Assalammualaikum..
Hye semua..
Hye semua..
Jom tengok bubur jagung versi Sha..
Mudah ringkas dan cepat..
Bahan-bahannya Sha guna tiga je..
Jagung 3 tongkol, gula 2 senduk dan santan RM2..
Mudah je kan...
Mudah ringkas dan cepat..
Bahan-bahannya Sha guna tiga je..
Jagung 3 tongkol, gula 2 senduk dan santan RM2..
Mudah je kan...
Tak bubuh apa pun selain tiga bahan nie..
Ini bubur jagung nak cepat.. hehehe..
Kalau korang nak sedap, bolehlah bubuh biji sagu..
Daun pandan untuk tambah wangi..
Ikutlah.. nak guna gula merah or gula Melaka pun boleh..
Bahan-bahan utama..
Cara memasak:-
Masukkan jagung yang dah dihiris dalam periuk..
Kemudian masukkan santan..
Kalau taknak pekat, tambah air..
Sha memang tak tambah air.. santan je..
Masukkan dua senduk gula atau ikutlah selera korang..
Letak atas dapur..
Nyalakan api dan kacaulah perlahan-lahan..
Jangan bagi pecah santan..
Tempoh masa memasak nie hanyalah 5 ke 7 minit sahaja..
Mudah sangatkan..
Yeah!!! Dah siap..
boleh makan panas-panas ataupun sejukkan dulu..
Ana kalau nak minta ke MIL je. Sebab dia buat mmh terbaik.😍
ReplyDeleteMak2 nie kalau masak memang sedap Ana..
DeleteSedapnya bubur jagung kak sha... simple je resepinya...
ReplyDeleteHahaha.. akak memang camnie Mai.. sejak2 ada anak nie memang masak jenis simple2 je.. hehehe
DeleteLama tak buat bubur jagung. Ni faveret mak mertua ni . Hakak selalu buh gula Melaka. Daun Pandan kadang tak bubuh kalau tak ada hihi
ReplyDeletesy suka klu jemput jagung ..klu bubur ni kurang sikit ... hehehe
ReplyDeletesha nampak menyelerakan
ReplyDelete