Tuesday, August 28, 2018

Sambal Ikan Bilis Petai

Assalamualaikum..
Hye semua..

Jom Sha share tutorial buat Sambal bilis petai.. Ohsem okay.. Baru ini ada jiran bagi petai yang mata dia besar-besar.. Memang puaslah buat makan kan.. Bahan-bahannya pun mudah je.. Segenggam ikan bilis dibasuh dan ditoskan airnya, segenggam petai yang dah dikopek dan dibelah dua, bawang besar dihiris, cili kisar (cili kering segenggam, bawan merah dua ulas, bawang putih dua ulas dan seinchi halia) dan minyak untuk menggoreng..

 
Goreng petai dan ketepikan..
 
 
Goreng ikan bilis dan ketepikan..
 
 
Guna minyak yang sama, tumis bawang besar hingga naik bau..
 
 
Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak, masukkan sedikit air dan asam jawa..
 
 
Setelah cili garing masukkan petai dan ikan bilis.. Kacau sekejap..
 

Dah siap.. Jom makan.. :)

18 comments:

  1. Kalau ada lauk ni x sedar menambah nasi..pas tu lawankan dengan telur dadar...huiiii...sodap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sep sikit kak.. Sha pun suka tambah telur dadar bila amakn sambal bilis petai.. Memang bertambah nasi..

      Delete
  2. sambal ikan bilis makan..petai xmkn

    ReplyDelete
  3. ni kalau suami ekin memang febret dia la.. makan ni bertambah2 nasi

    ReplyDelete
  4. simple je cara masak tapi tambah 3 pinggan! hahahaha

    ReplyDelete
  5. sodap2. kincin pun bau potai makan ni kan kak sha haha. harumm..

    akak, tahniah taw berjaya masuk bloglist syaza.

    ni link dia : bleh check kat list :)

    https://www.vitaminsyaza.com/2018/08/giveaway-vitaminsyaza.com-shaklee-melaka.html

    ReplyDelete
  6. makan dengan nasik kosong bertambah-tambah nie..

    ReplyDelete
  7. wahhh...saya jarang makan ni..sebab mak tak masak lak petai ni..hahaha

    ReplyDelete
  8. alololo sedap nyer.
    style aida plak. goreng ikan bilis dulu. rangup. ketepikan.
    buat sambal mcm biasa, masukkan petai.
    biar petai mesra dgn sambal.
    da siap, sejuk kan. then baru gaul dgn ikan bilik rangup tu.

    ReplyDelete
  9. sambal ikan bilis memang favourite ni..hihi

    ReplyDelete
  10. nampak sedap tp sy x mkn petai ;-)

    ReplyDelete

Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
Terima kasih sudi singgah blog saya..

Goodreads

Sha's bookshelf: read

Dia Trouble Maker
Bara
Pelukis Jalanan
Kelibat Setan
Mila’s Big Splash
Dheo's
Misi Budak Tahfiz
Puaka Jambatan
Saat Aku Berpaling
Cikgu Kelas Sebelah
Surihati Encik Pembunuh
Aneh
Kasyaf Ain
Jadikan Aku Yang Terakhir
Cik Isteri Dan Encik Suami
Projek Seram: TOYS
Lamaran Di Taman Nakajima
Pemburu
Misi Hero
Pinjam Sayap


Sha Mohamed's favorite books »