Shoplinks.Asia

Shoplinks.Asia


Simple Hijab

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Wednesday, June 21, 2017

Membaca di Wattpad

Assalamualaikum..
Hye semua..

Jom membaca..
Nak seribu daya, tak nak seribu dalih...
Selain dari buku yang boleh dipegang..
Sha juga membaca di Portal Ilham dan Wattpad..
Selalunya bila lupa bubuh buku dalam handbag..
Pastu kena menunggu.. Memang nak membaca..
Cara paling mudah scroll kat Ilham or Wattpad lah..
Apps ini memang ada dekat handphone Sha..
Boleh juga di baca di komputer tau..
So ikut koranglah.. Sha fail download e-book..
So Sha guna dua apps ini..

Paparan yang Sha share kat sini dari komputer..
Kalau dekat hp, dia lain sikit je..

Ini page depan dia..
Boleh guna Facebook, Google or daftar dengan email..

Bila dah login, bolehlah browse nak baca genre apa..

Ini bila Sha pilih genre Myster/Thriller

Boleh juga cari dengan menggunakan nama..
Macam yang ini, Sha search menggunakan nama Anna Lee..

Bila kita klik Anna Lee yang kita nak, paparan mengenai page Anna Lee akan keluar serta karya beliau.. so boleh klik tajuk untuk baca..

 
Ini paparan profile kita..

Ini pula paparan buku yang kita save dekat library..
Nampak tak line hijau dekat bawah gambar tu.. 
Itu penanda kita dah baca sampai mana..

Bila kita voted buku yang kita baca, Wattpad akan paparkan buku yang seakan-akan yang kita voted tu... So bolehlah pilih..

Bila nak baca, anda cuma perlu klik tajuk..
Kemudian akan keluar paparan macam dalam gambar diatas..
Klik perkataan read tu..

Kalau nak save dekat library klik tanda + yang ada dekat atas belah kanan tu..
Nanti dia keluar nak save dekat mana..

Mudah je kan..
Dekat Wattpad ini ada macam-macam jenis buku..
Sebagai pembaca, anda kenalah bijak memilih...
Buku BM, Buku BI..
Buku tak senonoh pun ada..

12 comments:

  1. Nampak cam menarik apps ni.. tp sakit mata la pulak dok mengadap jerk hp atau pc terlalu lama nak habiskan novel.. adehhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Citer dia pendek-pendek je Lea.. Trylah dulu.. hehehe

      Delete
  2. Sampai sekarang saya tak tahu apa fungsi wattpad sebenarnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wattpad ni platform untuk baca novel percuma.. Kalau Shikin nak menulis novel pun boleh...

      Delete
  3. waww.. baru tau ada apps ni.. direct install.. tq sis..

    ReplyDelete
  4. SALAM 26 RAMADHAN

    DI TAG : https://belogsjm.blogspot.my/2017/06/segmen-bloglist-haslina-july-2017.html

    ReplyDelete
  5. Thansk sharing dear..
    Baru terfikir nak berjinak2 dgn wattpad...

    ReplyDelete
  6. bestkan wattpad ni, ada banyak buku kat situ.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chit Chat

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI