Assalamualaikum..
Hye semua..
Sayur kesukaan Sha ini.. Pucuk taugeh.. Kelmarin masa sahur buat lauk ini dikawankan pula dengan ikan goreng, pergh!! Memang sedaplah bersahur.. Kali ini Sha masukkan tauhu, sedap je makannya.. Bahannya pun tak banyak dan mudah.. Portion Sha masak ini untuk dua orang makan..
Pucuk Tauge Tumis Udang & Tauhu
Bahan-bahannya:
Segenggam pucuk tauge
1/2 potong tauhu (dipotong kecil)
seulas bawang merah (dihiris)
Seulas bawang putih (dihiris)
Setengah biji cili merah (dihiris)
5 ekor udang sederhana
Minyak untuk menumis dan sedikit air
Cara Memasak:
1. Panaskan kuali dan minyak kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih bersama cili merah.
2. Setelah naik bau masukkan udang dan sedikit kiub ikan bilis Knorr/Adabi
3. Setelah udang separuh masak, bolehlah masukkan pucuk taugeh, tauhu dan sedikit air. Biarkan sehingga pucuk taugeh masak, tutup api dan bubuh sedikit garam..
Boleh dihidangkan bersama nasi dan ikan goreng..
p/s: Air tu boleh dimasukkan untuk bagi berkuah, kalau tak nak tak yah bubuh..
Sedap ni sha... tq bg idea.. x dpt pucuk pun xpe.. tauge pun dh mmg sedap.. letak udang banyak atau letak sawi.. mantoppp.. tapi nk tumis ikan masin pun sodap jugak.. adoiii
ReplyDeletesedap ni, terasa2 di lidah hehe
ReplyDeleteAkak pun suka sayur ni..memang masak tumis dengan udang kering atau udang kertas...sedap sangat...
ReplyDeleteSedap menu ni.. walaupun simple berselera mkn
ReplyDeleteSedapnya! Gandingan mantap bahan-bahan berkhasiat. tak tahan tengok udangnya tu hihihiii.
ReplyDeletefavourite saya juga pucuk taugeh ni. ratah fresh rangup lepas masak tumis tu memang sedap.
ReplyDeletesedap ni... sy pun suka lauk ringkas mcm ni mkn dgn ikan goreng perghhhhh nikmat
ReplyDeletenyumm nyum.. kecur liur rasa
ReplyDelete