Tuesday, August 14, 2018

Aplikasi Canva

Assalamualaikum..
Hye semua..

Sha ini bukanlah pandai ataupun pakar dalam membuat editing ataupun mereka cipta poster.. Tiba-tiba dapat tugasan kena buat poster Program Jom Baca.. Jenuhlah menung dan fikir.. Selalu itu Sha guna Microsoft Publisher tapi kali ini memang fikiran dan Idea Sha kosong.. Tak boleh nak buat..

Jadinya Sha ambil jalan mudah.. Buka Google Chrome dan taip dibahagian carian kata kunci 'create poster'.. Maka bersusunlah aplikasi yang boleh digunakan secara dalam talian.. Sha memilih aplikasi Canva sebab dia daha ada templet.. Kita cuma perlu edit dan tambah apa yang kita nak.. Sangat-sangat mudah pada Sha yang tengah kekosongan idea..

https://www.canva.com/
 Klik je dekat Open a new poster..

https://www.canva.com/
Lepas itu, pilihlah akaun tu personal ke atau pun untuk yang lain-lain..

 Boleh pilih sama ada nak guna FB, Google atau email..
Sha guna google je senang..

 Akan keluarlah page yang ini.. Bolehlah mula buat kerja editing.. Sha nak buat poster, jadinya sha klik pada gambar yang ada perkataan poster itu..

 
 Dekat bahagian tepi belah kiri ada macam-macam layout yang boleh dipilih.. Ada yang boleh guna terus.. Nak edit pun senang.. Pilih je layout yang mana kemudian kita dah boleh ubah suai.. 

Ini adalah paparan design yang Sha dah pernah cuba buat..

13 comments:

  1. Dah install tapi belum edit lagi macam blur sebab tengok ada banyak 😅

    ReplyDelete
  2. Dah install tapi belum edit lagi macam blur sebab tengok ada banyak 😅

    ReplyDelete
  3. Canva memang best sebab gambarnya terang dan cantik.

    ReplyDelete
  4. Wah menarik juga apps canva ni.
    Anyway selamat membuat poster ya

    ReplyDelete
  5. banyak pilihan.semua cantik² kot

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah..memudahkan kan Sha...jimat masa pun ya juga..yang sedia ada boleh diolah ikut kreativiti sendiri...

    ReplyDelete
  7. memang senang kan edit kat sini? sha pernah try jugak

    ReplyDelete
  8. terbaek.. goodluck.. semoga mendapat ilham :)

    ReplyDelete
  9. pernah masuk carva nie..semua lawa-lawa

    ReplyDelete
  10. ekin pun suka guna canva memang memudahkan kerja hihihi

    ReplyDelete
  11. tak ada lagi apps ni..macam menarik untuk di install

    ReplyDelete
  12. nmpk menariklah... tp tu laa sy x de comp... kalau tak boleh buat mcm2... sbb sy suka kerja2 'menconteng' dgn comp ni hahaha

    ReplyDelete
  13. wah. aida nak try la godek canva ni.
    aida xde la pandai bab ni.
    but, sometimes perlu utk anak-anak.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »