Wednesday, December 11, 2019

Drama Korea | U-Turn (2008)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Layan drama Korea tahun 2008.. Drama pendek je.. 4 episod dan setiap episod 5 minit je.. Pendek sesangat kan.. Nak tengok? Klik je SINI.. Asyik layan drama China yang panjang je kan.. Jadinya kita layanlah drama pendek Korea pula.. Hehehe.. Tambah pula bila tengok pelakonnya So Ji Sub.. Terus je klik butang play.. Kikiki.. Kisahnya Ji Sup ini terjumpa seorang perempuan dalam bonet kereta dia.. Tak ke pelik.. Perempuan tu pula hilang ingatan dan tak tahu kenapa dia boleh ada dalam bonet kereta tu.. Maka bermulalah kisah mereka merungkai misteri perempuan dalam bonet kereta.. Kikiki.. Masalahnya kan dia punya ending sangat mengejutkan.. Memang boleh buat korang tergamam.. huhuhu.. Tapi tengok sebagai hiburan jelah ye.. 

U-Turn (2008) poster
Drama: U-Turn
Also Known As: Yu-teon
Screenwriter & Directors: Jang Jin

Genres: Mystery, Romance, Drama
Country: South Korea
Episodes: 4
Aired: Apr 1, 2008 - Apr 18, 2008
Original Network: OCN
Duration: 5 min.
Ji Sub is coming back home after an unsuccessful audition. Suddenly, a sound makes him stop his car. When he opens his trunk, he discovers young woman, Yeon Hee, who doesn't remember anything about herself. Who is that girl and why did she appeared in front of Ji Sub?

Novel | Soulmate Tuan Profesor oleh Batiah Hadi

Assalamualaikum..
Hye semua..

Novel yang menarik.. Konflik antara Izzah dan Izmir yang dipaksa berkahwin oleh ibu bapa masing-masing.. Ibu Izzah menerima pinangan Izmir kerana mahu mengelakkan anaknya dari berkawan dengan Wafiq yang berniat jahat.. Mak Izmir pula memaksa Izmir berkahwin kerana usianya yang dah terlalu lewat dan mengelakkan cakap-cakap orang yang anaknya tak normal.. Bila perkahwinan itu dibina dengan restu mak ayah, InsyaAllah pasti bahagia.. Tambahan pula bercinta lepas kahwin itu lebih halal dan mengasyikkan.. Hehehe.. Konflik orang ketiga ada, tapi taklah terlalu berat.. Okay-okay sahaja untuk bacaan santai..

Sha baca pada 08.12.2019 dan tamat pada 09.12.2019..

Sha baca menggunakan aplikasi Oakbee
Published April 2018 by Alaf 21

Cashback Touch 'n Go e Wallet

Assalamualaikum..
Hye semua..

Ini peristiwa hari Jumaat (06.12.2019) yang lalu.. Sha ke TF beli barang rumah lepas balik kerja.. Sebabnya kalau dah masuk rumah, nak keluar semula macam tak berapa rajin.. hehehe.. Lepas pilih-pilih barang yang ada dalam senarai teruslah membuat pembayaran.. Masa tengah susun barang dekat kaunter bayaran tu, Sha ternampak sticker macam kat bawah ini, terus macam teruja.. Eh banyak tu cashback yang dia bagi balik.. Tapi masa tu dalam ewallet ada RM31 camtu.. Terus cakap dekat encik suami.. Encik suami cakap, top up lah, dalam akaun bank dia ada duit.. Teruslah Sha tambah.. Mudah je nak bayar.. Cakap je dengan cashier tu kita nak bayar guna eWallet Touch 'n Go, nanti dia suruh buka aps Touch 'n Go tu dan klik dekat pay.. Keluarlah barkod, scan lepas tu Touch 'n Go hantar no pin, kita masukkan barulah bayaran diproses..


Bukti pembayaran dan cashback yang Sha terima.. Kalau ikutkan dapat dua kali.. Satu lepas bayar dapat RM15, kemudian pada 9.12.2019 dapat lagi RM6..

Bila buka apps tu ada perkataan Pay, tekan nanti keluar barkod.. Scan dekat cashier dan tunggu pin.. Bila dah masukkan no pin baru bayaran di proses..

Resepi | Cendawan Sisir Goreng

Assalamualaikum..
Hye semua..

Belinya dah lama cendawan sisir ini, tapi tersimpan je dalam peti ais.. Kelmarin, gagahkan jugalah masak.. Saja masak tumis.. Asyik buat gulai lemak je kan.. Nak buat rendang macam leceh je, lepas tu kerang pun dah kena ratah dengan Imani.. hehehe.. Kita buat tumis je la, senang pun senang.. Bahan pun tak banyak


Resepi Cendawan Sisir Goreng
Bahan-bahannya
1 mangkuk cendawan sisir (direndam dan dibasuh untuk buang pasir)
1 biji cili merah (dihiris)
1 biji bawang merah (dihiris)
2 biji bawang putih (dihiris)
sedikit ikan bilis (ditumbuk kasar) / kiub ikan bilis

Cara memasak
1. Panaskan kuali dan masukkan minyak untuk menumis.
2. Tumiskan hirisan bawang putih, bawang merah dan cili merah sehingga naik bau dan layu.
3. Kemudian masukkan cendawan sisir tadi bersama ikan bilis/kiub ikan bilis dan sedikit air.. Biarkan sehingga cendawan lembut.. Dah siap.. Bolehlah makan bersama nasi..

Tuesday, December 10, 2019

Filem Jepun | Garo And The Wailing Dragon (2013) & Garo God's Fang (2018)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sekali dua Sha layan filem Garo ini.. Lama pula tak layan filem/drama macam ini.. Hero kesukaan Sha.. Hahaha.. sebab dia punya costume dan pakaian diorang tu smart habislah.. Filem pertama tu hero memula untuk drama bersiri Garo ini.. Mencari satu senjata yang lama hilang.. Terpaksa mengembara ke alam dima benda yang dicipta manusia dibuang dan dilupakan.. Pencarian yang membawa kepada penemuan yang mengejutkan..

Filem kedua pula mengenai anak kepada hero filem pertama tadi.. Kikiki.. Meneruskan legasi sang bapa namun terasa beban sebab bukan mudah menjadi pahlawan yang melindungi manusia dari horror.. Namun kerana satu peristiwa, hero mula menerima takdir yang tertulis dengan rela.. Gitu.. kikiki.. Kalau berminat boleh klik SINI dan SINI untuk menonton ye.. 

Garo And The Wailing Dragon (2013)
In order to protect humankind, Kouga Saezima makes a contract with powerful Kazari. Kouga Saezima travels to the land of promise to bring back the Nageki no Kiba (Fang of Sorrow). When he gets there, Kouga Saezim loses the Garo sword, magic clothes and the Mado ring, which he always carry when he fights. Then, Kouga Saezima in a dense forest saves a blue-skinned girl called Meru. She calls herself the "thing".

Garo God's Fang (2018)
Gold Knight Ryuga Dougai has overcome many fierce battles and has further matured. He is given a directive to investigate an incident of a stolen demon knight armor. It seems his former demon knight allies, Takeru Jakuzure, and Aguri Kusugami were involved. Moreover, the dreadful horror, Jinga, makes his presence known to Ryuga.
(Source: JFDB)

Novel | Videotape oleh Adib Zaini

Assalamualaikum..
Hye semua..

Masih lagi memilih ebook sebagai bahan bacaan.. Kali ini novel dari Fixi bertajuk Videotape menjadi pilihan Sha.. 

Tajuk dan isi cerita agak tak bersesuaian.. Pada Sha, kisah mengenai videotape yang misteri tu hanyalah dalam 25 ke 35 peratus je berbanding keseluruhan penceritaan.. Cerita dalam buku ini lebih tertumpu pada kehidupan Razak, keluarga Razak, persahabatan Razak dan juga percintaan Razak.. Bagaimana Razak membesar dalam suasana yang tak sihat namun itu tak menjadikan Razak jahat.. Malah perbuatan disekeliling Razak menjadikan Razak lebih dewasa dan sedikit ego.. Kes videotape tu macam selingan je dalam cerita ini.. Razak dan kawan-kawannya terjumpa videotape tu secara tak sengaja di stor sukan lalu setelah melihat adegan ekstrem dalam videotape tu, mereka cuba menyiasat apa sebenarnya yang terjadi.. Ada beberapa persoalan mengenai videotape tu dan isi videotape tu dirungkai dengan lebih terperinci oleh penulis.. Hanya kisah Razak sahaja yang dijadikan fokus utama..

"Tak semestinya membesar dalam keluarga hancur, kita pun akan hancur.."

Sha baca pada 06.12.2019 dan selesai pada 07.12.2019..

Sha baca menggunakan aplikasi Oakbee..
Published March 31st 2017 by Buku Fixi

Drama China | L.O.R.D. Critical World (2019)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Tak jangka pun drama ini dah ada sub english... Lama juga baru jumpa yang ada sub.. Memang lepas tengok filem dia L.O.R.D: Legend of Ravaging Dynasties (2016), dok tunggu drama ini keluar.. Seawal episod 1 lagi dah best drama ini.. Dua pelakon utama dalam drama ini memang kelakar.. Yang bawakan watak Lord Yin Chen tu, serius memanjang tapi sangat menjaga dia punya pelatih.. Si Qi Ling tu pula agak nakal dan suka buat perkara-perkara yang dilarang oleh Lord dia.. Memang gabungan yang menariklah mereka berdua ini.. setiap episod ada je gelak ketawa yang diberikan dengan keletah-keletah mereka.. 

