Assalamualaikum..
Hye semua..
Hari Ahad hari tu, abah Sha datang amik Sha di rumah untuk pergi kenduri.. Masa sampai tu abah bagi satu bungkusan plastik suh letak dalam peti ais.. Ikan katanya.. Sha pun tak tengok.. Terus simpan.. Isnin barulah tengok lepas defrost kan ais.. Rehat sejam, sha balik la rumah.. Menyiang ikan.. Apa lagi, masuk kerja bau ikan masih melekat.. Sebab masa nak basuh, baru perasan stock limau dah tak ada.. Jenuhlah cuci tangan dengan sabun, still melekat juga bau ikan.. Hehehe..
Bila tengok gambar ikan ini, dah terbayang-bayang nak masak apa.. Hehehe..
Ada ikan pari, ikan sebelah, ikan kerisi dan ikan protan..
ikan sebelah & ikan protan 1st time dgr
ReplyDeleteIkan sebelah tu kalau goreng garing, sedap sis.. Ikan protan tu selalunya masak kari ataupun asam pedas..
Deleteasam pedas, goreng..ermm..dap2..:)
ReplyDeleteSedap.. sedap..
Deletewahhh sedapnya...cikyan bru ptama kali dgr ikan protan... adik cikyan xblh mkn ikan sebelah tu.. alergik... nape ntah..
ReplyDeleteNanti boleh cuba makan cikyan.. Ikan protan tu sedap masak kari dan asam pedas..
Deleteboleh cam ikan pari dengan kerisi je 😅😅😅
ReplyDeleteKikiki.. Belajar ikan la kita ye..
Deletesy tag akak tau. nanti baca entry sy k..
ReplyDeletetq cikyan..
Deletegoreng pun sodap..ikan pari bakar & masak asam pedas, marvellous..
ReplyDeletePergh!! marvellous.. hehehe
DeleteBuat masak asam pedas pun okay
ReplyDeleteSedap tu..
DeleteMasak asam pedas sedap tu
ReplyDeletememang sedap.. hehehe
Deleteikan sebelah denganikan protan nie pertama kali dengar.. kalau mak mentua tahu nie haru biru jadinya hehee
ReplyDeletekikiki.. xpe.. sha pun banyak jenis juga tak tahu..
DeleteHakak ni dah jemu masaklah Sha...kalau boleh nak hari hari org masakkan aje...Tapi masalahnya sapa ?? Hihi...akhirnya sendirilah jugak yg masak...
ReplyDeleteSeronok kan kak kalau ada yang tolong masakkan.. Sha upah orang masakkan kak..
DeleteMasak apa2 pun sedap kak sha... hehehe sorry menyampuk! ^^
ReplyDeleteLagi sedap kalau hana tolong masakkan.. hehehe
Deletetak pernah dengar lagi ikan protan. Ikan sebelah tak pernah makan lagi selalunya dengar nama je
ReplyDeletesedap ikan sebelah tu kalau goreng garing..
DeleteIkan pari masak asam pedas, sedapnya.
ReplyDeleteselalu memang orang buat masak asam pedas kan ikan pari tu..
Deleteikan pari je kenal..ikan lain tak kenal..haha..adeh
ReplyDeletehehehe.. takpe..
DeleteSegarnya ikan-ikan nie..
ReplyDeletetu la..
Deleteikan fresh best tue
ReplyDeletememang best.. :)
Deletewow! heaven nye, Sha...
ReplyDeletealhamdulillah...
byk lauk boleh dimasak tu. sedap!!! wow!
memang heaven aida.. hehehe
Delete