Assalamualaikum..
Hye semua..
Semalam rasa macam nak makan western, terus masak spaghetti seperiuk.. Tulah breakfast, lunch dan makan malam.. hehehe.. Malas sangat gayanya.. Cuma bahan tak banyaklah.. Kali ini Sha ubah suai sikit resepi bagi kena dengan selera Melayu yang sukakan pedas.. hehehe..
Bahan-bahannya:-
Cendawan coklat dihiris..
Setin sos prego
20 biji bebola daging
2pcs sosej cheese dihiris
1/2 biji bawang holand dipotong dadu
2 biji bawang merah dan 3 biji cili padi ditumbuk..
Setengah pekat sphagetti direbus..
Didihkan air, masukkan minyak dan garam.. Kemudian bila dah menggelegak baru masukkan sphagetti..
Panadkan periuk dan masukkan minyak..
Tumis bawang dan cili padi sampai naik bau..
Masukkan bebola daging dan sosej.. Tumis sekejap..
Masukkan bawang holland dan cendawan.. Tumis sehingga cendawan layu..
Masukkan air rebusan spaghetti dan biar mendidih hingga bebola daging masak..
Masukkan sos prego dan kacau rata.. Biar mendidih..
Yeah!! Dah siap.. Sebelum tutup api, pecahkan telur untuk pekatkan kuah.. Telur tu boleh gantikan dengan cheese kalau ada..
Tapis sphagetti yang dah kembang..
Alhamdulillah.. Dah boleh makan.. Sos ini boleh diolah ikut kesesuaian.. Sha tambah telur tu last minute.. Nak bagi kuah pekat sedikit sebab tak ada cheese.. hehehe..
oh sos prego cendawan mmg color merah juga ye..biasa akak guna sos prego traditional...bdk2 mmg suka menu ni kan..oh ganti telur..menarik tu
ReplyDeleteYup.. yang cendawan tu pun warna merah sis..
DeleteMy favorite menu ni Sha..
ReplyDeleteSimple dan sedap, LZ suka letak chili flakes supaya pedas so tak cepat muak ;)
letak chili flakes pun sedap juga..
Deletebila tengok ni lama dah dana tak masak spageti, rasanya ada beberapa paket pasta kt rumah tapi sos nya pulak tkde... teringin la buat spageti bolognise nanti
ReplyDeletewaahhh..mebeles...bahan2 dah berlambak tu...
ReplyDeleteDah lama x masak spagetti bolognese mcm ni.. sbb kat rumah anak2 & husband lagi suka spagetti cabonara.. hihi.. kalau dilah terasa nak makan mcm ni, kena makan kat luar la..
ReplyDeletekat umah tak pernah masak spagetti...sebab parent tk suka sangat...hopefully nnti bole la masak sendiri
ReplyDeletesedapnyaaaaa...
ReplyDeletesedap nyer, sha.
ReplyDeletelama x buat. tabur cheese kat atas spgeti tu.
wow. ohsem!