Tuesday, December 17, 2019

Drama China | The Mystic Nine Tetralogy (2016)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Drama ini merupakan webmovie yang di spinoff dari drama bertajuk The Mystic Nine (48 episod).. Sha tak tengok pun drama tu.. Dah cuba tengok sebenarnya tapi episod 1 je lepas tu memang tak tengok dah.. Web movie ini Sha tengok sebab pendek je.. Bolehlah nak layan.. Cuma ada satu filem yang agak scary ditonton.. hehehe.. Scary bukan sebab hantu tapi kekejaman dalam cerita tu..

Movie: The Mystic Nine Side Story: Flowers Bloom in February
Also Known As: A Guard over Ancient Treasure, Hidden Dragons Underneath the Stage
Genres: Action, Adventure, Fantasy
Country: China
Release Date: Oct 20, 2016
Duration: 1 hr. 33 min.
Er Yue Hong (Zhang Yi Xing) goes undercover as an opera singer to retrieve a cultural relic that is buried beneath an ancient tomb during the Sino-Japanese era.
Kisah mengenai seorang lelaki yang menyelamatkan artifak dari dirampas oleh askar Jepun.. 

Movie: The Mystic Nine Side Story: Tiger Bones Plum Blossom
Also Known As: Murders in the Xie Mansion
Genres: Action, Adventure, Mystery
Country: China
Release Date: Nov 10, 2016
Duration: 1 hr. 30 min.
Xie Jiu Ye (Yang Zi Jiang) investigates the mysterious deaths of several members of his household.
Kematian yang berlaku rupanya permulaan kepada satu perkara yang lebih besar dan pelakunya hanyalah boneka yang dipergunakan..

Movie: The Mystic Nine Side Story: Four Belongs to Abelmoschus
Also Known As: Phantom of Bifang Buckle
Genres: Action, Adventure, Fantasy
Country: China
Release Date: Dec 8, 2016
Duration: 1 hr. 30 min.
Huo San Niang (Wang Mei Ren) must find his way out of a temple filled with poisonous gas that sparks a killing spree.
9 orang dari 9 keluarga di kurung di dalam sebuah rumah dan hanya 1 sahaja yang terselamat keluar..

Movie: The Mystic Nine Side Story: Ganges Killing the Trees
Also Known As: Slaughter of Abelmosk Gang
Genres: Action, Adventure, Thriller, Mystery, Fantasy
Country: China
Release Date: Nov 24, 2016
Duration: 1 hr. 30 min.
Chen Pi A Si (Hu Yun Hao) starts his career as a hired killer when a little boy asks him to kill his family’s murderer.
Kisah yang paling kejam dan mengerikan.. Kumpulan Abelmosk mengumpulkan para gadis pelayan untuk dijadikan sebagai tubuh yang mengandungkan anak manusia dan lintah.. Tujuannya menjadi askar yang tidak boleh dibunuh. Dalam masa yang sama salah seorang general dari kumpulan itu telah melakukan sembelihan disekitar perkampungan air.. Ada seorang budak yang terselamat telah mengupah seorang lelaki untuk membunuh general tu.. Namun bukan mudah sebab lelaki yang diupah tak tahu siapa pembunuh sebenar dan mula membunuh semua orang yang berada dalam geng tersebut.. Bila general itu dijumpai dan dibunuh, ada pula yang mengupah supaya lelaki tu membunuh ketua geng tu dan ketika ini lelaki itu terpasa berdepan dengan askar yang tak mati tadi.. Perlawanan dan pembunuhan yang dilakukan agak kejam dan juga ganas..

10 comments:

  1. cerita yang last tu macam geli je sebab ada lintah. Takut lah pulak nak tengok

    ReplyDelete
  2. kalau 48 episod dengan tempoh pendek, boleh la tengok. tak sanggup tempoh panjang dan episod banyak, hehe

    ReplyDelete
  3. Tak berapa minat cerita cerita gini

    ReplyDelete
  4. menakutkan pulak cerita ni, memang tak tengoklah akak

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »