Tips Berbelanja - Kasihku Amani Imani

GURU

APDM SAPS

Saturday, December 12, 2015

Tips Berbelanja

Assalamualaikum..
Sekarang nie semua benda mahal..
Makin mahal.. Xde da yang murah..
Maka kitalah kena bijak bila berbelanja, ye x..
Meh sha kongsikan cara sha berbelanja.
Mungkin ada yang buat macam sha ini.
Pada yang x pernah buat bolehlah cuba.
Mungkin boleh membantu..

Tips 1..
Selalunya, sha akan beli susu dan pampers anak pada waktu seminggu sebelum gaji. Sebab masa ini, harga susu dan pampers akan lebih murah berbanding pada minggu gaji. Mencanak-canak harga dia naik.
Macam dalam gambar dibawah.. Bezakan..
Seminggu sebelum gaji harga susu RM22.90 dan Pampers Drypers RM31.99.
Banyak tu bezanya.
Tips ini juga boleh dipraktikkan pada barang-barang yang lain.

Harga masa minggu gaji..
(RM36.99 - RM31.99 = RM5 , banyakkan perbezaannya.)

Tips 2..
Bandingkan harga di beberapa buah pasaraya dan juga kedai. Tips 2 ini boleh digunakan pada barang yang selalu kita beli. Kata kunci dia alert.. Hehehe.. Kalau kita selalu beli barang tu, biasanya kita akan ingat range harga dia.. betul x. Kalau x pun boleh je save list barang yang kita selalu beli dalam smartphone kita. Memudahkan kita untuk berbelanja.
Contoh - Sha sangat suka minum Nescafe 3 in 1 (original). Jadi bila kita selalu beli kita akan tahu harga produk tersebut. Bila kita pergi pasaraya lain kita boleh bandingkan. Produk yang sama tapi harga berbeza. Biasanya harga Nescafe 3 in 1 (original) ialah RM10.99 @ RM11.90. Jadi kita dah boleh survey-survey bila nak membeli ye x..
Macam dekat tempat sha ada TF Value Mart (Behrang 2020), 99 Speedmart (paling banyak cawangan - Slim River, Behrang 2020 dan Tanjung Malim), Grand Union (Tanjung Malim), Yatt Fong (Tanjung Malim), Family Mart (Slim River) dan Econsave (Slim River).

Tips 3..
Pengisian minyak. Sebelum ini sha memang x amik kisah pun. Bayar dan isi. Tapi bila terbaca satu artikel ini, baru sha tersedar. Sha praktikan dan sha nampak hasilnya. Jadi sha nasihatkan kepada kawan-kawan silalah isi minyak menggunakan liter. Insya Allah lebih jimat dan lebih jauh perjalanan kita. Memula tu memang rumit tapi alah bisa tegal biasa..
Semoga bermanfaat ye.. 

4 comments:

  1. akak pun selalu banding harga sebelum beli... nak2 lagi klu beli lampin pakai buang ni...

    ReplyDelete
  2. Yang lain tu memang buat, cuma minyak tu tak reti lagi..

    Dulu kawan ajar, tapi tak berapa nak dapat...

    ReplyDelete
  3. slalu klau dpt yg murah mmg beli 2 3 pack trus sbb susah la nk dpt hrga murah

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..