Kelahiran Kedua - Kasihku Amani Imani

GURU

APDM SAPS

Wednesday, March 27, 2013

Kelahiran Kedua

Alhamdulillah...

Pada 03.03.2013 aku selamat melahirkan baby gurl seberat 3.32kg secara normal di Hospital Slim River pada jam 1.06pm (Ahad).. Baby gurl yang diberi nama Nur Imani..

Pengalaman yang sangat mendebarkan.. Kelahiran kedua nie awal dari tarikh jangkaan doktor. Sepatutnya aku bersalin pada 11.03.2013, tapi nampaknya Nur Imani nak tengok dunia awal.. hehehe.. Pengalaman yang paling menarik adalah bila baby keluar jer, tangisan dia sangat kuat berbeza dengan Nur Amani.. hehehe.. nyaring sungguh.. Hubby kata sampai luar boleh dengar suara baby.. hehehe..

Hari Jumaat petang aku sempat balik kg jenguk Ibu dan juga bapak sedara ku yang kena serangan strok di Hospital Manjung. Tapi hati rasa sangat x sedap.. Aku dapat rasakan yang anak ku ini akan keluar dalam waktu yang terdekat.. Jadi lepas ziarah mak mertua ku di Sitiawan, kami gerak balik Slim. Dalam perjalanan tuh aku dah mula rasa sakit tapi masa tuh aku ingat sakit sebab lama sangat duduk dalam kereta dan hentakan.. Sampai jer rumah aku terus masukkan baju kotor dalam mesin basuh dan tido.. Penat kot.. Tapi pukul 3.30mlm aku terjaga sebab sakit perut yg amat sangat.. Sakit nak bersalin.. Tapi aku x kejutkan suamiku.. Aku just kemas2 rumah.. Sempatlah jemur baju yang aku basuh malam tadi dan lipat baju-baju yang berlonggok.. Pukul 4 aku try tido.. Tapi terjaga semula jam 6.30pg. Aku kejut hubby untuk Solat Subuh dan bagi tahu dia aku sakit nak bersalin. Hubby tanya nak pergi Hospital ke?? Aku cakap nanti dululah.. hehehe.. takot..

Sakit perut tuh makin lama makin kerap. Mulanya nak tunggu air ketuban pecah tapi hubby risau takot bila air ketuban pecah aku dah x larat nak jalan. So kul 10 pagi kami keluar pergi Slim shopping dulu pastuh baru gi Hospital.. Hehehe.. Samapi jer, nurse check dah buka 4 ke 5 cm.. so terus masuk labour room..

Sakit yang teramat sangat.. Kali ini pun hubby langsung x sempat nak masuk dan tengok baby keluar.. Xde rezeki.. hehehe... Alhamdulillah baby keluar dengan senang.. Cuma uri jer x kuar sekali.. Dekat setengah jam jugak nak keluarkan uri.. Syukur dengan bantuan nurse otai uri selamat dikeluarkan tanpa masalah.. Aku memang sangat2 berterima kasih dengan Nurse2 yang bertugas pada hari Ahad 03.03.2013 - 04.03.2013 di Hospital Slim River. Layanan mereka sangat baik. Sebab tuh lah camne pun aku nak bersalin di Hospital Slim jugak.. hehehe...

Hari ini hari ke 24 aku berpantang sendiri di rumah. Alhamdulillah walaupun tidak dijaga oleh orang tua, hubby sentiasa di sisi.. Imani pun x banyak masalah.. Walaupun ada kuning tapi tahap kunngnya tidak menaik cuma lambat turun je sampai terpaksa amik darah dan urine.. Tapi baby sehat x banyak ragam. Sesekali jer buat perangai. Syukur sangat baby no 2 nie senang nak jaga, senang nak urus. Badan pun kuat. Sekarang dah 4.1kg.. Ada kawan yang pegang bagi tahu cam pegang baby usia sebulan lebih.. badan nye keras.. hehehe.. Kuat nyusukan..

Third baby nanti camne lak ye.. InsyaAllah kalau ada rezeki, nak tambah baby lagi.. hehehe... pantang pun x abis lagi dah berangan anak no 3.. sabar jellah...

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..