Drama ini kiranya perincian bagi filem L.O.R.D: Legend of Ravaging Dynasties (2016) ini.. Bagaimana bermulanya perkenalan diantara Yin Chen dan Qi Ling.. Persahabatan antara Qi Ling dengan discple lain dan juga komplot sebenar disebalik kekacauan yang berlaku.. Boleh tengok perubahan watak Qi Ling tu dari main-main kepada bersungguh dan akhirnya melakukan tindakan yang melindungi kawan-kawan beliau.. Cerita ini masih belum habis walaupun dah sampai penghujung.. Masih ada kejahatan yang perlu diperangi.. Tak pastilah  ada sambungan ke tak sebab yang ada sambungan filem dia..

Dua watak yang berjaya memikat Sha untuk terus menonton drama ini..
Joe Cheng sebagai Yin Chen
Zhang Ming En sebagai Qi Ling

Drama: L.O.R.D. Critical World
Also Known As: Jué jī·línjiè tiānxià
Screenwriters: Bai Yi Cong
Genres: Action, Adventure, Martial Arts, Fantasy
Country: China
Episodes: 48
Aired: May 27, 2019 - May 28, 2019
Aired On: Monday, Sunday, Tuesday, Wednesday, Thursday
Original Network: iQiyi, iQiyi
Duration: 45 min.
As the 7th duke, Yin Chen has the ability to wield the power of the wind, fire, water and earth. As he tries to protect his disciple Qi Ling, he uncovers an earth-shattering secret.
During the 15th century B.C., the descendants of previous emperors were caught in an endless battle for the rule over Shang. Although Yang Jia succeeds in assuming the throne, the nation has become rife with internal and external turmoil. According to legends, the one who obtains the help of Chi You's descendant can rule the world. Yin Chen leads the search in hopes of ending the conflict. Qi Ling is a young man from a small village who becomes Yin Chen's disciple by chance, thus beginning his extraordinary journey.
(Scource: ChineseDrama.info)

Monday, December 9, 2019

Munchy's Lexus: Vanilla Cream

Assalualaikum..
Hye semua..

Biskut coklat masin dengan krim vanila.. Memang unik.. Sebungkus besar ini RM3.99 je Sha beli.. Tengah promosi.. Kalau tak harganya RM4 lebih.. Dalam 1 pek besar ini ada 10 pek kecil.. Memang ada rasa masin ye pada biskut tu tapi tak ketara dan mengganggu pun.. Malah sedap je pada tekak Sha.. Memang rasa yang unik dan membuka selera.. Selamat mencuba.. 

Pek kecil..

Ada 2 keping biskut dalam dia..

Inilah rupanya.. Biskut coklat masin dengan krim vanila..

Novel Kanak-kanak | Hujan Coklat & Jom Balik Kampung oleh Rozaini Udin

Assalamualaikum..
Hye semua..

Dua buku sekali Sha review.. Buku-buku ini dari penulis yang sama dan muka suratnya tak banyak pun.. sekali baca je dah settle.. Dalam seratus muka surat je.. Bila cantik dan bergambar, mata jadi seronok nak membaca.. Selalunya macam nielah.. Bacaan harus diselang selikan supaya otak tak stress.. hehehe.. Tengok cantik-cantik, kemudian baru tengok huruf hitam putih.. 

Hujan Coklat oleh Rozaini Udin
Published December 5th 2013 by Buku Prima
Buku ini mengandungi 5 cerita pendek iaitu Hujan coklat, Susu merah jambu, Berjaga malam, Permainan video dan 5M di hari raya.. Kesemuanya cerita pendek ini mengandungi nasihat yang bagus untuk pembaca terutamanya kanak-kanak.. Selain itu buku ini berwarna warni dan pasti disukai kanak-kanak.. Sha yang dewasa ini pun teruja membaca buku ini.. Penulis menekankan kepentingan makan makanan yang berkhasit, beriadah dan bersenam..

Jom Balik Kampung oleh Rozaini Udin
Published March 25th 2015 by Buku Prima
Dalam buku ini pun ada 5 cerita pendek iaitu Jom balik kampung!, Bantal kekabu nenek, Melawat dusun atuk, Jagung oh jagung! dan Si penghisap darah.. Semua cerita ini saling berkait dengan aktiviti semasa berada di kampung.. Mermang banyak pengalaman yang menyeronokkan akan diperolehi bila pulang ke kampung.. 

Filem China | The Rookies (2019)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Mulanya Sha tengok filem ini sebab nak tengok pelakon bernama Sean Xiao tapi kemunculannya hanyalah sekejap.. Itupun di awal cerita je.. Dah tengok, gigihlah tengok sampai habis.. Kisah seorang lelaki yang tanpa sengaja terlibat dalam urusan jual beli barang seludup.. Agent yang bertanggungjawab meminta pertolongan lelaki itu untuk terus menyamar dan mendapatkan semula senjata bahaya yang akan dijual itu untuk menyelamatkan dunia.. Memang kelakarlah bila lelaki biasa menyamar menjadi agent rahsia.. Aksi lawan dan juga adengan kejar mengejar dalam filem ini sangat wow pada Sha.. Tambahan pula bila ada Milla Jovovich, lagi smartlah..

Movie: The Rookies
Genres: Action, Comedy, Crime
Country: China
Release Date: Jul 12, 2019
A man gets pulled into an international smuggling case and finds himself making it all the way to Europe. He crosses paths with an agent who mistakes him for a member of the triad.
Zhao Feng is an avid player of extreme sports. One day, he witnesses an illegal deal involving an international crime syndicate. Against his will, he is forced to accompany Agent Bruce to Budapest, Hungary. Together with the blundering cop Miao Yan, the civilian scientist Ding Shan and the doctor named LV, the four wannabe agents follow Bruce's lead in combatting terrorism.

Sunday, December 8, 2019

Filem Jepun | Stranger (2016)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Filem yang sangat menarik.. Kisah mengenai makhluk yang hidup lama aka vampire.. kikiki.. Tapi tak adalah ganas ke apa.. babak ambil darah pun comel je.. Lebih pada menyelesaikan misteri kematian perempuan yang kehilangan darah dan mempunyai kesan tebukan di leher.. Vampire ini muncul sebab nak menunaikan janji berjumpa dengan seorang perempuan ini.. Bila yang patut mati diselamatkan dan yang dilindungi mati, hidup vampire ini macam tak tentu arah.. Maka mereka menyiasatlah kenapa perempuan-perempuan tu mati demi menyerahkan pembunuh sebenar kepada polis.. Cerita yang just nice.. Ada sedikit sejarah, misteri dan penyiasatan.. Jangan risau, tak ada babak ganas pun.. Vampire nya sweet je..

Special: Stranger
Also Known As: Stranger Bakemono ga Jiken o Abaku ,
Directors: Motohiro Katsuyuki
Genres: Suspense, Mystery, Vampire, Supernatural
Country: Japan
Episodes: 1
Aired: Mar 27, 2016
Aired On: Sunday
Original Network: TV Asahi
Duration: 1 hr. 47 min.
There have been two successive murder cases in Tokyo where the victims were drained of blood after they were strangled and their carotid artery punctured. Saeki Shoji and the other detectives of the precinct investigate the deaths as murders by a serial killer. At that moment, a man with a big suitcase Misugi Akira and a mysterious beauty Maria alight from a midnight bus. They visit Maejima Yasuo, the owner of a secondhand bookshop, and Misugi tells him that he has come for a female named Kaori. Maejima, who is an old friend, points out that Misugi has no reflection in the mirror and warns him not to lose focus. Misugi and Maria look no different from ordinary people, but the two of them actually have a secret.

Novel | Infantisid oleh Rozlan Mohd Noor

Assalamualaikum..
Hye semua..

Tak pernah tak bestlah kalau Inspektor Mislan ini.. Buku ini jadi lagi best sebab menggunakan bahasa Melayu.. Pemahaman dia lebihlah sikit.. Hahaha..

Semuanya bermula dengan penemuan mayat bayi yang tak sempurna dikerjakan oleh anjing.. Inspektor Mislan muncul hanya di beberapa bab akhir.. Hehehe.. Tapi tetap ohsem.. Bila penyiasatan dilakukan untuk mencari dalang sebenar kepada penemuan mayat bayi itu, satu kes kotor dan menjijikan telah berjaya ditemui.. Mangsanya melibatkan seorang bapa yang sangat gila , anak lelaki kurang upaya dan anak perempuan yang terperangkap dalam permainan gila si bapa.. Sangat emnakutkan bila baca cerita seperti ini namun cara penulis menyampaikan cerita tak berjaya membuatkan Sha meneka bahawa dalang sebenarnya ialah si bapa.. Ingatkan kejadian berlaku tanpa sengaja.. Penulis memang sangat pandai menyusun jalan cerita.. Sangat teruja Sha membaca kisah penyiasatan ini..

Sha baca pada 04.12.2019 dan selesai pada 05.12.2019

Sha baca menggunakan aplikasi Oakbee..
Published August 2013 by Buku Fixi

[in.fan.ti.sid] | اينفنتيسيد
Definisi : (Udg) jenayah membunuh bayi atau anak kecil. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

Floridina: Orange Fruit Drink

Assalamualaikum..
Hye semua..

Keluar masuk 7Eleven pasti ada yang dibeli.. Tambah-tambah bila nampak deal yang luar biasa.. Air ni dijual dengan harga RM1 sahaja.. Haruslah belikan.. hehehe.. Lagipun tak pernah cuba air ini.. Tarikh luput pun lambat lagi.. Bulan 6 tahun 2020.. Maknanya bukanlah dia nak habiskan stok.. sedaplah juga.. Tak terlalu masam dan manis.. Bersari dengan isi oren.. Puaslah minum untuk menyegarkan tekak.. Gitu.. hehehe..

RM1 je sebotol ini..

Saturday, December 7, 2019

Random Photo #15

Assalamualaikum..
Hye semua..

Bila tak tahu nak share entry apa, entry random photo ini lah yang paling best dan mudah.. Boleh masukkan apa sahaja gambar yang memang penuh dekat memori telefon.. Muat naik disini sebelum dihapuskan jejaknya untuk digantikan pula dengan foto lain.. Begitulah kehidupan seharian.. Silih berganti gambar diambil dan dibuang.. 

Di kejauhan hujan sudah turun membasahi gunung.. Bergerak menuju ke tempat tinggal Sha.. Awan hitam mula menumpahkan isinya..

Rezeki encik suami.. Masa ambil pelajar dan pensyarah di Teluk Batik, ada yang berikan makanan ini.. Alhamdulillah.. Semoga Allah murahkan rezeki yang memberi..

Sha beli minuman kesukaan Sha.. Dark Mocha.. Sedap memikat untuk tekak..

Cuba Mac & Cheese di Starbucks.. Kena tambah RM4 je untuk makanan ini sebab beli air atas tu.. Sedap juga.. Kesukaan Imani.. Dia yang makan paling banyak.. Kakak Amani tak suka.. Rasa pun tak nak.. Hehehe..

Makanan kesukaan Sha.. Lontong.. Mesti ada sambal.. Baru puas dimakan.. Ini Sha beli dengan harga RM3.50 sahaja.. Kuah lemaknya pekat, penuh dengan tempe, soon dan sayur.. Memang puas makan..

Oreo Red Velvet

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha beli biskut ini sebab terpengaruh dengan warna pembukusan yang merah menawan dan harga promosi.. Hehehe.. Kebetulan pula ada tester yang diberi, dan bila rasa.. Eh.. sedap lah.. Terus Sha beli sebungkus.. Untuk tekak Sha memang sedaplah.. Berbaloilah kalau nak beli lagi.. Sesekali tukar flavor kan..

Cantikkan packaging dia.. Merah menawan..

Biskut red velvet yang sedap.. Cream dan bickut tu compliment each other..

Komik | Hakoniwa Detective Agency 01 by Oka Okazaki

Assalamualaikum..
Hye semua..

Komik ini bersiri.. Sha saja cuba baca.. Nak hilangkan stress baca novel cinta yang tak best.. hehehe.. Menarik komiknya.. Pasal agensi detektif yang boleh tengok spirit.. Agensi ini dipunyai oleh seorang perempuan yang dijaga oleh seorang butler yang sangat melindungi.. Datang seorang budak lelaki, meminta pertolongan.. Rupanya budak lelaki itu dikerumi spirit.. Berjaya atau tak spirit itu dihalau, kenalah teruskan baca siri ini.. hehehe..

Sha baca dan selesai pada 04.12.2019..

Sha baca menggunakan aplikasi Oakbee..
Published March 2017 by Kadokawa Gempak Starz

Friday, December 6, 2019

Cik B Salted Egg Salmon Skin

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha tak beli pun produk ini.. Sebaliknya rakan sekerja yang beli.. Beliau open dan berkongsi dengan kami.. Harganya mencecah RM50 sebalang.. Ini pun beliau beli masa promosi.. Kalau berminat nak beli boleh cari je dekat Shopee.. Ada yang jual kalau tak silap Sha.. Rasanya menariklah.. Gabungan telur maisn, daun kari, cili kering dan kulit ikan salmon tu serasi.. Tak masin sangat dan sesuai je.. Ini untuk tekak Sha ye.. Rasa untuk setiap orang berbeza.. Kawan pejabat kata ada rasa macam makan kulit ayam yang digoreng.. 


Ini rupa isi dalam balang tu.. Ada daun kari, potongan cili kering, serdak telur masin dan kulit ikan Salmon..

Novel | Projek Cinta: Kampus oleh Nurul Syahida, Qaseh Husna, Nurina Feeza

Assalamualaikum..
Hye semua..

Novel ini agak kaca bilau dari segi susun atur ceritanya.. Kesalahan tatabahasa juga terlalu banyak dan mengganggu pembacaan.. Pertukaran watak juga berlaku dengan kerap.. Jadi tak seronok nak baca.. Cerita bertajuk Bee sahaja yang menarik dan memikat.. Cerita yang ketiga pun okaylah.. 

Bee oleh Nurul Syahida
"Tak ada buku rujukan yang boleh ajar kau erti cinta"
Cerita ini memang sangat ohsem.. mengisahkan Bee yang dibesarkan oleh ibu tunggal dengan pegangan bahawa lelaki tak diperlukan dalam hidup mereka.. Namun tiba-tiba ibunya berubah hati dan menyuruh Bee berkahwin.. Kisah cinta yang sangat luar biasa dan sweet.. Cinta tu sebenarnya dah lama ada depan mata Bee, Bee je yang tak nampak..

Skandal, Gosip & Cinta oleh Nurina Feeza
"Video itu akan viral dan netizen akan mengancam perbuatan mereka semua!"
Sha tak baca pun.. Annoying sangat ceritanya.. Entah apa-apa yang nak disampaikan penulis ini.. Sha baca separuh jalan je.. Maaf ye penulis..

Bila Kasanova Jatuh Cinta oleh Qaseh Husna
"Jangan terlalu membenci, kelak disayangi. Jangan terlalu mencintai nanti disakiti"
Ceritanya okay dan agak menarik.. Ada konflik dari segi persahabatan, pengaruh rakan sebaya dan juga hubungan dengan manusia berpenyakit.. Menarik tapi agak bercelaru sedikit isinya..

Sha baca pada 03.12.2019 dan selesai pada 04.12.2019..

Sha baca menggunakan aplikasi Oakbee
Published March 2017 by Alaf 21

Menonton Buat Kali Kedua

Assalamualaikum..
Hye semua..

Entah apa yang merasuk encik suami entah.. Buat pertama kalinya kami menonton wayang cerita yang sama dua kali.. Hari Ahad (01.12.2019) tu encik suami suruh tengok tayangan Ejen Ali di TGV Rawang dan tempah tiket terus untuk hari Rabu.. Kebetulan dapat satu tiket budak percuma.. Makanya petang Rabu, encik suami ambil anak dari rumah pengasuh dan Sha pula memasak di rumah..

Menu kami hari Rabu tu nasi goreng cina je.. Cepat dan mudah.. Sayur pula Sha makan ulam daun tujuh duri.. Lepas solat maghrib baru gerak ke Rawang.. 

Tayangannya jam 9.45 malam.. Sempatlah kami sampai dalam pukul 9 mala.. hehehe.. Tak ada nak rushing ke apa.. Cuma parkinglah penuh.. Musim cuti sekolahkan.. Ramai mak ayah yang ambil kesempatan bawa anak-anak jalan dan tengok wayang.. Tambah harga tiket murah hari Rabu..

Harga tiket RM9 sahaja.. Bayar untuk 3 orang, satu lagi Sha tebus movie money.. Jimat.. Jimat.. hehehe.. Guna aplikasi TGV dan daftar jadi ahli Movie Club..

Thursday, December 5, 2019

Novel | Dislokasi Jiwa oleh Syikin Zauzi

Assalamualaikum..
Hye semua..

Novel yang tak sesuai untuk bacaan bawah 18 tahun.. Agak mengganggu isi ceritanya.. Perbuatan liwat dan hubungan terlarang antara suami orang dan isteri orang.. Ceritanya sangat berat dan menyakitkan hati.. Tak sesuai buat mereka yang tengah stress dan runsing.. Kejam.. seornag manusia yang sepatutnya menjadi pelindung melepaskan nafsu pada kanak-kanak seusia 6 tahun.. memang sangat kejam.. Namun ada je manusia begini di dunia.. Bila syaitan merajai jiwa, tiada yang baik mampu dilakukan..

"Kerana sudah ada perkara yang Tuhan beri kau lebih tapi kau tak sedar. Jadi janganlah kau tanya kenapa mereka dapat lebih tapi kau punya cuma serpih."

Sha baca dan selesai pada 03.12.2019..

ebook ini Sha baca menggunakan aplikasi Oakbee..
Published April 12th 2017 by Buku Pojok

Performance Blog KasihkuAmani

Assalamualaikum..
Hye semua..

Rasa macam teruja pula nak update.. All time pageview dah cecah 983712.. Harapnya dapatlah sejuta bila 2019 ini berakhir.. Mengharap tak salah kan.. hehehe.. Tak pastilah nak update apa lagi dekat blog selain buku, drama, filem dan kehidupan harian.. Drama pun sekarang ini dah beralih arah ke drama China.. Tak tahulah kenapa.. Hahaha.. Bila buat entry ini secara konsisten rasa teruja tengok perkembangan view dan juga entry.. Terima kasih pada Blogger Farhana sebab dari beliaulah Sha terinspirasi nak buat entry ini.. Memang teruja setiap kali tengok Farhana tak pernah miss buat entry Perfomance Blog ini.. 

 Tak sangka dah cecah 4 ribu lebih post.. Ini pun macam kena semak balik.. Sebab selalunya Sha akan delete entry Giveaway.. Komen pun dah cecah 30 ribu lebih.. Banyak tu..

 Bangga bila tengok angka dekat all time pageview tu dah makin nak dekat sejuta..
Tapi tu lah.. View untuk bulan lepas tak cecah pun 20k.. huhuhu.. 

 Ini pula search keyword yang popular.. Ada juga yang cari pasal yuran sekolah.. Drama Malam Tahlil Suhaila Balik tu memang popular.. Masih ada yang mencari.. Tak sangka pula..

View untuk bulan lepas dapat 18112 dan untuk komen pula dapat 1.09k.. Banyak juga tu.. hehehe..

Post popular bulan lepas, drama Malam Tahlil Suhaila Balik.. Cecah sampai 1k lebih.. Yang lain tu pasal makanan lah.. Hehehe.. berbaloi juga kongsikan makanan yang best dan menarik ini..

Ini pula all time post yang popular.. Cerita Pokemon tu dah 20k lebih.. Ada juga yang cari pasal kehamilan dan juga buku.. Ini yang semangat nak kongsikan pasal buku yang dibaca dan drama yang ditonton.. hehehe.. Semoga sentiasa memberikan manfaat..

Filem South Korea | The Gifted Hands (2013)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Filem yang sangat menarik lakonan Kim Bum dan Kim Kang Woo.. Mengenai lelaki yang boleh melihat masa lalu melalui sentuhan.. Namun bukan mudah kehidupannya.. Merasakan beliau merupakan seorang raksasa, beliau memencilkan diri.. Namun pengenalannya dengan seorang detektif menemukan beliau dengan tujuan hidup.. Kelebihan beliau berjaya membantu pihak polis..

Movie: The Gifted Hands
Also Known As: Psychometry , Saikometeuri
Screenwriters: Han Jun Hee
Directors: Kwon Ho Young
Genres: Thriller, Mystery, Supernatural, Investigation
Country: South Korea
Release Date: Mar 7, 2013
Duration: 1 hr. 48 min.
Yang Chun Dong has been working as a detective for 3 years. A case occurs involving the kidnapping and murder of a young girl. While Detective Chun Dong investigates the case, he spots a mysterious graffiti painting on the wall, which depicts the actual crime scene. He then begins to pursue Kim Jun who painted the picture. Finally, Detective Chun Dong catches Kim Jun. And he soon learns that Kim Jun has the special ability of "Psychometry." Kim Joon can see someone's past simply by touching that person, and he also suffers because of his special ability. Meanwhile, Detective Chun Dong uses Kim Joon's special ability to pursue the kidnapper.

Novel | Askar Comel: Misi Menyelamat Puteri Diva oleh Fit Rafael

Assalamualaikum..
Hye semua..

Novel grafik yang sangat seronok dibaca.. Buku ini Sha belikan untuk Amani.. Mudah nak faham dan menarik minat kanak-kanak untuk dibaca sebab dalam dia ada kartun sekali.. Dia novel tapi bergambar.. Memang bestlah nak baca.. Kisah 3 orang askar comel yang ditugaskan untuk menyelamatkan seorang puteri.. Usaha menyelamat berjaya namun mereka ditimpa kemalangan semasa nak pulang ke markas dan terkandas di hutan Amazon.. Pelbagai rintangan dan dugaan yang dilalui mereka termasuklah perangai diva tak kena tempat si puteri.. Namun misi tetap diteruskan.. Berjaya atau tak mereka sampai ke markas, kenalah baca.. hehehe..

Sha baca dan selesai pada 02.12.2019..

Koleksi anak Sha..
Published 2018 by Ana Muslim Sdn Bhd

Wednesday, December 4, 2019

KFC: Hot & Tangy Fries (R)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Tak semua KFC ada menu ini.. Dekat tempat Sha tak ada.. huhuhu.. Ini Sha makan masa dekat AEON Seri Manjung.. Sedap.. Serbuk tu rasa masam, manis dan pedas.. Bergabung pula dengan cheese, memang powerlah.. Hahaha.. Harganya RM4.30 untuk saiz regular.. Bolehlah nak buat kudap-kudap penambah menu selain menu utama.. 

Hot & Tangy Fries (R) - RM4.30

Drama Korea | My Ghost Brother (2019)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Drama pendek yang boleh ditonton di Youtube.. Ada 10 episod dan setiap episod hanya 10 minit sahaja.. Kisah mengenai seorang perempuan yang hilang ingatan.. Kekasihnya sedaya upaya mengulang tayang semula memori sehinggalah kemunculan seorang hantu.. Hantu ini demi nak balik semula ke tempat yang sepatutnya kena berbuat kebaikan.. Maka dia tolonglah lelaki ini supaya kekasihnya dapat balik memori mereka.. Sweet dan kelakar.. Hehehe.. Nak tengok? Klik SINI (yang ini dia dah sekalikan..) klik SINI untuk yang pecah-pecah..

Drama: My Ghost Brother
Also Known As: A Known Ghost Brother
Genres: Comedy, Romance, Fantasy
Country: South Korea
Episodes: 10
Aired: ago 27, 2019 - oct 29, 2019
Aired On: Martes
Original Network: Naver TV Cast
Duration: 10 min
Go Ho Jung is the boyfriend of Park Hye Jin, who suffers from memory loss. Ho Jung and the ghost Dong Chul, who came from the underworld, try to restore Hye Jin's memory. 

Misi Sihat #3

Assalamualaikum..
Hye semua..

Alhamdulillah masih berpeluang melakukan aktiviti jalan kaki.. Disebabkan weekands Sha balik kampung dan bawa anak tengok wayang, makanya Sha luangkan masa Isnin dan Selasa petang untuk melakukan aktiviti jalan kaki.. Dapatlah 32 minit dan 24 minit.. Hari pertama pusingan besar sikit.. hehehe.. Hari kedua separuh je sebab Amani dan Imani ikut.. Risau Imani penat sangat.. Amani steady je bila jalan kaki dengan Sha..

Sambil layan lagu instrumental, sambil melihat ciptaan tuhan.. hehehe.. Cuma segan sikitlah bila jalan waktu petang ini.. Selisih dengan ramai orang.. Orang keluar masuk dan balik kerjakan.. hehehe..

Ini petang Isnin..

Ini pula petang Selasa..

Tuesday, December 3, 2019

Komik | Lawak Kampus : Friends Edition (Lawak Kampus Edisi Khas) oleh Keith

Assalamualaikum..
Hye semua..

Komik penghargaan buat Lawak Kampus dari pelukis lain dan juga pembaca sempana ulang tahun ke 10.. Menariklah sebab boleh nampak watak-watak dalam Lawak Kampus tu betubah bila dilukis orang lain.. Ada yang menatik, ohsem dan biasa-biasa sahaja.. Dah 10 tahun dah usianya.. Owh ya.. Sha baca komik ini secara atas talian je.. Menggunakan aplikasi Oakbee.. Sambil-sambil menunggu tu Sha selak dan baca.. Tahu-tahu je dah habis.. hehehe..

Sha baca dan selesai pada 02.12.2019..

Sha baca ebook menggunakan aplikasi OakBee..
Published April 2013 by Gempakstarz

Filem Malaysia | Ejen Ali The Movie (2019)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Bagus dan penuh emosi.. Ejen Ali berada dalam kelasnya yang tersendiri.. Ditonton pelbagai peringkat umur.. Memang kalau ada peluang Sha nak tengok lagi.. Bila dah tonton Ejen Ali ini baru Sha boleh terima lagu tema dia.. Nampak kenalah dengan ceritanya.. Kalau dengar lagu dia je, memang tak boleh masuk.. Ada babak yang kelakar.. Babak menyentuh hati.. Details mengenai Ali dan mak dia.. Tugas sebenar seorang Ejen.. Memang menariklah pada Sha.. Puas hati tengok.. Geng mamak tu kelakar.. Dalam ini boleh tengok Ejen Rama berlawan.. Babak Ali upgrade kuasa dia tu sangat cantik.. Pada Sha lah.. Paling best dia punya animations tu.. Sangat details dan memuaskan hati.. Cantik wei.. Cantik sangat..

Jangan tak caya masa babak Ali jumpa mak dia, Imani nangis.. Imani cakap dia bukan nangis tapi air mata dia keluar.. kikiki.. Powerlah pada Sha sebab berjaya buat emosi seorang kanak-kanak seusia Imani menangis..

Sha buat tempahan tiket ini guna dua akaun TVG.. Akaun Sha dan akaun encik suami sebab nak redeem tiket untuk kanak-kanak.. Sha cuma bayar harga tiket dewasa sahaja RM17 dan booking fee 50 sen.. Berbaloilahkan jadi ahli TGV.. Kalau tak harga tiket untuk budak RM9 tau.. Kat sini je Sha dah jimat RM18.. Tq TGV..

Filem United States | Frozen II (2019)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha dah bawa anak-anak tengok Frozen II.. Agak kurang sesuailah kali ini.. Cerita dia lebih dewasa.. Tak macam Frozen I.. Tapi Amani kata best.. Hehehe.. Okaylah.. Tak adalah wow sangat.. Cuma baju Elsa bila dia berjaya menyahut panggilan suara tu je yang sangat wow pada Sha.. Satu yang Sha puji cerita ini ialah hubungan adik beradik antara Anna fan Elsa tu bagus dicontohi.. 

Sha tengok di pawagam Family Friendly.. Harga tiketnya jauh lebih murah dari pawagam biasa.. Tiket dewasa RM10 dan kanak-kanak RM5 saja.. Untuk kami berempat, Sha cuma perlu bayar RM30 dan tambahan RM2 untuk booking fee.. Berbaloilahkan.. 

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »