Thursday, September 25, 2014

Ngaku @ Arrowhead @ Sengkuang Cina

Assalamualaikum...

Yeah... xtau lah kengkawan pernah makan ke x?
Tapi kasih baru first time raser..
Nama buah nie Ngaku @ Arrowhead @ Sengkuang Cina..
Bila musim tahun baru cina jer mesti banyak buah nie kat pasar2 ngn supermarket..
Biasanya buah nie owg wat kerepek..
Kasih tahu pun sebab ada joint group masak2 kat Facebook..
Jadi gilah beli n try buat..
Memang sedap..

Senang jer nak masaknya..
kupas kulit dia, pastu rendam dalam air ais..
Panaskan minyak. Bila dah panas sagat jer buah nie terus ke dalam minyak..
Hati-hati yer.. kadang-kadang dia meletup-letup..
Tapi bila dah jadi kerepek mmg sedap.. rasa dia lagi sedap dari kepek ubi..

Masa nak beli pilih buah yang besar dan cantik.. Pejal dan x lembik..
masa kupas kulit dia tangkai dia tu jgn buang. nanti le jd pemegang masa nak sagat..

Selain dari goreng, ade jer yg wat sup tp kasih xde lah try..


4 comments:

  1. sebelum nih pernah baca kat blog Farrah MF pasal kerepek nih.. sekarang baca kat sini plak.. teringin nak cuba laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eyda try lah cari.. ada gak terjumpa buah nie walaupun bukan musim raya cina sedap eyda.. rasa dia lebih mengancam dari kepek ubi..

      Delete
  2. ASSALAM... MANA NAK CARI ARROWHEAD INI JIKA BUKAN MUSIM TAHUN BARU CINA ?

    ReplyDelete
  3. En. amirul, saya pun x pasti.. Sebab selalu jumpa time nak tahun baru cina je..

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »