Assalamualaikum..
Hye semua..
Hye semua..
Lama dah sebenarnya nak share pasal ini..
Tapi sebab terlupa amik gambar tu yang tertangguh..
Asam belimbing ini selain buat sambal..
Boleh juga dibuat air..
Abah Sha yang ajar..
Tapi sebab terlupa amik gambar tu yang tertangguh..
Asam belimbing ini selain buat sambal..
Boleh juga dibuat air..
Abah Sha yang ajar..
Abah buat masa bulan puasa haritu..
Minum jus belimbing nie menyegarkan..
Rasanya ohsem giler..
Air Belimbing
Belimbing Buluh
Gula
Air batu
Air
Blender
Belimbing Buluh
Gula
Air batu
Air
Blender
Cara Membuatnya
Basuh belimbing dan potong dua.
Bubuh dalam blander.
Bubuh gula dan air.
Blend sehingga halus..
Tapis dan rasa.. Kalau tak berapa ok, tambah gula..
Dah ok, masukkan air batu..
Sedap diminum sejuk-sejuk..
Basuh belimbing dan potong dua.
Bubuh dalam blander.
Bubuh gula dan air.
Blend sehingga halus..
Tapis dan rasa.. Kalau tak berapa ok, tambah gula..
Dah ok, masukkan air batu..
Sedap diminum sejuk-sejuk..
Inilah dia buah Belimbing Buluh..
1. Ia mengandungi banyak khasiat yang tidak ternilai. Daunnya apabila digiling halus dan dilumur boleh menghilangkan jerawat dan melembutkan kulit di muka, sakit-sakit sendi serta panau.
2. jika direbus, ia boleh mengubati batuk, menurunkan tekanan darah tinggi dan pitam. Untuk menghilangkan batuk, campurkan segenggam bunga Belimbing Buluh dengan sedikit jus pegaga yang telah ditumbuk, 2 biji bawang merah dan 1 batang kulit kayu manis sebesar jari kelingking. Seterusnya direbus dan ditapis air rebusan itu. Kemudian minum dengan mencampurkan sedikit madu. Minum segelas, 3 kali sehari.
3. Untuk anda yang ada darah tinggi, petik 3 biji buah Belimbing Buluh. Potong kecil-kecil dan rebus. Minum air rebusannya selepas sarapan pagi setiap hari.
4. Untuk bayi yang diserang penyakit kuning, mandikan dengan air rebusan daun belimbing untuk meredakannya.
Kegunaan
Buah belimbing buluh digunakan dalam perubatan tradisional untuk melembutkan kulit muka dan menghilangkan jerawat. Caranya ialah dengan memarut buah belimbing muda, sedikit air dicampurkan dan disapukan pada muka. Buahnya yang amat masam digunakan dalam masakan jenis kari untuk menggantikan cuka. Selain daripada itu, ia juga digunakan untuk menghilangkan kotoran pada pakaian.
Jus belimbing buluh muda digunakan untuk menurunkan tekanan darah tinggi, kencing manis dan untuk menggelakkan pitam. Bunganya digunakan oleh sesetengah masyarakat untuk melegakan sakit gigi. Daun, bunga dan buah belimbing buluh yang direbus sehingga mendidih dalam kuantiti yang sama banyak dan diminum setiap pagi boleh menyembuhkan batuk.
Walau bagaimanapun, kajian saintifik menunjukkan bahawa buah belimbing buluh mengandungi kandungan oksalat yang tinggi. Kandungan oksalat yang terlalu tinggi di dalam badan boleh menyebabkan penyakit karang pada saluran kencing.
Info ini diperolehi di SINI.
singgah pagi
ReplyDeleteTQ Singgah JM..
Deletewuu mesti masam kan!
ReplyDeleteBoleh control masam tu dengan gula..
Deleteuik cam best jerk.. Kene cuba ni.. tak masam ke??
ReplyDeleteBest Lea.. Kena pandai seimbangkan gula dan asam belimbing..
Deletenice share.. selalu buat acar je..
ReplyDeleteHa.. Acar Sha tak pernah makan lagi..
Deletex msm ke minum air buah belimbing ni?erkk..sllunya msukkan dlm gulai je.
ReplyDeleteXde la masam sangat..
Deletekena pandai balance kan gula dan asam belimbing..
zaman kecik2 dulu memang selalu lah curik belimbing jiran
ReplyDeletesekarang dah besar, nak jumpa belimbing sebijik pon susah
jiran pon dah tebang pokok belimbing dia tu
but i still remember rasa dia
masam2 gitu kan.. ^_^
nnt nk try lh..sellu buat jeruk jer
ReplyDeletebelimbing ni aida x pernah buat jus.
ReplyDeleteaida masukkan dlm sambal. sedap!
atau masak lemak cili padi.