Bagaimana Memupuk Minat Membaca? - Kasihku Amani Imani

GURU

APDM SAPS

Wednesday, September 13, 2017

Bagaimana Memupuk Minat Membaca?

Assalamualaikum..
hye semua..

Hari ini saja nak sembang dengan semua pasal minat membaca..
Tak kiralah anak kecil atapun yang sudah dewasa..
Mulakan minat membaca dengan apa yang anda gemari..

Contohnya..
Kalau minat membaca komik, maka dapatkan komik dan baca..
Tak kisahlah bahasa Melayu ataupun Inggeris..
Bahan bacaan ini boleh didapatkan dengan cara membeli ataupun meminjam di perpustakaan..
Sekiranya tidak boleh dapat dalam bentuk hard copy, boleh juga dapatkan dalam bentuk sioft copy dengan cara menjadi ahli perpustakaan...
Antara perpustakaan online yang Sha tahu ialah Perpustakaan Negara Malaysia dan juga Serambi Ilmu Rakyat (Bank Rakyat)..

Selain itu, boleh juga cuba membaca bahan bacaan yang ringkas dan nipis..
Contoh seperti majalan, buku cerita yang nipis-nipis..
Dari sini secara automatk kita akan berkeinginan untuk membaca bahan bacaan yang lebih tebal..

Kena cari bahan bacaan yang kita minat..
Dari situ kita akan cuba meluaskan genre pembacaan kita..

Untuk anak-anak kecil pula, bolehlah cuba dengan memberikan hadiah buku..
Memabawa anak-anak kecil ini ke Perpustakaan..
Tunjukkan tauladan dengan cara kita juga suka membaca..

Bahan bacaan tidak semestinya dalam bentuk fizikal (buku, majalah, suratkhabar)
Boleh juga membaca secara online melalui aplikasi seperti Wattpad, PNM eReader, Portal Ilham, Penulisan2u dan macam-macam lagi..

Tak salah cuba membaca kerana banyak kebaikkannya..
Boleh menambah kosa kata, membuka minda dalam mengenali perkara lain..
Belajar berimaginasi melalui pembacaan (baca buku yang baik-bak sahaja ye..)
Meluaskan pengetahuan melalui pembacaan..

Ada yang nak tambah lagi?
Boleh share di ruangan komen..

7 comments:

  1. betul...macam anak2 MV start with komik..then skg dah pandai pnjm buku kat pusat sumber sekolah

    ReplyDelete
  2. Bagus tips ni..tengah cuba nak pupuk budaya membaca dalam diri ni..hehe

    ReplyDelete
  3. Kalau nak memupuk minat membaca di rumah

    mak ayah mesti selalu membaca dan ada perpustakaan di rumah

    ReplyDelete
  4. tq bagi tip untuk pupuk minat membaca sha

    ReplyDelete
  5. Saya pun dah pupuk minat membaca pada anak sedara, belikan diorang buku mengenal huruf, harap2 bila besar nanti boleh la menjadi ulat buku macam mak sedara dia jugak, hihi.. Anyway thanks kak Sha sebab bagi tips yang bagus dipraktiskan..

    ReplyDelete
  6. parent pun patut support budaya membaca untuk anak mereka

    ReplyDelete
  7. nurin, minat membaca.
    especially novel, sha.
    syuhada ikot aida, x minat :) hi hi hi

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..