Dua hari lepas aku masak "Ayam Masak Black Peper' utk berbuka pose.. aku amek resepi nie kat My Resepi... tp aku ubah seket ikot selera aku.. hahaha.. kite nie kalo nak masak kena ubah suai jugak ikut ape yg kite raser betol.. hahaha.. try n error.. kalo jd, jadilah.. kalo x jadi pun belasah je.. janji bole makan.. n Halal... tp Alhamdulillah r, jd gak masakan aku tu.. Hubby pun suke.. syukur.. hehehe.. kat bawah nie teman bg kengkome nengok gmbrnye n resepinye sekali... try2 r.. hahaha...
Resepi Ayam Masak Lada Hitam
Bahan-Bahan A
- 3,4 ketul ayam
- 2 sudu besar sos black pepper
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 biji kentang
- sedikit kicap untuk warna hitam
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 sudu kecil lada hitam
- Ayam diperasakan dengan kunyit dan sedikit garam. gorengkan separuh masak dan ketepikan.
- Goreng kentang sehingga 3/4 masak dan ketepikan.
- Gunakan minyak goreng ayam td untuk menumis semua bahan kisar tadi sehingga garing.
- Setelah garing, masukkan sos black pepper dan sos tiram. Kacau rata dan masukkan ayam berserta kentang.
- untuk menghitamkan lauk, masukkan sedikit kicap dan air.
- Masukkan garam dan sedikit gula untuk menambah raser.
- Sekiranya inginkan kelainan perahkan sedikit limau nipis.
- Hidang panas-panas bersama nasi putih.
balck pepper, cikyan mmg suka smua bnda berasaskan black pepper..sbb sedap..kalo buat bubur, mmg naik la aroma tu..aiishh lapar pulak...balik ni buat resepi ni jugak la..hahhahaa..
ReplyDelete