Thursday, May 16, 2019

11 Ramadhan 1440

Assalamualaikum..
Hye semua..

Hari ini dah 11 hari kita berpuasa.. Alhamdulillah, tahun ini dapat bertukar tukar juadah dengan jiran tetangga.. Bazaar Ramadhan dah 3 hari tak pergi.. Awal awal ari tu ada lah pergi, beli kuih.. Tapi rasa macam tak lalu dah.. Lagipun MIL rajin masak bubur, tu yang stop ke bazaar.. Kalau teringin sangat nak makan kuih tertentu baru pergi cari..

Encik suami rajin tolong MIL masak, tu yang setiap hari ada bubur.. Bubur jagunglah, bubur butir nangkalah, bubur pulut hitam, bubur kacang hijau tu belum masuk cekodok bilis, cekodok jagung, cekodok kucai.. Memang ohsemlah.. Bila MIL masak bubur dan cekodok/cucur, Amanilah tukang hantar dekat jiran-jiran.. Sha selang selikan bagi jiran jiran.. Juadah sikit jadi kenalah anta rumah berbeza.. Tapj paling kerap jiran sebelah rumahlah.. hehehe.. Kadang ada lah juadah tambahan yang dibalas jiran.. Jadi tak pergi bazaar pun dah meriah juadah..

Menu berbuka semalam yang MIL masak.. Bubur kacang hijau, cekodok/cucur kucai dan gulai pucuk paku.. 

Tomyam ayam ini Sha masak lepas amik anak sekolah agama.. Senang, bubuh semua dalam satu periuk pastu didihkan.. Siap..

Nasi goreng sotong.. Lebihan nasi semalam.. Sayang pula, tu yang buat nasi goreng..

18 comments:

  1. ptg nt hntr ke rumah sy pula ya... eh ehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dekat, Sha hantar kat Anies.. hehehe..

      Delete
  2. p/s terima kasih doakan sy... alhamdulillah hari ni dah sembuh sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Semoga terus sihat.. Aamiin..

      Delete
  3. tak payah pergi bazaar dah kalau menu sedap macam ni kaksha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. memang tak ke bazaar dah Farhana..

      Delete
  4. MENYELERAKAN HIDANGAN BERBUKA

    ReplyDelete
  5. wah..menariks. sama la menu sahur tadi...tom yam. Suka Ian & Iris..siap request nak repeat buka puasa nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah tomyam nie kan mummy.. anak-anak sha pun suka..

      Delete
  6. sedapnya cucur. Ray plan nak buat cucur jugak ni cuma tak belik bahan lagi. ray x jmpe daun kucai kt sini. kalau dulu mmg selalu buat cucur and wajib ade daun kucai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha.. Sedap bubuh daun kucai ini.. Tambah sikit udang.. Pergh!!..

      Delete
  7. sedapnya nampak cekodok kucai tu nyum nyum

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah
    Kita memberi orang merasa

    ReplyDelete
  9. Kejap je kan dah belas2 Ramadhan. Sedap2 lauk kak Sha.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »