Bila Perut Meragam - Kasihku Amani Imani

GURU

APDM SAPS

Thursday, November 19, 2015

Bila Perut Meragam

Assalamualaikum..
Saja nak berceloteh..
Lama sebenarnya sha x kena sakit nie..
Penyakit yang menghantui sha selepas dua tahun operation Appendix.
Penyakit usus bercantum ataupun melekat-lekat. Nama sainsnya Adhesion Colic.

Sha start kena penyakit nie dua tahun lepas operation appendix. Selalunya kena sekejap-sekejap je.. Kalau sakit nie datang bertamu, memang meleleh air mata dan muntah-muntah.. Setelah sekian lama, untuk first timenya sha kena sehari suntuk.. sakitnya bukanlah berterusan tapi datang dan pergi. Tapi satu hari tu memang x boleh nak makan.. sha berjaya makan roti canai telur je pada jam 8.15pg dan minum air extrajos anggur. Lepastu memang perut xleh terima apapun.. Even air masak.. tapi sha keep on minum air masak gak.

Tarikh 09.11.2015 menjadi kenangan tragis untuk sha yang sangat suka makan.. hehehe.. pagi 10.11.2015, gastrik yang jarang-jarang bertamu tetibe menjenguk.. Pedihnya.. Sungguhlah kita yang sihat nie selalunya akan lebih menghargai masa sihat bila ujian sakit mula menjenguk.

Sha sangat-sangat sukakan makanan bukan lah sebab sha nie Chubby or gemuk atau kuat makan ye.. sha bukannya makan bnyk pun tapi sha memang gemarkan makanan.. Sha sangat suka mencuba makanan-makanan baru dan tempat-tempat makan yang best. Cuma masa dan kewangan tidak mengizinkan..Satu lagi sha pegang "sementara sihat, baiklah makan.. esok-esok dah sakit, nak makan apa pun x boleh". Jadi pada kawan-kawan yang masih sihat hargailah masa sihat anda.

Sha pernah dapatkan rawatan untuk penyakit sha nie. Banyak klinik gak sha pergi termasuklah hospital. Kesemuanya memberikan jawapan yang sama. Selagi sha masih lagi boleh kentut dan berak maka keadaan sha tidaklah kritikal. Mereka hanya akan menjalankan operation sekiranya sha mempunyai simptom-simptom yang serius seperti tidak boleh kentut, tidak boleh berak. Jadinya kena sabar dan anggap nie kifarah penghapus dosa..

Ada kawan-kawan atau pembaca-pembaca yang mempunyai masalah yang sama seperti sha?? Meh kongsi kat sini..

3 comments:

  1. Murni doakan semoga Sha cepat sembuh..kesian plok dengar..huhuhu

    ReplyDelete
  2. Allah hai kesiannya. moga cepat sembuh sha. ada kawan pun masalah sama. baru2 ni keluar darah dari tutttttt dia. macam darah period tapi bukan period. banyak sangat. sampai kena buat operation. rupanya sebab sakit macam sha tu.

    ReplyDelete
  3. Assalam sha,
    ish kesian uols
    tak dapat bayangkan rasa sakit tu macam mana

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..