Friday, January 1, 2021

Goodreads | My Year 2020 in Books

Assalamualaikum..
Hye semua..

Entry pertama mengenai Goodreads untuk tahun 2021.. My journey in books for 2020.. Mulanya nak kejar sampai 300 buah buku tapi asyik tersasar dengan perkara-perkara yang tak sepatutnya.. hehehe.. Berjaya baca 298 buah buku sahaja.. Tahun 2020 telah diungguli dengan buku digital melalui aplikasi Oakbee Buffet dan Google Play Books.. 2 aplikasi ini paling best nak guna untuk bacaan.. Sebab bukaan bukunya memang seperti buku fizikal berbanding dengan PNM e-Reader atau eSentral.. Jomlah sambung jelajah perjalanan bacaan buku Sha..

298 buah buku dengan 72,488 muka surat.. 28 buah lagi banyak dari tahun lepas.. hehehe..

Buku paling sikit muka suratnya bertajuk Sonic The Hedgehog: Tanggle & Whispper dengan 14 muka surat sahaja.. Manakala paling tebal dengan 988 muka surat pula bergajuk Lelaki Langit Bumi.. Tak cecah 1000 muka surat pun.. huhuhu.. Average bacaan Sha untuk sehari ialah 243 muka surat..

Buku paling popular yang Sha baca untuk tahun lepas bertajuk Harry Potter and the Curse Child dan yang paling tak popular pula bertajuk Terbangkan Saya.. Average bintang yang Sha bagi untuk tahun lepas ialah 3.5 bintang..

Sha bermula dengan buku fizikal bertajuk Hasutan Iblis oleh Illya Abdullah..

Buku digital bertajuk Dendam Semalam oleh Zaifuzaman Ahmad yang Sha beli di Google Play Books menjadi buku terakhir yang Sha baca dan review..

11 comments:

  1. Selamat Tahun Baru kak Sha, banyaknya kak baca, saya 100 tak sampai tahun lepas sebab asyik dengan drama pulak.. hehehe

    ReplyDelete
  2. Tahniah sha!!! Keep it up for 2021!! Lelaki langit bumi tu buku blogger farrah kan?? X baca pn lagi

    ReplyDelete
  3. WOW terbaik ! saya nak habiskan 1 buku pun susah 😁

    ReplyDelete
  4. 2 ja la lagi kan kak sha nak sampai target huhu salahkan apps la... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. tu lah.. duk layan iQiyi dengan youtube je.. hahaha..

      Delete
  5. Terbaik Kak Sha. Tahniah! Teruskan membaca :)

    ReplyDelete
  6. adoiii lagi 2 je lagi haha target kita sama ye tahun ni tapi saya target movie lah hehehe

    ReplyDelete
  7. Pehh bak dekat 300 tu. Tahniah sha. Mama mmg tabik spring. Mama nak habiskannsatu buku pun seksa

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »