Assalamualaikum..
Hye semua..
Bila tak ada idea dan Sha nak cepat, memang Sha masak cara ini.. Kebetulan ada sambal hitam ini kat rumah.. Selain makan macam tu je, sambal hitam ini boleh dijadikan rencah nasi goreng.. Sambal ini dah ada cili, ikan bilis dan bawang.. Memudahkan kerja mak-mak yang nak cepat.. hehehe..
Bahan utama yang menyedapkan nasi goreng Sha..
Nasi Goreng Sambal Hitam
Bahan-bahannya:-
2 sudu sambal hitam (nak pedas, masuk lebih)
Setengah biji lobak merah yang dihiris
2 biji telur
Sedikit udang
Nasi
2 sudu planta Adele untuk menumis
Cara Memasak:-
1. Cairkan planta Adele di dalam kuali yang dah dipanaskan.
2. Masukkan lobak merah dan kacau seketika.
3. Kemudian masukkan udang dan biarkan 3 suku masak..
4. Masukkan sambal hitam tadi dan kacau biar sekata.
5. Pecahkan telur dan kacau rata bagi telur hancur.
6. Akhir sekali masukkan nasi dan kacau sebati semua bahan.. Boleh tambahkan garam sekiranya tak cukup masin.. Sha memang tak tambah garam dah..
Siap nasi goreng sambal hitam.. Tak hitam sangat sebab Sha tak bubuh banyak sambalnya.. Tak tahan pedas.. Tapi rasanya sedap sebab sambal sedia ada.. hehehe.. Selamat mencuba..
Sambal tu boleh je guna apa-apa jenama pun.. Janji sambal ready made..
telan air liur sha tengok nasi goreng ni haha
ReplyDeleteKikiki.. samalh kita..
DeleteNampak sedap
ReplyDeleteInsya Allah sedap sebab rencah segera..
Deletesenang dan pantas, yg penting sedap..hehe
ReplyDeleteTu lah pasal.. hehehe
Deleteblh la try, tak pernah terfikir nak buat mcm ni
ReplyDeleteSelamat mencuba..
DeleteSaya peminat setia sambal hitam. Selalunya makan dengan nasi putih je. Tak pernah lagi guna untuk masak nasi goreng.
ReplyDeleteKak Sha jarang makan sambal hitam ini sebab pedas.. tapi memang suka guna untuk buat nasi goreng..
DeleteNampak menarik ni..boleh cuba nanti...
ReplyDeleteSelamat mencuba kak SA..
Deleteoh bole buat rencah juga ye..slalu mkn sambal hitam ngan nasi panas2
ReplyDeletesambal hitam memang sedap tapi akak tak pernah cuba pula buat nasi goreng sambal hitam nampak menarik tu
ReplyDeletetq sha for sharing.
ReplyDeletetak terfikir nak campurkan sambal itam ni ekk.
ada je 2 bekas kat rumah tu. tak berusik!