Assalamualaikum..
Hari awal on Sha nak share resepi turun temurun family Sha..
Masakan mendailing..
Hari awal on Sha nak share resepi turun temurun family Sha..
Masakan mendailing..
Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk..
Bahan-bahannya
Pucuk ubi
Terung rembang
Kedua bahan ini ditumbuk bersama hingga habis..
Kalau nak pakai blender pun boleh tapi recycle je air tu supaya nanti masak lemaknya x cair sangat..
Masukkan dalam periuk dan tambah air..
Rebus sehingga hilang bau daun..
Lebih kurang 10 ke 15 minit.
Tambah santan..
Bawang dan cili padi ini ditumbuk.
Tambahkan selepas santan..
Kacau sehingga mendidih..
Kemudian bolehlah masukkan garam dan gula.. Kacau bagi sekata.. Dah siap..
Dah siap.. X berape cantik sebab x cukup santan..
Lauk nie sedap dimakan bersama sambal tumis ikan bilis or sambal tumis ikan..
Memang ohsem dan mengancam..
singgah petang isnin ♥
ReplyDeletewahh...nieyl biasa suka tumis je...
sedapnyaa.. feveret ni..
ReplyDeleteMV ada belajar juga ni..tapi mak mv ajar lepas rebus kita potong kecik2
ReplyDelete