Assalamualaikum..
Hye semua..
Hye semua..
Lama tak makan ketam.. Minggu lepas abah Sha datang rumah hantar limau bali dengan ketam.. Ketam kalau kat pasar rumah abah, murah.. Sebab dekat dengan laut kan.. Kalau pasar kat Behrang ini, mahal ya amat.. Memang Sha tak belilah.. Tengok je.. Ini bila abah hantar, barulah merasa makan ketam.. Sha buat sup je.. Sup cara mudah.. Guna apa yang ada dekat rumah..
Sup Ketam
Bahan-bahannya
Ketam sekilo di belah dua
4 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inchi halia
Serbuk lada putih (boleh juga pakai lada putih biji)
2 biji ketang dipotong 6
Bahan-bahannya
Ketam sekilo di belah dua
4 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inchi halia
Serbuk lada putih (boleh juga pakai lada putih biji)
2 biji ketang dipotong 6
Cara Memasak
1. Bawang merah, bawang putih, halia dan lada putih ditumbuk kasar..
2. Tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau dan masukkan air bersama kentang..
3. Biarkan sehingga kentang separuh masak dan masukkan ketam.
4. Renehkan dengan api yang kecik.
5. Setelah masak bolehlah taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang..
1. Bawang merah, bawang putih, halia dan lada putih ditumbuk kasar..
2. Tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau dan masukkan air bersama kentang..
3. Biarkan sehingga kentang separuh masak dan masukkan ketam.
4. Renehkan dengan api yang kecik.
5. Setelah masak bolehlah taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang..
Mudah je kan.. Sedap di makan begitu sahaja atau bersama nasi..
Menunggu kentang separuh masak..
Yeah!! Sup ketam dah masak..
sedapnyaaa lama takmakan ketam
ReplyDeletesedapnya ketam! saya dah lama x makan ketam..
ReplyDeletewahhh sup ketam.. x pernah mkn agik sup ketam ni..
ReplyDeletexpernah makan lagi sup ketam, selalu makan goreng je.
ReplyDeletesedapnya akak tp tulah malas nk kopek kulit ketam.
ReplyDeletebab kopek kulit tu memang mencabar.. Kadang boleh terluka.. kikiki..
DeleteMN belum pernah masak atau makan sup ketam lagi..biasa masak pedas,lemak cili padi atau goreng je..nak try lah nanti...tq kongsi resepi
ReplyDeleteketam masak sup n gulai fevret. tapi kadang2 ekot mood nak makan sebab malas kopek =P
ReplyDeletenampak sedap tuuu kaksha.. kite tak pernah masak sup ketam. sup bodo2 selalu lahh hehehee
ReplyDeletekalo ketam kt umh jrg sgt la wat sup..slalunya kari ketam, ketam cili or ketam telur masin..sedap nmpknye hirup sup ketam panas2 tu
ReplyDeletepernah buat sekali untuk husband yg demam..lps makan, demam terus surut
ReplyDeletewahhh.. sedap ni :)
ReplyDeleteFavorite ana ni. Sup dia memang sedap bila dapat hirup.
ReplyDeletelama dah tak makan ketam... nanti kena cari gak
ReplyDeleteigt kn tadi ada yg kena denggi ;-)
ReplyDeletesup ketam.
ReplyDeletesedap!
tapi tu la. aida tak pernah masak ketam tau, sha.
malas nak makan nyer :) hu hu hu hu