Shoplinks.Asia

Sunday, February 28, 2016

Biskut Cornflakes aka Red Pearl Cookies

Assalamualaikum..
Mudah dan sangat senang..
First time sha buat cookies sebenarnya..
Yang paling best bila percubaan pertama menjadi..
Yang buat lagi best bila anak-anak suka makan.. Best sangat rasanya..
Sha dapat resepi nie dari FB Lina Othman..
Boleh klik sini kalau nak tengok resepi penuh berserta gambar.
Satu adunan nie boleh dapat 51pcs.. Bergantung pada saiz biskut..
Sha guna tangan je.. Hehehe..
Bak kata adik Sha, air tangan ibu tu penting.. Hehehe..

Sha derhaka sikit.. Hehehe..
X guna badam strips dan ceri merah..
Sha gantikan dengan badam keping dan coklat cip pink..
Kena berani try and error.. Suhu oven pun sama..

Red Pearl Cookies
Bahan-bahannya
150g butter
75g gula kastor
150g tepung gandum
60g cornflakes
25g badam strips (Sha masuk ikut suka.. Hehehe)
Ceri Merah sebagai hiasan (Sha guna coklat cip pink dan gula hiasan bentuk love)
Sedikit esen vanilla

Cara Membuatnya
Pukul atau kacau gula dan butter. (Sha guna sudu je). Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau. Kemudian masukkan Cornflakes dan badam. Kacau lagi. Masukkan sedikit esen vanila dan kacau. Setelah itu, bolehlah bentukkan mengikut kreativiti masing-masing. Sha gunakan tangan je. Tempek-tempek kat atas dulang pembakar yang dah dilapik aluminium foil. Oh ya, jangan lupa panaskan oven ye. Bakar pada suhu 175c selama 20 ke 25 minit. Bergantung pada oven masing-masing ye.

Dah siap. Ini percubaan yang pertama. Dapat 51pcs.

 
 Untuk percubaan kedua sha dapat 53pcs cookies.. Macam yang Sha cakap, jumlah cookies bergantung pada size. Owh ya, percubaan yang kedua nie Sha guna badam strips pula

6 comments:

  1. Wahhh..mcm nak raya lah...raya nnt blh buat bisnes ni

    ReplyDelete
  2. Kalau buat ni kat rumah, banyak mana pun laku.. macam pisang goreng panas... hehe

    ReplyDelete
  3. sedapnyaaa, kalau ade cornflakes mesti ada crunchy2 sikit kan.

    ReplyDelete
  4. Sedap ni...
    Fav nnt leh wat utk ank

    ReplyDelete
  5. rajinnya dia...wah sedap nampak

    ReplyDelete
  6. yg ni pun sedap T_T makin kebawah makin byk pulak makanan. kakshaaaaaaa

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Family Blogger

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI