkerja so xde lah kami beratur lama-lama.. Kalo gi time weekand memang nangis r tengok owg beratur sepanjang-panjangnya.. hehehe... Gerai dia ada dua... Kalau nak tapau aka Bungkus bawak balik just beli kat tepi jalan. Kalau nak minum dan lepak-lepak kena masuk ke dalam seket dia ade gerai lain.. Kat gerai nie ada banyak lah pilihan selain coconut shake. Tapi kami x pergi gerai dia pun.. Just lalu jer, nak tengok camne.. Walaupun hari biasa, ramai gak orang..

Pada aku, coconut shake dia memang sedap.. raser kelapa dan ais krim vanila nye.. Pergh kalo minum waktu tengah hari memang boleh sejuk r.. Cekap betul budak tuh buat.. Sekejap jer dah pendek line.. hehehe...


Read More

Sunday, January 20, 2013

Pokok-pokok ku..

January 20, 2013
Pokok-pokok ku..
Sebelum nie kan aku ada pos pasal pokok-pokok aku dikirai-kirai dan dijahanamkan... kalau sape2 yang xtahu boleh klik sini .. Sedih tau maser tengok pokok yang cantik membesar jahanam dikerjakan bebudak..

Sekarang nie bebudak tuh dah pindah so aku pun memanam lah semula.. Tujuannya bukan ape.. senang nak memasak.. bahan nye ade jer depan rumah.. Tinggal petik jer.. Yang dah ade Pokok Kari, Kunyit dan Limau purut.. Serai cam susah jer nak idup dalam pasu.. hehehe...

Alhamdulillah, pokok Kunyit aku masih hidup lagi walaupun sebelum nie cam dah lunyai gile.. Siap ade pokok pegaga lagi kat bawah dia.. Pokok kari dah xle diselamatkan.. So aku beli jer anak pokok kari lain.. Sekarang nie alhamdulillah dah naik balik.. Pokok Limau Purut pun aku beli baru...

Lepas nie nak try beli anak pokok limau Kasturi lak.. hehehe.. InsyaAllah, kita tambah sikit-sikit...

Bawah nie gambar-gambarnya..

Dari kiri... Lunyai dirosakkan, Kemudian Bercambah semula setelah diletakkan di opis Hubby, dan akhir makin cantik setelah di bawa balik kerumah semula...
Read More

Tuesday, January 15, 2013

Nur Amaniku Beraksi

January 15, 2013
Nur Amaniku Beraksi
Amaniku yang chomey semakin pandey beraksi di depan kamera.. hehehe... pantang nampak kamera dia pun mulalah... Alololo... Amani.. Amani...

Sambil pegang tab sambil tunjuk peace.. hehehe...




Read More

Thursday, January 10, 2013

Terukir Di Bintang Versi Aizat

January 10, 2013
Terukir Di Bintang Versi Aizat
Walaupun demam AJL dah berlalu tapi aku pasti demam Aizat masih lagi belum kebah.. hehehe.. Aku x demam cuma aku suka tengok gaya dia masa penyampaian lagu Yuna tuh..

Seriously aku sangat suka gaya Aizat menyanyikan semula lagu Yuna nie.. Sangat-sangat Chomey dan Sangat-sangat Macho.. Even En. Hubby pun suka..  Dia kata Aizat nampak cam Player (Kasanova).. Pastu En. hubby tanya, misai Aizat tuh betul ke palsu??.. hehehe.. lawak jer.. Sudah semestinya lah misai betul..

Aizat nampak lain bila dia pakai camtuh.. Pastu untuk pertama kalinya dia menyanyi tanpa bermain gitar.. Bila dah dengar Aizat nyanyi lagu nie raser suke sangat.. hehehe.. Walaupun sebelum nie memang suka lagu nie tapi bila dengar Aizat nyanyi jatuh suka kali kedua lak.. hehehe...

Aizat berjaya membawa lagu nie dengan caranya yang tersendiri.. hilang langsung bayang Yuna.. hehehe.. Memang sangat klasik bila aizat yang menyanyikan lagu ini...

Layan jer..

video

Read More

Saturday, January 5, 2013

Pokok Mulberry

January 05, 2013
Pokok Mulberry
Akhirnya.. berjaya gak memiliki sendiri pokok Mulberry.. Xyah cari jauh2 pun.. Dekat depan Poli memang ade Nursery yang jual macam2 jenis pokok.. Tadi pagi baru tergerak hati nak singgah dan nasib baik anak pokoknya masih ade.. Itupun hampir2 di ambil orang.. Hahaha... Bolehlah ada akak sorang nie tetibe berminat jugak nak pokok Mulberry tuh.. Sabo jellah.. Dahlah dia sendiri xtahu tu pokok apa alih-alih dia pun nak juga.. Nasib baik ade 2 anak pokok.. Disebabkan i yang tanya dulu, haruslah i yang berhak memilih anak pokok yang cantik.. hehehe...

