Shoplinks.Asia

Shoplinks.Asia


Simple Hijab

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Tuesday, July 28, 2015

Shine or Go Crazy / Shine or Be Mad

Assalamualaikum..
Lama dah x share Drama Korea..
Kali ini nak citer pasal drama korea berkonsepkan sejarah..
Seronok bila tengok citer nie..
Saya suka hero dia.. Wataknya gila-gila..
Sesuailah dengan tajuk drama nie... Shine or Go Crazy..
Kenapa tajuk dia x menggambarkan yang drama nie drama sejarah??
Kenalah tengok.. Tajuk nie memang sesuai sangat dengan drama nie..
Shine or Go Crazy samalah seperti pemahaman saya..
Sama ada Wang So akan menyerlah ataupun menjadi gila dalam usaha meneruskan
wasiat ayahanda dia.. Sejauh mana Wang So akan pergi demi memenuhi wasiat tu..
Macam mana pula hubungan Wang So dengan Isteri pertama dia Shin Yool/Gaebong serta Isteri dia yang sah pada mata rakyat iaitu Hwangbo Yeo-Won...
Semua nie diolah dengan baik dan menarik..
Pergolakan antara tiga watak utama nie..


Info Mengenai Drama : Shine or Go Crazy (Hangul: 빛나거나 미치거나; RR: Bitnageona Michigeona) is a 2015 South Korean television series based on the novel of the same name by Hyun Go-woon about the romance between a Goryeo prince and a Balhae princess. Starring Jang Hyuk, Oh Yeon-seo, Lee Ha-nui and Lim Ju-hwan, it aired on MBC from January 19 to April 7, 2015 on Mondays and Tuesdays at 22:00 for 24 episodes.

Plot : Wang So was born a prince of Goryeo, but because a prophecy foretells that he will turn the country into a river of blood, he is exiled from the palace and shunned by the royal family. Having lost his place as the rightful heir to the throne, he lives an isolated life, and in Wang So's absence, his illegitimate half-brother Wang Uk makes an ambitious play for power.
Shin Yool is the last princess of Balhae, and she narrowly escaped death as a child at the hands of her own people because of a prophecy that she is fated to become "the light of another nation". She and Wang So have a whirlwind marriage, and as husband and wife, begin to grow closer and fall in love.


Watak Utama
  • Jang Hyuk as Wang So (later King Gwangjong)
  • Oh Yeon-seo as Shin Yool / Gaebong
  • Lee Ha-nui as Hwangbo Yeo-won (later Queen Daemok)
  • Lim Ju-hwan as Wang Uk
  • Lee Deok-hwa as Wang Sik-ryeom
  • Ryu Seung-soo as King Jeongjong
  • Na Jong-chan as Se-won
 

12 comments:

  1. Kalau nak baca Review2 Drama Korea yang best2 bolehlaa singgah ke sini -> http://mulan-sahbanu.blogspot.com/p/review-korean-drama.html

    ReplyDelete
  2. Singgah sini..
    Selamat hari raya..
    rasanya dah setahun tak layan drama korea nie..
    Jom singgah my blog http://seindahcerita.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq nieyl..selamat hari raya juga..
      Nanti sha bw blog nieyl ye..

      Delete
  3. wahhhhhhhhh. akak pun layan cite korea ek.

    ReplyDelete
  4. ekin tak terlayan drama Korea sekarang

    ReplyDelete
  5. Lama dah tak tengok cerita Korea..

    orang kat rumah ni tak minat..

    so kena banned lah channel tu.. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. La..cian siti..akak pun kebetulan ada member bg tau lubuk untuk download.. umah xde astro.. hehehe..

      Delete
  6. tak pernah tgk lagi cerita nie
    tp ayu kurang gemar cerita zaman dulu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak minat cerita yang zaman dulu2 nie..suka tgk budaya diorang..

      Delete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chit Chat

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI