Assalamualaikum..
Hye semua..
Ramai juga yang kongsikan resepi Oden ini.. Resepi yang Sha kongsikan disini telah Sha ubahsuai mengikut selera dan bahan-bahan yang ada dan mudah diperolehi.. Tak ada resepi yang tak boleh diubahsuaikan.. Janji rajin nak cuba.. InsyaAllah jadi.. hehehehe.. Sha masak oden ini masa jamuan di pejabat baru ini.. Saja nak mencuba sesuatu yang lain.. Main agak-agak je bahannya.. Bolehlah buat sendiri kat rumah lepas ini.. Memang sedap dan lagi puas makan bila masak sendiri ini..
Bahan-bahan yang diperlukan:
Perencah Asam Pedas Adabi 1 paket
Perencah Tomyam Thailand 1 senduk atau ikut kesesuaian rasa
Air secukupnya
Bahan oden pula Sha guna bebola ayam, bebola sotong, isi ketam, cendawan, kue teaw dan maggi
Periuknya kami guna periuk nasi je.. Mudah.. hehehe.. Cuma jangan bubuh air terlampau banyak sebab nanti nak bubuh bahan lagi.. Bila dia menggelegak je kuahnya meleleh-leleh sebab penuh sangat..
Cara-cara membuatnya:
Masukkan air (ikut anda nak kuah banyak mana), biarkan menggelegak..
Kemudian, masukkan perencah tomyam dan pes asam pedas, biar sampai menggelegak.. Sha tak tambah gula mahupun garam sebab perencah tomyam thailand tu dah secukup rasa..
Boleh masukkan segala bahan yang nak dimakan ke dalam periuk dan biarkan sampai menggelegak, barulah boleh dimakan..
sedap juga oden ni. bila masak sendiri memang puaslah dapat makan banyak..hehe
ReplyDeletehahahaha ! aduh klu panik.. mmg macam2 kita fikir kan hahaha
ReplyDeleteterus rasa lapar. senang je nak buat boleh la try. tq share resepi :)
ReplyDeletemudah dan enak,kan saya pun suka oden ni makan panas panas
ReplyDeletei love oden^^
ReplyDeleteSedapnya buat oden. Berselera makan bila lama tak makan :)
ReplyDeletehah penuh melimpah tu..hujan2 dpt buat oden ni sodap
ReplyDeletesedap kan oden..shida suke giler mkn oden!
ReplyDelete