Thursday, March 26, 2015

Demam Campak (Part 1)

Seminggu dah Nur Imani kena demam campak..
Ini kali kedua dia kena demam campak..
Masa umur dia 7 ke 8 bulan dah kena sekali..
Masa tu naik ruam dan bintat2 jer..
Kali ini agak teru juga..
Bermula dengan demam, lepas tu naik ruam dan bintat2..
Kemudian masuk ari yg ke empat dia keluar gelembung2 berair pula..
Makin lama makin banyak dan demam dia pun mula on dan off
Kemudian masuk ari yg Ketujuh, Imani nampak sangat flat..
langsung x mau menyusu.. baring je dalam buai...
Kami risaulah sebab dekat kawasan kitorang nie ada kes denggi..
So malamnya bawak dia gi emergency..
Sampai emergency, doktor sukat suhu dia da 39.9..
So terus kod kuning.. diberi rawatan terus..
Masuk lah ubat bontot dua biji..
Kemudian amik darah dua botol kecik..
Masukkan air 100ml..
Barulah dia cergas sikit...
Pergh pengalaman ngeri.. huhuhu..

Rawatan
Antara rawatan yang saya buat dekat Imani ialah...
Sapu Calamine lotion yang diberi oleh klinik..
Mandikan dia dari kaki ke kepala..
Biarkan dia berlengging..
Pampers pun saya x pakaikan..
Amik air penawar.. (Risau ketegur)
Mandikan dia dengan air yang dicampur daun mambu..
Sapukan bedak sejuk yang juga dicampurkan dengan daun mambu..
Kami juga pergi ke Klinik swasta untuk third opinion..
Berusaha selagi termampu..
Banyak juga ubat yang dia bagi..

Bila dia gatal jer saya sapukan apa yg tercapai dek tangan.. kalau ada calamine,
saya sapu calamine.. Kalau ada bedak sejuk saya sapu bedak sejuk..
calamine dan bedak sejuk nie untuk mengurangkan kegatalan..

Tempat rawatan yang saya pergi
1. Klinik Kesihatan Tanjung Malim
    Jalan Ketoyong, Tanjong Malim, Perak
    05-4596333

2. Emergency Hospital Slim River.
    35800 Slim River, Perak
    05-452 64673.

3. Klinik Chong
    Alamat : 632, Jalan Ibrahim Mohd. Dom, Slim River, Batang Padang, Jalan Ibrahim Mohd Dom,       Kampung Manggis, 35800 Slim River, Perak
    No Telefon : 05-452 0296
    (yg nie mahai ko... Kalau uo'lls pergi bawak la duit byk sikit ye..tapi ubat dan layanan doktornya         bagus..Kalau x, xde lah org dari jauh pun datang sini.. )

Apapun kita berusaha.. Yang menyembuhkan Allah...
Tanpa usaha xde lah hasilnya.. ye x..
Pesanku sepanjang anak kena demam campak nie, mak dan ayah kena banyak2 bersabar..
Sebab kanak2 nie akan merengek dan meragam..
Dia x sehatkan..

Layan Gambar ye..

 First day keluar selepas 4 hari kena demam campak

dah mula keluar biji-biji air

 Masuk air di Emergency Hospital Slim River


Balik dari Hospital baru berselera nak makan

Nie lah daun Mambu/Semambu

2 comments:

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »