Friday, January 8, 2021

Menghijaukan Bumi

Assalamualaikum..
Hye semua..

Semalam sehari suntuk main tanah dan menanam pokok.. Mula-mula tanam secara berkumpulan mengikut zon.. Zon kami kena tanam pokok bidara, rambutan dan pulasan.. Menanam dalam keadaan hujan rintik.. 

Pagi tanam pokok Bidara untuk aktiviti menghijaukan kawasan Politeknik.. Lubang dah siap digali, cuma perlu masukkan pokok sahaja ke dalam lubang dan kambus balik tanah..

Lepas menanam kita brunch dulu sebelum sambung dekat Perpustakaan pula..

Pokok bunga raya putih dan ulam raja.. Ini untuk Perpustakaan.. Beli dekat nursery depan Politeknik.. Pokok bunga raya putih tu RM4 dan Ulam raja RM5..

Mencangkul tanah untuk pokok bunga raya putih.. Ini dekat pejabat sendiri..

Sesi memenuhkan pasu-pasu kosong dengan pokok yang tengah viral di media sosial sekarang ini.. hehehe.. Tempat kami ada warna pink, putih dan purple..

11 comments:

  1. Assalam. Tambah semangat kita nak berkebun hujung minggu nie. Tq

    ReplyDelete
  2. BANGUSNYA ADA USAHA NAK MENGHIJAUKAN BUMI BALIK..SYOK AA MEN CANGKUL CANGKUL HEHEHE..ehh baru pasan ter caps pulak

    ReplyDelete
  3. fuhhh tanam pokok buah-buahan dekat office ni memang best. Datang musim buah boleh makan ramai2

    ReplyDelete
  4. brunch tu menggoda sangat... laksam ye

    ReplyDelete
  5. Kalau Mrs. A nak tanam pokok ni suka tapi risau kalau tak hidup hahahaa

    ReplyDelete
  6. Semoga hidup subur dan menghijau laman nanti. seronok bercucuk tanam kalau menjadi ni :)

    ReplyDelete
  7. Rajinnya.. Hehe.. Nak wallet free? Jemput join GA saya http://www.aimisyahirah.com/2021/01/wallet-giveaway-by-misya-2021.html

    ReplyDelete
  8. Wah.. Aktiviti sihat. Semoga pokok yang ditanam tumbuh subur

    ReplyDelete
  9. murahnya pkok bunga raya tu kak... ulam raja tu nasibla bila berbunga benihnya banyak...
    nanti cuba tanam pokok mulberi kak senang nk hidup n jaga

    ReplyDelete
  10. Waalaikumussalam. Best nya menanam pokok. Kami ni tangan panas, tanam pokok asyik mati 😅

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »