Assalamualaikum..
Hye semua..
Belinya dah lama cendawan sisir ini, tapi tersimpan je dalam peti ais.. Kelmarin, gagahkan jugalah masak.. Saja masak tumis.. Asyik buat gulai lemak je kan.. Nak buat rendang macam leceh je, lepas tu kerang pun dah kena ratah dengan Imani.. hehehe.. Kita buat tumis je la, senang pun senang.. Bahan pun tak banyak
Resepi Cendawan Sisir Goreng
Bahan-bahannya
1 mangkuk cendawan sisir (direndam dan dibasuh untuk buang pasir)
1 biji cili merah (dihiris)
1 biji bawang merah (dihiris)
2 biji bawang putih (dihiris)
sedikit ikan bilis (ditumbuk kasar) / kiub ikan bilis
Cara memasak
1. Panaskan kuali dan masukkan minyak untuk menumis.
2. Tumiskan hirisan bawang putih, bawang merah dan cili merah sehingga naik bau dan layu.
3. Kemudian masukkan cendawan sisir tadi bersama ikan bilis/kiub ikan bilis dan sedikit air.. Biarkan sehingga cendawan lembut.. Dah siap.. Bolehlah makan bersama nasi..
Cendawan sisir nie family saya biasa buat masak cili api je tak pun goreng kunyit , sedap gak .
ReplyDeleteAkak pun suka tumis macam ni...sedap...
ReplyDeleteSedapnya lama tak makan cendawan sisir.
ReplyDeletewaalaikumussalam. waaaaaaaaaa rindu nya nak makan lagi. sedap yakmat. hehe
ReplyDeletesedap ni..:)
ReplyDeletedana pun suke masak goreng gini je, kalau banyak baru masak lemak cili api
ReplyDeletenampak senang =)
ReplyDeletecendawan ni selalu saya buat goreng tepung je..hehe
ReplyDeletebuat rendang? rare betul..saya tau rendang daging dengan ayam je.
ReplyDeleteDah susah jumpa cendawan ni
ReplyDeleteSedapnya cendawan sisir. masak pedas² dan makan dengan nasi panas memang terbaik
ReplyDeleteboleh digoreng gak ye. aritu nampak gak kat pasar malam..tp ammi pikir apalah ammi nak buat dengan cendawan ni. tak reti.
ReplyDelete