Shoplinks.Asia

Wednesday, January 23, 2013

Melaka Episod 2

09.01.2013

Kami kuar dari Chalet tuh gi jenjalan kat sekitar Melaka lebih kurang kul 11pg.. besalah namanya pun berjalan-jalan so xde lah tergesa-gesa or terkejar-kejar.. MIL pun berubat lepas Asar so dapat r jalan-jalan dulu...

Memula gi Makam Hang Tuah.. Saja nak tengok.. Kebetulan dah dekat sangat dengan chalet tuh, kalau x pergi cam rugi lak.. Yang tuwun just aku ngn Kakak Ipar.. Amani ngn Hubby tunggu dalam Keta... Bayangkan lah kalau kita baring sebelah kubur Hang Tuah tuh, kita nie suku jer dari ketinggian dia.. Pergh.. tinggi betul owg dulu-dulu...

Lepas tuh kami gi Perigi Hang Tuah.. hehehe.. tempatnya dekat jer tapi disebabkan salah jalan berpusing-pusing dibuatnya.. hehehe..

Dari Perigi Hang Tuah kami gi Masjid Selat kat pulau Melaka.. Pulau Melaka nie dah dirasmikan oleh Menteri Melaka pada 12.12.2012... Bangunan sume dah naek tapi belum berpenghuni sangat lagi... Kalau gi raser cam gi Pulau Hantu.. hehehe sebab sunyi jer.. Tapi kat kawasan Masjid tuh ade je owg datang...

Lepas tuh gi makan lak.. Kononnya nak makan asam pedas kaw tapi kedai makan tuh x buka lak.. so gi je lah try kedai lain... Cam hampeh jer.. Xsedap dan x kick.. Raser pun dah boleh tau tukang masak tuh bukan owg melaka.. siap boleh hirup lg kuah nye.. Xpedas langsung... Disebabkan makanannye besa2 jer xde lah aku amik gmbar kedai tuh or makanan yang kami makan.. hehehe...

Lepas tuh kami gi Chalet balik sebab nak pulangkan kunci Chalet.. Kul 2 nak check out kan..

Settle hal kunci kami gi balik Bandar Hilir coz Hubby nak naek Beca.. hehehe... Naseb baek lah Kakak Ipar ada, dia tolong pegangkan Amani sementara kami naek beca.. Amani takut ngn beca.. hehehe...
Raser cam tengah honeymoon lak, berdua-duaan sambil bersia-siar sekitar Bandar Hilir.. hehehe... Sweet sangat... Tapi aku kesian gak kat abg yg bawak beca tuh.. Yellah kowang  bayangkanlah aku yg ngandung nie ngn hubby ku yg agak besar dan tinggi.. hehehe.. Berpeluh-peluh gak lah dia mengayuh.. Memula gi kat area bangunan merah.. pastuh gi A Famosa kemudian patah balik kat kapal besar tuh.. RM25.00.. best r..

Sampai kat depan kapal tu MIL ngn FIL nak gi berubat, so kami stay jer kat area situ coz hubby ajak naek River Cruise.. Masa tuh awal lagi.. hehehe so kami kenalah menunggu coz River Cruise start kul 5petang.. So Hubby ngn Amani lepak makan Aiskrim dulu.. hehehe... Kul 5 tepat kami pun naik River Cruise dan menyusuri Sungai atau terusan di bandar Melaka.. 45 minit tempoh masanya.. Demi Allah xmoh dah naek lg pasnie.. pergh... xlalu airnye busuk dan memercik ke kite.. Amani memula excited r pastu die boring.. hehehe...

Lepas tuwun dari kapal kami terus gerak balik.. Maser tuh dah kul 6 petang.. Esok keje.. Melaka maser tuh dah gelap gulita, mendung.. Sampey Ayer Keroh hujan lebat... Masuk Highway pun hujan gak sampeylah Negeri Sembilan, barulah hujan reda.. Singgah sekejap kat Hentian Sebelah Ayer Keroh, Hubby mandi.. pastu singgah kat Pedas/Linggi isi minyak dan terus gerak balik... Jumpa jap MIL ngn FIL kat RnR Seremban..

Hantar kakak ipar kat Shah Alam lebih kurang kul 8.30 mlm.. pastuh singgah solat jap kat hentian rehat Sg. Buloh dan gerak balik.. Sampey umah lebih kurang kul 10.30mlm.. Pergh.. penat giler tapi best r..

Layan gambar lak...


Makam Hang Tuah dan Perigi Hang Tuah

Masjid Selat Melaka (Pulau Melaka)

Pemandangan Sekitar A Famosa

Sementara Menanti untuk menaiki River Cruise



Pemandangan Sepanjang Cruising..

2 comments:

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI