Assalamualaikum..
Hye semua..
Rupanya entry ini dah lama terperam tak di published.. Makanya jomlah kita published kan.. Rasanya ramai je yang tahu cara nak buat mangga asam boi kan.. Tapi sajalah sha nak kongsikan disini buat rujukan sendiri dan juga kawan-kawan..
Potong mangga ikut suka hati anda.. Tak ada saiz wajib pun.. Mana yang anda mudah nak makan.. Seeloknya beli mangga lemak baru dia rangup tau.. Tapi mangga masak pun okay je..
Cili padi dan gula.. Ini pun ikut sukatan suka hati.. Kalau nak pedas, bubuh banyak cili padi.. sha bubuh setangkai dua je.. Sekadar ada rasa pedas-pedas manja gitu.. Hehehe.. Gula tu pun jangan bubuh banyak, bubuh sesudu dulu.. Kemudian kalau tak cukup boleh tambah..
Owh ya, asam boi jangan dilupakan.. Sha guna asam boi putih.. Boleh je kalau nak guna asam boi merah, cuma nanti mangganya jadi warna merah lah..
Selepas digaul masukkan ke dalam balang dan simpan dalam peti ais.. Esoknya dah boleh makan..
Ini versi asam boi merah.. Nampak tak mangga tu ada warna merah-merah.. Okay je.. Rasa lebih kurang je..
Puas makan tu Sha, balang besar.
ReplyDeleteMakan rasa ranguplah sedap kan. Kalau mangga masak tak rangup pulak.
tengok akak buat tu eh terliur pulak, terus kecur air liur... dah lama tak buat jeruk mangga sendiri mcmni
ReplyDeleteFav mangga Asam boi
ReplyDeletekalaulah boleh grab je dari pc ni. sedapnya
ReplyDeletedulu rajin akak buat sendiri. skrg jarang dah. tapi yg pastinya mmg sedap
ReplyDelete