Anak pokok yang i pilih tuh siap ada buah lagi.. Masuk pokok Mulberry nie i dah ada 5 tanaman hiasan.. 2 jenis kaktus.. 1 jenis berry dan 3 jenis pokok yang digunakan untuk memasak.. hehehe.. Gaji nanti i nak cari pokok lagi.. sejuk seket umah...

Pokok Mulberry nie i letak kat beranda umah.. hohoho.. xle letak kat ruang luar.. bahaya.. bahaya.. sebab pokok nie berbuah kan.. nanti xsempat i raser ade owg lain dah kekah dulu.. hehehe...

Gambar yang ujung tu buah dia.. Belum masak lagi tuh...
Read More

Thursday, January 3, 2013

Mulberry

January 03, 2013
Mulberry


Kasih suka sangat ngn buah nie.. Kalo dia betul2 masak memang manis.. tapi kalo xbrape masak masam ya amat.. susah gak nak cari pokok nie.. ingat nak tanam kat umah.. hehehe..


Bentuk pokoknya dan juga buahnya... Nie yang kalo tanam kat Malaysia... 
Yang warna gelap tu yg manis...

Makcik Kasih kat Meru memang ada tanam pokok nie tapi dah mati.. Yang tinggal kat kebun dia jer... Kalau gi umah Makcik memang selalulah merembat buah nie masa pokoknya masih sehat...

Kasih ade gak bersiar-siar di Internet mencari maklumat mengenai pokok nie.. Memang pokok nie dari spesis berry gak tapi yang nie boleh tanam kat Malaysia.. buah dia pun cam adik beradik berry yang lain gak.. leh wat muffin.. wat kek.. wat jem.. Just be creative gitu... hehehe...

Yang nie spesis yang sama tapi lain sekit bentuknya...

Nanti kalo Kasih dapat beli pokok nie kasih update gambarnya dekat blog nie ye...
Klik SINI kalo nak tau lebih lanjut mengenai pokok nie.. 

Sumber gambar : Google search
Read More

Wednesday, January 2, 2013

Jadual Pembayaran Gaji bagi Tahun 2013

January 02, 2013
Jadual Pembayaran Gaji bagi Tahun 2013
Jabatan akauntan Negara Malaysia dah keluarkan SURAT PEKELILING AKAUNTAN NEGARA MALAYSIA BILANGAN 4 TAHUN 2012 berserta jadual pembayaran gaji tahun 2013...

Kepada penjawat awam bolehlah merancang perbelanjaan... Jangan terover budget... Yang mana patut disimpan, bolehlah disimpan.. Yang paling penting belanjalah mengikut kemampuan supaya tidak menyusahkan diri sendiri...


Nak lebih detail berserta dengan surat pekeliling bolehlah klik SINI ... 

Read More

Duit ASB..

January 02, 2013
Duit ASB..
Assalamualaikum.. selamat pagi semua...

Permulaan hari pertama bekerja di tahun 2013... Macam mana hari anda hari ini??? Bermula dengan baik?? Bermula dengan rajin?? Terasa malas nak ke pejabat?? Hehehe.. apa pun semoga hari anda berjalan dengan baik... Kasih masih lagi bersemangat ingin melakukan kerja namun cam dah tinggal separuh jer semangat tuh...

Tadi En.Hubby pergi bank untuk semak dividen ASB... hehehe... Beliau cakap dah macam pesta dah kat bank, orang ramai berpusu-pusu keluarkan duit ASB.. hehehe... meriah sangat... Awal-awal tahun nie perkara yang menarik adalah Dividen ASB... masa nielah nak tgk banyak ke sikit ke... Pastu mulalah mencongak-congak nak bayar tu, nak bayar nie...

Pada orang cam kasih, dividen tuh kami gunakan untuk bayar duit keta setahun, duit roadtax kete dan moto, duit pengasuh anak setahun.. jadi bila tiba masa untuk renew roadtax duitnya dah ada.. Xde lah usik duit gaji.. duit pengasuh ngn keta pun dah siap sedia.. duit gaji tu untuk perkara lain lak.. bila buat camnie rasa ringan sikit perbelanjaan bulanan tambahan tahun nie kami akan menerima ahli baru.. hehehe... bertambah lagi perbelanjaan.. Kalau x buat camnie mau sesak nafas tiap2 bulan...

Ini semua idea En.Hubby tersayang.. Merancang perbelanjaan... sebab tuh merancang kewangan penting pada yang bujang dan sangat penting pada yang dah berkahwin dan memiliki anak... sekarang sume perkara memerlukan duit.. kalo xde perancangan dan penjimatan memang xkan cukuplah duit gaji yang diterima tiap-tiap bulan tuh... Pada yang susah untuk menyimpan, kasih sarankan buatlah loan ASB, sekurang-kurangnya anda akan berdisiplin untuk tidak mengusik sejumlah wang gaji anda pada setiap bulan... Ianya akan jadi satu komitment... setiap awal tahun anda akan dapat pulangan dalam bentuk dividen... masa nie boleh lah keluarkan duit untuk kegunaan seperti Bayaran ansuran kereta ke, ataupun bayar roadtax dan apa2 jua keperluan lain yang perlu...

Sekadar berkongsi melalui pengalaman...
Read More