Assalamualaikum..
Hye semua..
Kelmarin ada buat jamuan kat pejabat.. Sha dengan rakan-rakan buat Jambu + Epal Asam Boi.. Mudah dan cepat.. Kami buat dua versi.. Bawah ini Sha kongsikan kedua-dua versi.. Boleh je nak gantikan jambu dan epal tu dengan mangga atau buah lain..
Jambu dan epal
Cili padi, asam boi putih dan serbuk asam masin..
Buah jambu yang dah selamat di potong-potong.. Boleh je nak potong macam mana pun..
Epal yang dipotong dan direndam dalam air garam supaya epal tak lebam..
Bekas pertama Sha campurkan epal, jambu, serbuk asam masin dan cili padi yang dah dipotong.. Gaulkan dan biar dia mesra..
Bekas kedua Sha campurkan epal, jambu, asam boi dan cili padi.. Gaulkan bagi mesra dan ketepikan..
Untuk ketiga-tiga menu ini, boleh je nak tambah gula sedikit.. Tak tambah pun, okay je.. Rasanya berbeza untuk bahan yang kita bubuh.. Paling cepat, mudah dan sedap.. hehehe..
terliur tgk aihh
ReplyDeletesamalah kita.. hehehe
Deletekecur ailio tgk ni..mesti ni cepat habis..hehe..
ReplyDeletememang pun kak.. kejap je licinnya..
Deletesedap buat jeruk asam boi, kat rumah pun penuh dengan buah pelam sampai tak larat nak makan..hehe ♕Tiara Sapphire♕
ReplyDeleteBest kalau buat guna mangga.. hehehe
Deletesedap tu...simpan dlm peti ais..mkn sejuk2
ReplyDeletememang puaslah kalau sejuk sejuk..
Deletesedapnya makan sejuk selepas kuarkan dr peti ais..
ReplyDeletekan.. sejuk-sejuk lagi best..
Deletesemua sedap kak shaaaa! Terliur tengok!
ReplyDeletekak sha pun terliur juga sambil jawab komen ini.. hehehe
Delete