Tuesday, September 7, 2021

Filem Korea | The Grotesque Mansion (2021)

Assalamualaikum..
Hye semua..

Hahaha.. Tak ada kerja.. Tahu filem ini seram.. Gatal gi tengok juga.. Sudahnya, kejap kejap terkejut, kejap kejap tutup mata.. hahaha..

Filem ni konsep dia beberapa kisah pendek dicantumkan menjadi satu filem panjang..

Ada 5 cerita pendek yang diceritakan kepada watak utama iaitu seorang pelukis webtoon oleh seorang lelaki tua dalam bangunan itu.. Semua filem seram akan jadi bertambah seram biladitonton berseorangan.. Sha sampai terpaksa mute kan suara dia demi mengurangkan keseraman.. hahaha.. 

Kisah pertama pasal hantu budak-budak yang mati terbakar dan mengganggu penghuni diatas rumah mereka.. Kisah kedua pula mengenai seorang perempuan yang bercinta dengan suami orang dan akhirnya kekasih dia bunuh keluarga dia dan mengganggu perempuan tu.. Kisah ketiga pasal broker rumah yang diganggu tapi masih selamat cuma kudung je.. Kisah keempat pula mengenai pelajar universiti yang gagal dan menumpang di rumah kawan dia.. Kisah akhir adalah mengenai lelaki yang bercerita kepada watak utama mengenai kisah bangunan tersebut.. Kerana ketamakkan watak utama, akhirnya tiada apa pun yang dia dapat, sebaliknya dia menjadi korban dalam bangunan itu..

Kalau tengok bangunan rumah berhantu dalam filem ni memang sangat menyeramkan.. Kalau Sha bukan kata nak tinggal, nak datang pun tak nak.. Ngeri okay..

Movie: The Grotesque Mansion
Also Known As: Monster Mansion, Ghost Mansion, Goegimaensyon
Director: Jo Ba Reun
Genres: Thriller, Mystery, Horror, Supernatural
Country: South Korea
Release Date: Jun 30, 2021
Duration: 1 hr. 46 min.
An omnibus work that captures the strange and eerie real-life horror that happens while webtoon writer Ji Woo reports on the abandoned apartment Gwanglim Mansion.

5 comments:

  1. Horror movie! Prefer lagi movie macam ni. satu movie banyak story puas tengok.

    ReplyDelete
  2. di mana nak tonton cerita ni?

    ReplyDelete
  3. Alamak... Seram.sgt ke. Riso lak nak tgk

    ReplyDelete
  4. wahhhh dah lama cari cerita hantu. okay thanks kaksha, nak layan lah weekend nanti hehe

    ReplyDelete
  5. Semoga bisalah nonton film ini. Makasih sudah berbagi informasi.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Daisypath Anniversary tickers

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »