Assalamualaikum..
Hye semua..
Kali ini Sha nak kongsikan resepi menggunakan tun dan petai.. Kebetulan tengah musim petaikan, jomlah kita pelbagaikan menu berasaskan petai.. hehehe.. Anak-anak Sha makan petai kalau diletakkan dalam nasi goreng.. Selain tu memang diorang tak sentuhlah petai.. Sajalah Sha cuba gandingkan petai dan tuna.. Tak sangka menarik dan sedap.. Mudah pun mudah.. Jom tengok tutorial bergambar Sha ini..
Bahan-bahannya:-
Satu tin tuna jenama Ayam Brand (Ayam Brand Cili Tuna 160g - tahap kepedasan 3 cili)
2 butir telur
Semangkuk petai yang dihiris halus
Nasi malam tadi.. hehehe..
Tak ada dalam gambar mentega jenama Adele.. Sha guna dua sudu..
1. Panaskan kuali dan cairkan mentega..
2. Masukkan petai dan goreng sekejap
3. Pecahkan telur
4. Kacau bagi separuh masak.
5. Masukkan tuna.
6. Kacau bagi sekata
7. Masukkan nasi dan gaul rata.. Biarkan seketika dan perasakan dengan garam jika perlu..
Tips tambahan dari Sha, selain petai boleh je tambah sayur-sayuran lain ikut selera masing-masing.. Nak tambah cili padi atau kimchi pun sedap juga..
sedapnya ns goreng!
ReplyDeletesedap ni..ada petai..
ReplyDeleteSedapnya
ReplyDeleteTak pernah cuba lagi masak nasi goreng dengan tuna.
ReplyDeleteYa ampuuunnn! Very-very sedap ni!!!!
ReplyDeleteSedapnya.. Lama tak makan nasi goreng tuna. Boleh buat nanti..
ReplyDeleteYumss! Kalau bab petai memang bertambh2 la makan hehehe
ReplyDeleteFuh mantap. lag-lagi ada petai tu..haiiiilaa.
ReplyDeletetak sangka ada combo ni. nampak menarik.
ReplyDeleteMenu nasi goreng rare ni. Sedapnya campur tuna dan petai.
ReplyDelete