Shoplinks.Asia

Saturday, August 8, 2015

Mochi

Assalamualaikum...
Meh nak citer pasal dessert kesukaan orang Jepun nie...
Mochi...
Kalau kat Malaysia nie.. Mochi nie macam kuih Tepung gomak..
Kenyal-kenyal dan ada inti dalam dia..
Seriously sedap sangat Mochi nie.. Cuma mungkin ada sesetengah jenis Mochi nie manis sikit..
Dalam setiap pek ada 4 ketul mochi nie..
Buat minum petang ataupun juadah berbuka memang best..

Yang ini Mochi Pandan Kacang/Golden Jade

 Packaging bahagian belakang.

Mochi ini ada 5 rasa iaitu Kacang Merah, Mentega Kacang, Coklat, Bijan Hitam dan Pandan Kacang.
Saya baru dapat rasa Kacang Merah.. Mochi nie memang best..
Harga pun x mahal.. Kira oklah..

Asal Usul Mochi
Mochi is Japanese rice cake made of mochigome, a short-grain japonica glutinous rice. The rice is pounded into paste and molded into the desired shape. In Japan it is traditionally made in a ceremony called mochitsuki. While also eaten year-round, mochi is a traditional food for the Japanese New Year and is commonly sold and eaten during that time. Mochi is called môa-chî (麻糬 or 𫃎糬) in Taiwan.

Mochi is a multicomponent food consisting of polysaccharides, lipids, protein and water. Mochi has a heterogeneous structure of amylopectin gel, starch grains and air bubbles. This rice is characterized by its lack of amylose in starch and is derived from short or medium japonica rices. The protein concentration of the rice is a bit higher than normal short-grain rice and the two also differ in amylose content. In mochi rice, the amylose content is negligible which results in the soft gel consistency of mochi. 

Sumber : Wikipedia

12 comments:

  1. beli kat mana tu...
    mcm best pulak...nak try beli lau npk kat mana2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala..maaf el, lupa nak bubuh..
      Sha beli kat 99 speedmart..

      Delete
  2. Wahh! Mcm menarik je nak cuba. Boleh la cari nanti

    ReplyDelete
  3. pernah beli ni....makanan jepun rupanya..ahaks beli tp x tau makanan apa..tau makan jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. MV.. sedap kan.. sharing is caring..hehehe..

      Delete
  4. x penah mkn...nk kena cari gak ni

    ReplyDelete
  5. Assalam sha,
    nice sharing
    ni pestime iols dengor kueh ni tau3

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI