Sakit Perut @ Kembung Perut Kanak-Kanak - Kasihku Amani Imani

GURU

APDM SAPS

Wednesday, May 20, 2015

Sakit Perut @ Kembung Perut Kanak-Kanak

My gurl kena sakit perut..
Sedih rasanya bila dengar dia mengerang kesakitan sambil pegang perut..
6 hari my Imani sakit perut..Sakit start 11.05.2015 - 16.05.2015..
Sabtu tengah hari baru nampak reda dan aktif semula..
Mau makan nasi.. minum susu..
Main dan juga petah kembali..

Rawatan yg diberikan:-
1. Bawak g emergency Hospital Slim tp doktor kata keracunan makanan..
2. Bwk g emergency Tanjung Malim, masuk air, amik darah dan continue je ubat sblm nie..
3. Bwk blk kg untuk try cara tradisional pula..sekejap je ok nya..otw blk muntah lps menyusu so bwk g Klinik Azhar, Tanjung Malim..Doktor kata mungkin perut dia x boleh terima susu..Di sbbkan dia da x berak 2 hari, doktor masukkan ubat, baru dia berak..
5. Pergi semula kecemasan Hospital Slim..(Sampai kul 7.20pg, kul 8 bru dpt jmpa doktor..) Amik darah untuk check..3 kali cucuk..2 kali untuk amik darah dan sekali untuk masuk air..9.30pg keputusan darah keluar..kena masuk wad..Doktor nk wat pemerhatian..sbb xle nk kesan sakit apa..Doktor Haizum adalah doktor yg check dia dekat wad..Doktor pun x pasti kenapa..
Kena wat X-Ray perutnya..Keputusan X-Ray ok..Amik air kencing, result ok..Masuk hari kedua, kena pindah katil..Dari katil 4 ke katil 16..nun di hujung dunia..ptg doktor da x masuk drip..Hari kedua kat hospital nie dia wat perangai..Pagi cabut jap drip, nk g mandi..kul 10pg pakaikan blk, dia boleh bantai nangis sekuat2nya dan meronta2..Nurse cabut blk..Kul 2 pakai blk, dia bantai nangis dkt 40minit tp mak wat tengin je walaupun dlm hati rasa mcm nk cabut je jarum tu..Jenuh pujuk.
Hari kedua nie bru nampak dia aktif dan mau mkn..Mkn roti, buah anggur, wafer coklat, telur dadar..Minum pun byk..Doktor bg tau kalau xde apa ptg esknya le kuar..
Pukul 7 lbh dia muntah blk, pas2 cergas..
Mlm tdo stil merengek2 sakit perut..
Sapu minyak kat perut dia..Everytime dia cakap sakit perut jer terus sapu minyak sambil selawat dan picit2 perut dia..
Perubahan yg ketara bila petang Jumaat dia dah mau makan.. dan bermain..
Tapi yang betul2 ok ari Sabtu...
Main.. makan.. menyusu.. Tidur lena..

Selain perubatan moden, kami juga usaha perubatan Islam..
Yellah kalau dah check X-Ray xde apa.. darah ngn air kencing sume ok..
Perut pun x keras atau buncit..
Kenalah usaha cara lain lak..

Simptom2
Sakit perut yg on and off..kejap sakit kejap ok..
Makan da x brape..
Muntah everytime dia minum susu..
Bila sakit sgt dia akan muntah juga..
Sakit smpai guling2..

Kepenatan selepas menangis kesakitan..
Kecemasan Tanjung Malim

Pemeriksaan terakhir oleh Doktor Pakar sebelum dibenarkan keluar dari Wad 2, Hospital Slim River.

Cabut jarum..

Terima Kasih kepada semua Doktor dan Nurse di Wad 2, Hospital Slim River..

3 comments:

  1. Singgah petang...
    Semoga cepat sembuh..Amin...

    ReplyDelete
  2. Minta maaf lambat singgah.
    Sibuk dekat kebun jarang dapat blogwalking.

    Kami doakan supaya sembuh cepat.

    Memang kalau boleh sebagai ibubapa biarlah kita yang rasa sakit anak sebagai pengganti.

    ReplyDelete
  3. boleh sy tau anak sakit ape? anak sy alami sakit yg anak puan alami skrg 😢

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..