Shoplinks.Asia

Shoplinks.Asia


Simple Hijab

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Thursday, August 31, 2017

Would You Rather Book Tag

Assalamualaikum..
Hye semua..

Terjumpa cabaran nie dekat blog Siqah.. Rasa macam menarik je..
Walaupun soalannya dalam Bahasa Inggeris, Sha jawab dalam Bahasa Melayu..
Ada sesiapa nak joint?? Jangan lupa bubuh link dekat komen ya..
Nanti kalau berkesempatan Sha terjah entry korang..

1. Read only trilogies or stand alone?
Sha baca kesemuanya.. Trilogi dan juga stand alone.. Trilogi yang paling ohsem Laksamana Sunan & Tombiruo oleh Ramlee Awang MurshidHarry Potter oleh J.K. Rowling, Anita Blake Vampire Hunter oleh Laurell K. Hamilton tapi sampai buku 15 je.. Lepas itu Sha pun lost.. Hehehe.. Sebenarnya banyak lagi yang best.. Cuma tak tersenarai je.. Hehehe.. 

2. Read only female or male authors?
Sha tak kisah siapa penulisnya lelaki atau perempuan tapi kisah pada apa yang nak disampaikan dalam buku mereka..

3. Shop at Barnes & Nobles or Amazon?
Tak pernah membeli di Barnes & Nobles or Amazon.. Selalu Sha beli online di Karangkraf Mall, Instagram & Facebook untuk buku pre-loved dan yang terbaru dengan Prolog Media..Pernah juga beli di MPH Online, Bookcafe dan Karnadya.

4. All books become movies or TV shows?
Tak berapa gemar adaptasi buku ke filem or drama.. Sebab kepuasan dalam bentuk drama dan filem tak sama macam kita baca buku.. Tapi Sha still tengok filem or drama yang diadaptasikan.. Bergantung juga siapa pelakonnya.. Hehehe.. 

5. Read 5 pages per day or 5 books per week?
5 buku seminggu.. Kadang-kadang lebih.. Kadang-kadang kurang.. Bergantung pada mood, masa dan situasi..

6. Be a professional reviewer or author?
Sudah semestinya reviewer.. Tapi tak adalah profesional sangat.. Sha review ikut apa yang Sha faham dan suka.. Bila ada kepelbagaian review, pasti memeriahkan dunia buku.. Cewah.. :)

7. Only read your top 20 favorite books over and over again or always read new ones that you haven’t read before?
Sentiasa baca buku baru yang Sha miliki.. Sha teringin nak baca lagi dan lagi buku kegemaran Sha tapi buku yang belum dibaca juga semakin banyak.. So kena continue baca buku baru.. Hehehe..

8. Be a librarian or book seller?
Sudah semestinya librarian.. dan Sha memang kerja dengan Perpustakaan.. Dapat bau buku hari-hari adalah sangat mengembirakan..

9. Only read your favorite genre or every genre except your favorite?
Sha sangat suka genre Thriller, Seram dan juga Fantasi.. Tapi Sha juga baca genre lain.. Sebab kadang-kadang kita akan stuck hanya dengan satu genre.. Lagipun sekarang genre yang ada di pasaran semakin banyak.. Rasa macam rugi pula kalau tak explore semua..

10. Only read physical books or ebooks?
Sha baca keduanya.. Bergantung pada keadaan dan situasi.. Pada Sha kedua-duanya punya kelebihan tersendiri..

3 comments:

  1. Sha lah orang yang satu2nya baca 5 buku seminggu. Sangat kagum dengan Sha tau!

    Siqah setuju bab kepuasan membaca tak akan sama dengan tengok filem. Buku jauh lagi best daripda filem kan.

    ReplyDelete
  2. kita sama sha librarian dan tak suka novel diadaptasi

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..
1. Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
2. Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
3. Komen yang baik2 sahaja ye..
4. Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
Terima kasih sekali lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chit Chat

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI