Assalamualaikum..
Hye semua..
Saja nak kongsi kat sini.. Selalunya buat gulai lemak udang atau pucuk paku secara berasingan.. Kali ini kita campur sekali.. hehehe.. Sedap pula rasanya bila mereka bergandingan bersama.. Sha tak pakai banyak cili sebab anak-anak nak makan sama.. Memang tak buat pedas.. Kalau suka pedas, cili padi tu boleh bubuh lebih.. Pucuk paku kat sini jual seikat RM1 je, ini untuk sekali makan.. Kalau Sha nak masak lebih kena beli 2 ikat..
Masak Lemak Pucuk Paku & Udang
Bahan-bahannya:-
Seikat pucuk paku
Udang (ikut suka)
Sebiji cili padi yang ditumbuk bersama ikan bilis dan kunyit hidup/serbuk kunyit
Sebatang cili merah dihiris (mencantikkan lauk)
Air
Santan
Garam secukup rasa..
Sha bubuh air, bahan tumbuk, cili merah dan pucuk paku dalam periuk dan panaskan atas dapur.. Biar sampai menggelegak atau pucuk paku lembut..
Bila dah menggelegak baru Sha masukkan udang.. Santan Sha masukkan lepas kulit udang bertukar warna.. Kacau sampai santan masak dan serasi bersama udang dan pucuk paku di dalam periuk.. Tutup api dan masukkan garam secukup rasa.. Kacau.. Dah boleh dihidangkan..
sedapnya!! kakmim mmg suka lauk masak lemak... asal masak lemak je mst suka... kobis masak lemak pun sedappp
ReplyDeletesedapnya!
ReplyDeletesedapnya kak sha masak :)
ReplyDeletehttps://www.tiarasaphire.com/2020/12/drama-indonesia-assalamualaikum-calon.html
dulu duduk dekat trolak memang selalu dapat makan pucuk paku ni. Bila dah dekat subang ni memang susah nak jumpa. Ada pun yang tua. Besarnya udang tu kaksha hihi
ReplyDeleteLama tak makan pucuk paku. Antara sayur favourite.. Teringin plak
ReplyDeletealahai..sedapnya..:)
ReplyDeletealahai sedapnya..:)
ReplyDeletetakpenah makan ni ! tapi kak sha masak nmpk menyelerakan
ReplyDeleteUuuu..besarnya udang..sedap ni sha :)
ReplyDeleteSedapnya pucuk paku. Lama dah tak makan.
ReplyDelete